Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb veszélyben a bebörtönzött belarusz blogger, a Szabad Európa munkatársa


A Szabad Európa több letartóztatott belarusz munkatársa közt látható Ihar Loszik kislányával (a kép bal sarkában).
A Szabad Európa több letartóztatott belarusz munkatársa közt látható Ihar Loszik kislányával (a kép bal sarkában).

Az amerikai Képviselőház is követeli a Szabad Európának dolgozó fiatal belarusz blogger, Ihar Loszik szabadon engedését. Az újságírót június 25. óta, jogszerű ítélet nélkül tartják fogva. Felesége szerint újabb vádakat helyeztek ellene kilátásba, ezért a fiatalember ismét éhségsztrájkba kezdett.

Felszólította a belarusz kormányt az amerika törvényhozás alsóházának kétpárti emberijogi bizottsága, hogy más politikai foglyokkal együtt engedjék szabadon a tavaly bebörtönzött Ihar Loszikot.

Az egyik legismertebb blogger

„Mélységesen aggaszt minket, hogy a belarusz kormány új vádakat hozott fel Ihar ellen, miután már kilenc hónapja tartják rács mögött, elzárva fiatal családjától” – írták szombati közleményükben az amerikai kongresszusi bizottság demokrata és republikánus vezetői, egyebek közt Tom Lantos társelnök.

„Elítéljük a brutális hatósági fellépést és a Lukasenka-kormány elnyomó intézkedéseiről tudósító sajtó elleni hamis vádakat (…) Ihart és a többi politikai foglyot haladéktalanul szabadon kell bocsátani” – olvasható még a közleményben.

Ihar Loszik az egyik legismertebb belarusz bloggerként lett a a Szabad Európa belarusz szolgálatának közösségi médiával foglalkozó tanácsadója. Az újságírót még a tavalyi választásokat követő tüntetéseken tartóztatták le, miközben az eseményekről tudósított. Azóta is börtönben van, eredetileg a "közrend megzavarása" és más miatt indult ellene eljárás, amiért akár három év börtönt is kaphat. December 15-én a 28 éves férfit emellett tömeges rendzavarás szervezésével is megvádolták, ami jóval hosszabb börtönbüntetéssel járhat.

Miután az eredetinél súlyosabb büntetésekkel kezdték fenyegetni, Ihar Loszik december 15-én éhségsztrájba kezdett tiltakozásként. Januárban az állapota olyannyira leromlott, hogy külön cellába szállították, ahol videókapcsolaton keresztül folyamatos megfigyelés alatt tarthatták. Ügyvédje később bejelentette, hogy miután számos támogatója erre kérte, befejezte az éhségsztrájkot.

Az újságíró egy kétéves kislány apja. Felesége, Darija most csak ügyvédjén keresztül tudja vele tartani a kapcsolatot.

Állapota folyamatosan romlik

Az RFE/RL - amelynek a Szabad Európa is tagja - elnöke a hír hallatán úgy nyilatkozott, hogy őt és valamennyi munkatársát is mélységesen lesújtják az Ihar elleni új vádak és az újságíró egészségi állapotának romlása.

"Az újságírás nem bűncselekmény, és Ihart igazságtalanul tartják fogva túl régóta. Ihart és családját nem lenne szabad ily' módon gyötörni" - tette hozzá Jamie Fly.

A Szabad Európát és más külföldi médiaszolgáltatókat összefogó amerikai ügynökség, az USAGM ügyvivő igazgatója, Kelu Chao szintén elfogadhatatlannak nevezte Loszik fogvatartását, az ellene felhozott vádakat pedig alaptalannak.

A blogger felesége március 11-én, a férfi ügyvédjére hivatkozva azt mondta, férje állapota az új vádak bejelentése óta folyamatosan romlik. A héten a fogdában, a nyomozó és egy ügyvéd jelenlétében, felvágta az ereit. Az öngyilkossági kísérletet túlélte, de a héten újrakezdte az éhségsztrájkot.

XS
SM
MD
LG