Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Véget ért a belarusz blogger éhségsztrájkja


Ihar Losik
Ihar Losik

Csaknem másfél hónap után véget vetett éhségsztrájkjának belarusz börtönében Ihar Loszik, a Szabad Európa helyi szolgálatának konzultánsa.

Ügyvédje útján a férfi közölte, bár még ki tudott volna tartani, rendkívül megérintette, hogy mennyien biztosították támogatásukról, és ezért, szabad akaratából döntött az éhségsztrájk befejezés mellett.

„Belarusz állampolgárok százai, ezrei kérték, hogy vessek véget az éhségsztrájknak, s így egészségesen várhassuk ki közös győzelmünket. Azt is tudom, hogy szolidaritásból is sokan éhségsztrájkba kezdtek. Nem vállalhatom ennek a felelősségét. Nem akarom, hogy mások szenvedjenek tudatos döntéseim következményeként” – írta az ország egyik legismertebb bloggerének számító Ihar Loszik.

Kiemelte: biztos az elnyomás ellen harcolók sikerében, mivel „a telet is mindig a tavasz, az éjszakát pedig a hajnal követi, nem lehet letartóztatásokkal vagy kivégzésekkel megállítani a történelem szekerét”.

A Szabad Európa belarusz szolgálatának közösségi médiával foglalkozó tanácsadóját 2020. június 25-én vették őrizetbe a „közrend megzavarása” miatt, majd december 15-én kezdett éhségsztrájkba, tiltakozásképpen az ellene bejelentett új, súlyosabb vádak ellen.

A férfi állapota múlt héten romlani kezdett, ezért olyan cellába szállították, ahol videokapcsolaton keresztül folyamatos megfigyelés alatt tarthatták.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG