Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Elmarad a hétvégi SMS-es oltási kampány az AstraZenecával


 Oltás a tiszavasvári idősotthonban, 2021. január 28-án
Oltás a tiszavasvári idősotthonban, 2021. január 28-án

György István, az oltási munkacsoport vezetője az Operatív Törzs pénteki tájékoztatóján "adatszinkronizációs problémával" indokolta, hogy mégsem oltják be az értesítetteket.

György István hangsúlyozta, hogy az erre a hétre meghatározott oltási terv változatlanul megy tovább.

  • 114 ezer Pfizert,
  • 40 ezer Modernát,
  • 250 ezer Sinopharmot terveznek beadni.

Az oltási munkacsoport vezetője ezt követően beszélt arról, hogy a hétvégére tervezett, SMS-alapú oltáskampány "adatszinkronizációs probléma miatt" elmarad.

György István azt mondta, hogy azok, akiknek kiment az SMS, most kapnak egy újabbat arról, hogy egy új időpontban oltják majd őket, és elnézést kérnek tőlük. A kormány korábbi bejelentése szerint az oxfordi AstraZenecával oltottak volna be a hétvégén több mint 70 ezer, 18 és 60 év közötti krónikus beteget.

A kínai vakcinával a háziorvosok oltanak, az amerikai-német Pfizert az oltópontokon, az amerikai Modernát pedig az idősotthonokban adják be.

Arról, hogy az oltásoknál van némi technikai zavar, már Orbán Viktor is beszélt péntek reggel a Kossuth rádióban, de akkor még nem említette a miniszterelnök, hogy elmarad az SMS-ben kiértesítettek oltása, ami az eddigi legnagyobb oltási kampány lett volna az országban.

Otthon is alkalmazható lesz a favipiravir

Az általában az influenza kezelésére használt készítményt eddig csak kórházakban alkalmazták covidos betegeken. Müller Cecília országos tisztifőorvos azt mondta, hogy a gyógyszer segít megelőzni a fertőzés súlyosbodását, és megelőzhető vele a kórházba kerülés. A favipiravir vényköteles, és annak, aki kiváltja egy tájékoztatót, illetve belegyező nyilatkozatot is alá kell írnia a patikában.

Mit tudunk a favipiravirról?

Ez egy eredetileg az influenza kezelésére használatos, széles spektrumú japán antivirális gyógyszer, amit már többféle vírus, így az ebola, a nyugat-nílusi láz, illetve a Dengue-láz ellen is kipróbáltak.

Tavaly áprilisban kezdődött a szer magyarországi fejlesztése klinikai adatok alapján, a Természettudományi Kutatóközpont (TTK) és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) vezetésével, miután Japánban nyilvánosságra hozták a favipiravir hatóanyag-tartalmú Avigan tabletta fél éven át tartó klinikai vizsgálatának adatait.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet tavaly októberben azután engedélyezte a magyarországi klinikai vizsgálatot, miután a Japánban tapasztaltak szerint a készítmény a kezdődő tüdőgyulladással küzdő koronavírusos betegek esetében is hatékonynak bizonyult, átlagosan 12 nap alatt megszüntette a lázat, a légzési nehézségeket és a köhögést.

Szintén tavaly októberben Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológusa arról beszélt a Magyar Nemzetnek, hogy a kórházban már száznál is több páciensnél alkalmazták a favipiravir tartalmú Avigan tablettát, amitől valóban hamarabb gyógyulnak a betegek, és használata során különösebb mellékhatásokat sem tapasztaltak.

A szakember azt mondta, hogy a hatóanyag még a betegség elején, az első 5–6 napban eredményezett javulást a középsúlyos állapotú pácienseknél, akik kisebb valószínűséggel kerültek intenzív osztályra.

Az Avigan szájon át szedhető készítmény és a kórházi kezelés során 5–10 nap között szükséges alkalmazni.

Magyarországon 2020 októberében engedélyezte az az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés- Egészségügyi Intézet (OGYÉI) a favipiravirt. Arról egyébként, hogy most már a koronavírusos betegek meghatározott köre is használhatja otthon ezt a készítményt, az Index értesülése szerint március 5-én, vagyis az országos tisztifőorvos bejelentése előtt egy nappal tájékoztatót küldött a gyógyszerészeknek az országos tiszti főgyógyszerész.

XS
SM
MD
LG