Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A sajtószabadságért tüntető újságírókat is elzárták Oroszországban


A moszkvai rendőrség bevisz egy "Nem szűnünk meg újságírónak lenni" feliratot tartó tüntetőt, 2021. augusztus 21-én.
A moszkvai rendőrség bevisz egy "Nem szűnünk meg újságírónak lenni" feliratot tartó tüntetőt, 2021. augusztus 21-én.

Oroszországi újságírók kicselezték volna az illegális tüntetésekről szóló szabályozást, és az FSZB elé mentek tüntetni. Ezzel együtt is elvitték a rendőrök tüntetőket.

Számos tüntetőt elvittek az orosz rendőrök Moszkvában augusztus 21-én, akik a sajtószabadságért tüntettek. Egészen pontosan a legnagyobb független tévé "külföldi ügynöknek" való nyilvánítása ellen.

A nem engedélyezett tüntetésekről szóló orosz szabályozás kikerülésére a tüntető újságírók egymástól távol, magányosan állva tartottak fel táblákat. A szokatlanabb tüntetést a Ljubljanka téren tartották az FSZB (a KBG utódszervezete) épülete előtt.

"Az újságírás nem bűn" - áll az elszálíltott tüntető transzparensén, 2021. augusztus 21-én.
"Az újságírás nem bűn" - áll az elszálíltott tüntető transzparensén, 2021. augusztus 21-én.

A "Féltek az igazságtól" vagy épp "Az újságírás nem bűn" feliratú transzparensekkel tüntető résztvevőket elfogta a rendőrség.

A résztvevők azután tüntettek, hogy az orosz állam a Dozsd tévét is külföldi ügynöknek minősítette, ahogy az Important Stories (Fontos történetek) online oknyomozó oldalt is.

Oroszország vitatott, a külföldi ügynökökről szóló törvényét 2012-ben fogadták el, és azóta többször módosították. A jogszabály megköveteli, hogy azokat a nem kormányzati szervezeteket, amelyek külföldi pénzt is kapnak és a kormány szerint politikai tevékenységet folytatnak, nyilvántartásba vegyék, külföldi ügynökökként azonosítsák és könyvvizsgálati ellenőrzésnek vessék alá.

Egy 2020-as törvénymódosítás óta magánszemélyeket, többek közt újságírókat egyénileg is külföldi ügynöknek minősítehet az orosz állam.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG