Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán: a járvány legnehezebb hete jön, nem kell külföldi segítség


Orbán Viktor miniszterelnök 2020. február 5-én rádiós interjút ad.
Orbán Viktor miniszterelnök 2020. február 5-én rádiós interjút ad.

A járvány legnehezebb hete jön, nem jósolható meg, mikor jöhet a nyitás, mondta vasárnapi rádióinterjújában Orbán Viktor. „Ha van, aki vállalkozik a nyitás dátumának megjósolására, attól kérjük el a következő heti lottószámokat is” – fogalmazott​ a miniszterelnök, aki kitért a vakcinák alacsony felhasználtságára és a kínai oltóanyag magas beszerzési áraira is.

Izraeli útja miatt, szokásos pénteki interjúja helyett a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorának adott interjút Orbán Viktor, elsősorban a járványhelyzetről. Mint mondta, a legjobb esetben pár héten belül indulhat el az újranyitás, de lényegében lehetetlen megjósolni, mikor lehet enyhíteni a korlátozásokat.

Nem kérünk külföldi segítséget, inkább mi nyújtunk

Orbán szerint a jövő hét az egész járvány legnehezebb hete lesz, ennek ellenére - más uniós országokkal szemben - a magyar egészségügynek nem kell majd külföldi segítséget kérnie. Sőt, inkább segítséget adunk majd, mert nálunk van talán a legtöbb kórházi ágy népességarányosan, és itt van a legtöbb lélegeztetőgép - mondta.

A miniszterelnök megerősítette, hogy a koronavírusos betegek ellátásába bevonják a végzős orvostanhallgatókat, illetve más osztályokról is vezényelnek egészségügyi dolgozókat a COVID-klinikákra.

"Kérnék mindenkit, hogy jelentkezzen az oltásra"

Az oltásokkal kapcsolatban elmondta: a kormány 16,5 millió embernek elegendő vakcinát rendelt, amelyek egy részét a határon túli magyaroknak szánják. Orbán elmondása szerint az átoltottság azért nem teljeskörű még, mert az uniós vakcinabeszerzést „elszúrták” Brüsszelben, szerinte ezt mutatja az európainál sokkal hatékonyabb izraeli és brit oltási program is.

„Három dologra van szükségünk. Kell, aki beoltassa magát, ezért ezúton is kérnék mindenkit, hogy jelentkezzen az oltásra. Kell, aki beadja a vakcinát, és persze kell vakcina. Az utóbbival van a baj” – mondta.

Az interjúban szóba került az orosz és a kínai vakcinabeszerzés is, utóbbi oltóanyagokat a héten nyilvánosságra hozott szerződés alapján a világon az egyik legmagasabb áron vette meg a magyar kormány. Orbán Viktor ezzel kapcsolatban annyit mondott, mivel emberéletekről van szó, ha többet kértek volna a vakcinákért, többet is fizettünk volna.

Ahogy korábban más kormánypárti politikusok, a miniszterelnök is hazugságnak nevezte azt a statisztikát, amit kedden tett közzé a Politico. Eszerint, bár Magyarországra lakosságszám-arányban rendkívül sok vakcina érkezett, ezeket eddig nem sikerült hatékonyan kihasználni, február végéig az akkori vakcinakészletünk mindössze 56 százalékát adtuk be, ez az EU-ban a legrosszabb arány.

Orbán Viktor elmondása szerint a raktáron csak azért maradtak vakcinák, mert „vagy napokon belül el lesz oltva, vagy az első oltás párja” . Vasárnapi adatok szerint a teljes védettséget adó második dózist eddig 392 703 fő kapta meg, az első adagot pedig 1 319 266 fő.

Izraelben is lehet magyar vakcinagyár

Izraeli útjával kapcsolatban elmondta, többek között vakcinagyártásról is tárgyalt, a cél, hogy Izraelben is legyen magyar érdekeltségű vakcinagyár. Orbán Viktor szerint a magyar kutatók is haladnak a saját vakcina kifejlesztésével: a szakemberek jelenleg az állatkísérletek fázisában vannak, közben zajlik a gyártókapacitás megteremtése is.

„Építünk egy nagy gyárat Debrecenben, egy év múlva önellátó lesz. De építünk egy gyárat Izraelben is. Jobb, ha az ember két lábon áll” – mondta.

Hozzátette, ha gyártókapacitást sikerül megteremteni, Magyarország egy év múlva önellátó lehet vakcinákból.

Kísérleti nyulak a vakcina-diplomácia ketrecében
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:22:10 0:00

A járvány harmadik hullámának felszálló ágában vagyunk

Folyamatosan zajlik az oltás, már 1 319 266 fő a beoltottak száma, ebből 392 703 fő már a második oltását is megkapta - olvasható a koronavirus.gov.hu kormányzati oldalon. A brit vírusmutáns nagyon gyorsan terjed, jelentősen nő az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma. A tájékoztatóban arra is kérnek mindenkit, hogy tartsa be az óvintézkedéseket.

8863 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 516 490 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 162 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 16 952 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 351 891 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 147 647 főre emelkedett. 8764 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1005-en vannak lélegeztetőgépen - olvasható a kormányzati portálon.

XS
SM
MD
LG