Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Letartóztatták egy ellenzéki gyűlés összes résztvevőjét Moszkvában


A moszkvai ellenzéki gyűlésre behatolnak a rendőrök, és megkezdik a letartóztatásokat 2021. március 13-án.
A moszkvai ellenzéki gyűlésre behatolnak a rendőrök, és megkezdik a letartóztatásokat 2021. március 13-án.

Mintegy 200 embert vettek őrizetbe Moszkvában. A Szabad Európa orosz szerkesztőségének exkluzív anyaga beszámol a rendőrségi akcióról. A tanácskozást az őszi választásokról tartották. A rendőrség szerint a tagok ezzel megsértették a járványügyi előírásokat, valamint „nemkívánatos szervezethez” is köthetők.

A Szabad Európa egyik orosz szerkesztősége, a Current Time mutatta be azokat a Moszkvában készült felvételeket, amelyeken a letartóztatások láthatók egy feloszlatott politikai gyűlés után.

A mozgalmat az emigrációban élő üzletember, Mihail Hodorkovszkij támogatja. Az Izmailovo hotelben tartotta meg az eseményt az Egyesült Demokraták nevű szervezet. Hodorkovszij Nyílt Oroszország nevű, Putyinnal szemben álló kezdeményezéseket támogató szervezetét 2017-ben tették feketelistára az orosz hatóságok.

Az őszi választásokra készültek

A betiltott moszkvai gyűlésre mintegy 50 régióból érkeztek az ellenzéki szervezet képviselői, hogy az őszi parlamenti választási stratégiáról egyeztessenek. Hodorkovszkij Twitter-bejegyzésben azt írta, a fórum összes résztvevőjét letartóztatták, összesen mintegy 200 embert.

„A diktatúra ledobja az utolsó fügefaleveleket is” – írta az üzletember, aki szerint ez alkotmányellenes akció volt.

A letartóztatott résztvevők között volt Vlagyimir Putyin számos kritikusa, többek között a Nyílt Oroszország három vezetője, Vlagyimir Kara-Murza, Andrej Pivovarov és Anasztázia Burakova, Jevgenyij Rojzman volt jekatyerinburgi polgármester, valamint Ilja Jasin és Julija Galjamina moszkvai önkormányzati képviselők.

Az amerikai külügyminiszter, Antony Blinken az esettel kapcsolatban úgy nyilatkozott, kétséges törvényességű a tömeges letartóztatás. Twitter-üzenetében arra szólította fel a Kreml-t, hogy fejezze be a „független hangok üldözését.”

Nemkívánatos szervezetek

A rendőri túlkapásokat monitorozó OVD-Info közlése szerint a letartóztatott ellenzékiek többségét késő este szabadon engedték, de bírósági eljárás indult ellenük.

A moszkvai rendőrség közleményben később a járványügyi előírásokkal magyarázta a letartóztatásokat. Elmondásuk szerint a fórum résztvevőinek jelentős része nem viselt maszkot, és voltak köztük olyanok, akik „Oroszország területén nemkívánatosként számon tartott szervezetek tagjai”.

Utóbbi kijelentésével a rendőrség egy 2015-ben elfogadott törvényre hivatkozott, amely csak egyike volt az akkoriban bevezetett, a rezsimmel kritikus szervezetek elfojtására hozott intézkedéseknek. A nemkívánatos szervezetekről szóló törvény alapján nemcsak egyes csoportok finanszírozását szüntetheti meg az állam, hanem büntetőeljárásokat is indíthat azok tagjai ellen.

Navalnijék szerint veszít népszerűségéből Putyin pártja

Oroszországban az utóbbi hónapokban egyre erősebb üldöztetést szenvednek el az ellenzéki mozgalmak tagjai. Januárban több ezer embert vettek őrizetbe, akik részt vettek a szintén letartóztatott ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij melletti tüntetéseken.

Navalnij csapata a Telegramon közzétett üzenetben azt írja, az orosz kormány még a szeptemberi választások előtt meg akarja félemlíteni ellenfeleit, mivel egyre népszerűtlenebb a Putyin-féle Egyesült Oroszország párt. „Egyre nehezebben tudnak nyerni, még választási csalásokkal is” – fogalmaztak.

Navalnij támogatói szintén készülnek a választásokra, a szimpatizánsaikat „okos szavazásra” szólítják fel, amelynek lényege nem a parlamenti többség megszerzése egy pártként, hanem a kormánypárti többség erodálása helyi szinteken, független jelöltek támogatásával.

XS
SM
MD
LG