Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Mit jelent, hogy egy vakcina hány százalékos hatékonyságú?


Bár gyakran olvasunk róla, nem biztos, hogy tudjuk rá a korrekt választ. Mit jelent, hogy például 98 százalékos hatékonyságú egy védőoltás? Mi a védettség százalékos hatásfoka? Amerikai szakértők válaszai a vakcinákkal kapcsolatos egyik gyakori kérdésre.

Az Egyesült Államokban, ahol eddig az egyik legtöbb koronavírus elleni védőoltást adták be világszerte (elsősorban a Pfizer-BioNTech és a Johnson & Johnson-féle oltóanyagokat alkalmazták), közzétették az oltási programot szervező szakértők ajánlásait a vakcinákkal kapcsolatban. Az NPR amerikai közszolgálati rádió, valamint a Prevention.com a szakértői ajánlások alapján írt cikkeiből kiderül, szerintük milyen tényezők gyengíthetik az oltások hatékonyságát.

A hírekben sokszor láthatjuk, hogy egy védőoltás hány százalékos védelmet nyújt, de kevesen tudják, mit is jelent ez pontosan. Az NPR által idézett szakértő Brianne Barker virológus elmondta: sokan tévesen úgy hiszik, hogy ha például 92 százalékos hatékonyságú egy vakcina, akkor 100-ból 8 ember meg fog fertőződni koronavírussal.

Valójában a százalékos arány azt jelenti, hogy ha megkaptuk az oltást, akkor ha találkozunk a vírussal, 92 százalékkal kisebb eséllyel fertőződünk meg, mint nélküle. Vagyis, mivel az oltás a természetes immunvédelmet kiegészíti, valójában 8 százaléknál sokkal kisebb a fertőződés esélye akkor is, ha a kórokozó bejut a szervezetünkbe.

A természetes védettség egyénenként változhat, de ha például oltás nélkül 10 százalék a fertőződés esélye, majd megkapjuk a 92 százalékos hatásfokú oltást, akkor a megbetegedés kockázata 10 százalék 8 százalékára, 0,8 százalékra csökken.

A virológus elmondása szerint az eddigi tapasztalatok alapján 10 ezer beoltott emberből körülbelül 4 kaphatja el az oltás ellenére is a koronavírust, ez 0,04 százalékos kockázat.

XS
SM
MD
LG