Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Májusig eldőlhet az SZFE sorsa


November 11-én tüntetnek Budapesten az SZFE diákjai és tanárai mellett.
November 11-én tüntetnek Budapesten az SZFE diákjai és tanárai mellett.

Alkotmányellenesnek tartja és az Alkotmánybíróság (AB) elé viszi a Színház- és Filmművészeti Egyetem modellváltását a Fővárosi Törvényszék. A korábban benyújtott magánindítványokkal szemben ezt a beadványt már köteles 90 napon belül megvizsgálni az AB.

Az ügy előzménye, hogy az SZFE HÖK a Fővárosi Törvényszéken pert indított az egyetem új fenntartója, a Színház- és Filmművészetért Alapítvány intézkedése ellen. Ennek az alapítványnak a kuratóriumi elnöke Vidnyánszky Attila. A kereset szerint az alapítvány Szervezeti és Működési Szabályzata sérti az egyetemi autonómiát, amit elvileg az Alaptörvény garantál.

Maga a törvény lehet alkotmányellenes

A fővárosi bíróság azért kért most alkotmányos normakontrollt, mert úgy látja, a fenntartó alapítványt létre hívó törvény már eleve nem felelt meg az alkotmánynak.

Ugyanis a fenntartó alapítvány tagjait a kormány (pontosabban a Palkovics László-féle ITM) nevezi ki, vagyonát a kormány biztosítja, az autonómiának viszont feltétele, hogy az intézmény független képviseleti szervvel rendelkezzen, és hogy autonóm módon gazdálkodhasson. Ez nem valósul meg, így a törvényszék szerint a törvényi szabályozás alkotmányellenes.

A bíróság kifogásolja azt is, hogy az SZFE nem kapott elég időt a teljes intézményi modell- és fenntartóváltás végrehajtására.

Nem az első alkalom

Az SZFE modellváltása mögött álló törvény egyszer már eljutott az Alkotmánybíróságra: tavaly októberben a több mint 150 egyetemi polgár nyújtott be hozzájuk indítványt, hogy vizsgálják meg a szóban forgó törvény alkotmányosságát. Az akkori keresetben az állt, hogy a törvény sérti a jogbiztonság elvét, mert nem biztosított elég időt az egyetemnek a modellváltásból fakadó feladatok ellátására.

Piros-fehér virágokkal és mécsesekkel búcsúztatták az SZFE épületeit
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:36 0:00

Sérti emellett a diszkrimináció tilalmát, mert vélt ideológiai szemlélet alapján kezeli hátrányosan megkülönböztetve a Színház és Filmművészeti Egyetemet, a véleménynyilvánítás szabadságát, amely védi az egyetem oktatók jogát, hogy kifejtsék véleményüket, valamint az Alaptörvény 10. cikkébe foglalt tanszabadságot és autonómiát.

Az októberi beadvány kapcsán egyelőre nem hozott semmilyen határozatot az AB. A hivatalos eljárásrend szerint a magánszemélyek panaszait a bíróság bármeddig elhalaszthatja, semmilyen formális határidő nem köti őket. Ahogy a beadvány szövegezője, Karsai Dániel alkotmányjogász a Magyar Narancsnak elmondta, „a döntés hosszú elhúzása az SZFE esetében lényegében egyenértékű a panasz elutasításával.”

Ehhez képest a Fővárosi Törvényszék beadványa abban jelent változást, hogy a bírósági indítványt az AB köteles megvizsgálni, és egy 90 napos határidőn belül döntést hozni. Azaz a testületnek legkésőbb májusban döntenie kell a „Lex SZFE”-ről.

Komoly precedens lenne

Ha az AB alkotmányellenesnek minősíti a modellváltásról szóló törvényt, akkor elvileg vissza kellene állnia a tavalyelőtti állapotnak – azt egyelőre nehéz megjósolni, hogy ez hogyan valósulhatna meg, hiszen azóta számtalan személyi és intézményi változás történt (például ki lenne így az egyetem törvényese rektora, kikből állna a szenátus, érvényes maradna-e sok oktató felmondása és az újonnan felvettek munkaszerződése).

A mostani alkotmánybírósági eljárás önmagában más egyetemek modellváltását nem érintené, mivel ezeket külön jogszabályok alapján hajtották végre. Ugyanakkor, a döntéstől függően precendensértékű lehet esetleges újabb bírósági eljárások során.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG