Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Engedélyezte az EU a Janssen új vakcináját


Egy adag Janssen (Johnson & Johnson) vakcina a cég reklámanyagán
Egy adag Janssen (Johnson & Johnson) vakcina a cég reklámanyagán

Jóváhagyta a Janssen új vakcinájának használatát az Európai Gyógyszerügynökség. Egymilliárd adagot gyártanának le még idén, Magyarországra áprilistól juthat belőle. A termékből elég egy adag, és a vírus új variációival szemben is elég hatékonynak bizonyult.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyezte a a Janssen, vagy más nevén a Johnson & Johnson új védőoltásának használatát az EU-ban. A jóváhagyás egy évre szól, ez idő alatt a gyártónak pótolnia kell a hatékonyság és a mellékhatások vizsgálatának megkövetelt dokumentációját.

Ez a negyedik új oltásfajta, amit a vizsgálatuk után megbízhatóan hatásosnak és biztonságosnak ítélnek meg. Az USA-ban már februárban engedélyezték a terméket.

A cég egymilliárd adag legyártását tervezi még az idén, ezért az egész világnak komoly segítséget jelenthet. A vakcina egyébként a 10 dolláros (nagyjából háromezer forintos) piaci árával az olcsóbb termékek közé tartozik.

Ez az oltás a nagymintás tesztjek alapján egyben nézve 85 százalékos védettséget ígér a súlyos, a kórházi kezelést ígérő és a halálos kimenetelű koronavírusos megbetegedések ellen. Külön előnye lehet, hogy hatékonynak bizonyult például a vírus dél-afrikai változata ellen is.

A készítménnyel áprilistól találkozhatnak a felhasználók. Ebből az oltásból 200 milliót vett az Európai Unió, még 200 milliós opcióval. Magyarország pedig csaknem 4,4 millió adagot fog kapni.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG