Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Sok a szövődmény, főleg a fiataloknál, jönnek a posztcovid-ambulanciák


A kép illusztráció
A kép illusztráció

Szívbelhártya-gyulladás, szívizomgyulladás, szívburokgyulladás – csak néhány a járvány újabb hullámában megbetegedetteknél tapasztalt szövődmények közül. Kásler Miklós tanácsadója egy rádióműsorban arról beszélt, hogy tervet állítottak össze a betegség lefolyása utáni szövődmények kezelésére.

Kollár Lajos, a Pécsi Tudományegyetem Érsebészeti Klinikájának egyetemi tanára a Spirit FM-en egyebek között arról beszélt, hogy rövidesen ki fog menni egy miniszteri utasítás, ami alapján kell felállítani azokat az ambulanciákat, ahol azokat a betegeket lehet kezelni, akik átestek a Covid-szindrómán.

Kollár Lajos azt mondta, hogy a szövődmények, így a szívbelhártya-gyulladás, szívizomgyulladás, szívburokgyulladás és egyéb társbetegségek, főleg a fiatalokat érintik. Úgy fogalmazott, hogy döbbenetes számú olyan sportolóval találkozott, akik átestek a koronavíruson, látszólag meggyógyultak, negatív volt már a mintájuk, de nem tudták visszanyerni dinamizmusukat, életkedvüket. Mint mondja, majdnem mindegyiküknél kiderült valamilyen betegség a felsoroltak közül.

Favipiravir és Bamlanivimab

A szakember nagyon fontosnak nevezte, hogy a kezdeti állapotában fogják meg a betegséget, ehhez pedig, mint mondta gyógyszer kell. Két ilyen készítményt említett. Az egyik a Favipiravir, mint arról a Szabad Európa is beszámolt, ez az a japán készítmény, amelyet korábban csak kórházban alkalmaztak, de a múlt héten lehetővé tették az otthoni alkalmazását is. Orvos írhatja fel.

Kollár Lajos szerint az a cél, hogy a beteg már aznap megkapja ezt a szert, amikor kiderül, hogy a tesztje pozitív lett. Szerinte ezt, más gyógyszerekkel kiegészítve "például a vérlemezkéknek az összecsapódását megakadályozó gyógyszerrel, vagy D-vitaminnal, trombolitikus gyógyszerrel, nagyon jó hatást lehet elérni".

A másik készítmény a Bamlanivimab – tavaly ősszel Donald Trump volt amerikai elnököt is kezelték vele –, amely a középsúlyos betegeknél a leghatékonyabb, Magyarországra másfél hónappal ezelőtt bekerült, és további szállítmányok várhatók.

XS
SM
MD
LG