Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb orosz híroldalakat tett elérhetetlenné a helyieknek az orosz állam


Részlet az orosz Open Media híroldalról 2021. augusztus 5-én
Részlet az orosz Open Media híroldalról 2021. augusztus 5-én

Két orosz híroldalt és emberijog-védő oldalt kezdett blokkolni az orosz állam a helyi médiafelügyelet döntése nyomán. Az oldalak a Putyinnal szemben álló Mihail Hodorkovszkijhoz voltak köthetők. Mindhárom befejezi az így lényegében értelmetlenné vált működését. Három évtized után először nem mennek az EBESZ választási megfigyelői az orosz választásokra.

A helyi médiafelügyelet, a Roszkomnadzor elérhetetlenné tette az oroszországi olvasók számára az Open Media és az MBKh Media online médiakiadványokat, és a Pravozasita Otritki nevű emberijog-védő csoport oldalát. Mindhárom kiadvány az ellenzéki Mihail Hodorkovszkij orosz milliárdoshoz volt köthető, aki jelenleg Londonban él, előtte tíz évet töltött börtönben Oroszországban.

Az orosz állam szerint illegális tüntetések szervezésében működtek közre ezek az oldalak, illetve Oroszországban nemkívánatos, szélsőséges csoportokkal álltak kapcsolatban, írja a Moscow Times. A kiadványok szerint előzetesen nem értesítették őket a hatóságok, augusztus 4-én a nap második felében egyszerűen csak elérhetetlenné tették őket.

Mindhárom médiakiadvány bezár, abbahagyják az így lényegében értelmetlenné vált működésüket. A kiadványok sokszor kritikusan viszonyultak Vlagyimir Putyin elnök döntéseihez, szeptemberben pedig választások lesznek az országban.

A szeptember 19-i választáson megválasztják a helyi parlament alsóházának, azaz a Duma tagjait, 39 régiós közgyűlés tagját és kilenc régiós kormányzót is.

A választásokon nem lesznek ott az EBESZ megfigyelői

Három évtized után először nem lesznek ott az orosz választásokon az EBESZ (Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet) választási megfigyelői.

Az orosz állam ugyanis a járványra hivatkozva csak olyan kevés munkatársuknak engedné a választás tisztaságának ellenőrzését, amennyi emberrel értelmetlen lenne a munkájuk, állítja Matteo Mecacci, az SCE igazgatója.

Az EBESZ a világ egyik legnagyobb és legelismertebb választási ellenőrző szerve, 57 tagországukban ellenőrzik rendszeresen a választások szabad és tisztességes lebonyolítását.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG