Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Navalnij mozgalma az őszi választásra készül


Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezetőt és Vlagyimir Putyin orosz elnököt ábrázoló bábuk egy düsseldorfi karneváli felvonuláson Németországban 2021. február 15-én
Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezetőt és Vlagyimir Putyin orosz elnököt ábrázoló bábuk egy düsseldorfi karneváli felvonuláson Németországban 2021. február 15-én

Tíz orosz városban akar regionális irodákat nyitni és újabb aktivistákat felvenni Alekszej Navalnij bebörtönzött orosz ellenzéki vezető Korrupcióellenes Alapítványa. A cél, hogy a gyenge pontjain támadják az Egységes Oroszország kormánypártot és parlamenti helyeket vegyenek el tőle a választásokon.

Oroszországban ősszel parlamenti választásokat tartanak, a fegyenctelepre küldött Navalnij mozgalma most „okos taktikával” akarja megtörni az orosz politikában monolitnak számító Egységes Oroszország párt hatalmát.

Olyan városokban nyit irodákat, ahol a Vlagyimir Putyin hatalmát bebetonozó parlamenti párt a legsebezhetőbbnek tűnik. Ezt Leonyid Volkov, a Navalnijt támogató csoportok koordinátora jelentette be. Mint írta: ezeken a helyeken a legvalószínűbb, hogy parlamenti mandátumokat tudnak elvenni Putyin támogatójától.

Munkalehetőség, potenciális börtönnel

Barátságos fiatal csapat, lehetőség, hogy jobbá tedd Oroszországot, transzfer a különleges fogolyközpontokba – ez mind része az álláshoz járó csomagnak” – írta szarkasztikus hangnemben.

A Navalnij-alapítvány Uljanovszkban, Orenburgban, Asztrahányban, Kirovban, Vlagyimirben, Ulan-Udében, Kurszkban, Csitában, Petrozavodszkban és Abakanban akar képviseletet nyitni.

Ha eme 10 város egyikében élsz, tisztában vagy a kockázatokkal és józanul felmérted, mennyire vagy eltökélt, ismered az orosz politikát és Navalnij csapatának tagja akarsz lenni, küldd el az önéletrajzodat” – mondta Volkov.

Taktikai szavazóappot hoztak létre Putyinék meggyengítésére

Navalnij és társai úgynevezett „okos szavazási rendszert” hoztak létre az Egységes Oroszország politikai egyeduralmának megtörésére. Ennek lényege, hogy a szavazók egy speciális alkalmazásban megadják a címüket, amely – pártállástól függetlenül –olyan jelölteket sorol fel nekik, akiknek a legnagyobb az esélyük, hogy legyőzzék az Egységes Oroszország helyi jelöltjét.

Volkov elmondta: fontos Mahacskalában, az észak-kaukázusi Dagesztáni Köztársaság fővárosában is irodát nyitni, annak ellenére, hogy februárban ismeretlenek összeverték a kollégáját, Ruszlan Abljakimovot, aki Moszkvából utazott le délre, hogy helyi képviseletet hozzon létre.

Volkov, aki jelenleg biztonsági okokból Litvániában él, hozzátette: új állásokat hirdetnek Moszkvában és több más, már létező irodában is.

Navalnijt mindeközben a Moszkvától – orosz léptékben nem túl távoli, 186 km-re fekvő – Vlagyimir fegyenctelepén tartják fogva. A mozgalom ebbe a városba is tervez egy új irodát.

Egy korábbi, ellentmondásos ítéletet felhasználva iktatták ki a közéletből

Navalnijt január 17-én vették őrizetbe, amint visszatért Németországi gyógykezeléséről. Az ellenzéki vezető egy berlini kórházban majd egy magánvillában lábadozott, miután állítása szerint Putyin elnök közvetlen parancsára novicsok harci idegméreggel próbálták megölni.

Egy moszkvai bíróság februári ítélete szerint Navalnij 2020-ban megsértette egy korábbi hűtlen kezelési ügyben kapott felfüggesztett börtönbüntetésének feltételeit, azzal, hogy nem jelent meg rendszeres rapporton a hatóságok előtt az év folyamán. (Az időszak egy részében ezt nem is tudta volna megtenni, mert külföldi kórházban, ráadásul egy ideig kómában feküdt).

Ezek után az eredeti, 3 és fél éves felfüggesztett börtönt 2 és fél év büntetőfegyházban letöltendő ítéletre változtatták, Navalnij korábban őrizetben töltött idejének beszámításával.

Az eredeti, Yves Rocher néven ismert pert széles körben politikai motivációjú eljárásnak tartják és így döntött róla az Emberi Jogok Európai Bíróság is. Az orosz hatóságok azonban nem semmisítették meg az ítéletet és most ezt felhasználva küldték börtönbe az aktivistát.

Január folyamán, a Navalnij melletti szimpátiatüntetések során az orosz rendőrség – néha brutális módon fellépve – 10 ezer tiltakozót tartóztatott le az ország különböző városaiban. Az őrizetbe vett emberekre vagy pénzbírságot vetettek ki vagy néhány napos börtönbüntetésre ítélték őket. Legkevesebb 90 személy ellen bűncselekmények elkövetése miatt vádat emeltek és többen elveszítették az állásukat emiatt.

Egy falu Csernobil közelében, ahol szinte mindenki Navalnij rokona
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:36 0:00

XS
SM
MD
LG