Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A tárgyalásokon érvényesült a régi pártok előnye – Fekete-Győr András a Momentum esélyeiről


A Momentum elnöke nem akar jósolni előválasztási szereplésükről, de meglepetésben bízik, és nem gondolja, hogy rosszabbak a párt várakozásai, mint fél éve. Annyit azért elismer, hogy a „füstös szobákban” zajló egyeztetéseken szervezeti múltjuk, társadalmi gyökereik miatt előnyben vannak a „régi pártok”. Fekete-Győr András szerint Orbán Viktor felelni vagy menekülni fog, és alkotmányellenes törvényeket nem kell betartani.

Az interjú legfontosabb gondolatai:

  • Ha a közös ellenzéki listaállításnál szempont lesz a népszerű jelöltek befutó helyre kerülése, akkor Hadházy Ákosnak van esélye oda kerülni.
  • A Momentum még fiatal párt, a kisebb szervezeti múlt számított az előzetes ellenzéki egyeztetéseken.
  • Bár szervezeteik valóban ritkábban vannak kisebb településeken, de a 2019-es választás megyei listáin jól szerepeltek.
  • A Momentum színre lépésével megváltozott a többi ellenzéki párt önkormányzati politikája.
  • Ellenzéki győzelem esetén bízik abban, hogy az Alkotmánybíróság visszatér a politikától független, szakmai működéshez.
  • A választási csalást helyi szinten lehet megakadályozni, ezért biztos abban, hogy – ellentétben 2018-cal – meglesz a 22 ezer szavazóköri delegált.

Tóth Csaba tavaly azt nyilatkozta, hogy büntetőeljárást kezdeményez ön ellen, mert ön legengszterezte. Elindította az eljárást?

Miután lepolitikusbűnözőztem, Mészáros Lőrinc megpróbált vád alá helyeztetni, de nem sikerült. A bíróság nekem adott igazat, tehát Mészáros Lőrincet nyugodtan hívhatja bárki Magyarországon bűnözőnek. Várom Tóth Csaba beadványát is, de eddig nem kaptam semmilyen iratot.

László Róbert választási szakértő nyár közepén azt mondta lapunknak, hogy reálisan negyven-negyvenöt listás mandátumra számíthat az ellenzék. A Momentum sok civil jelöltet is befogadott az egyéni jelölti előválasztáson. Az ellenzéki közös listán is befutó helyet adnak majd nekik a Momentumnak jutó kontingensből? Például akár Hadházy Ákosnak?

A legtöbb civil személyiséget a Momentum fogadta be, ezzel van 65 választókerületi jelöltünk. Ami a listát illeti, erről majd lesz Momentum-kongresszus, de csak az előválasztás után. Most azzal foglalkozunk, hogy a választókerületek és a közös miniszterelnök-jelölt ki legyen pipálva, utána beszélhetünk a listáról.

Az azért elég valószínűtlen, hogy egy párt odaadja a saját vezető politikusai befutó helyét befogadott nem párttársainak, civileknek.

Egy biztos: a Momentum-különítményt én fogom vezetni a listán. Ez az egy biztos, semmi más.

Ön egyszerre pártelnök és miniszterelnök-jelölt, de például a DK-nál vagy az MSZP-nél ez nem így van. Úgy tudom, a DK azt szeretné, ha a pártelnökök lennének elöl. Önnek mi az álláspontja?

Legalább három forgatókönyv létezik. Az egyik az, hogy a miniszterelnök-jelöltek legyenek az első helyeken. A másik az, hogy az ellenzék legnépszerűbb politikusai. A legnépszerűbb jelöltek között Hadházy Ákos és Szél Bernadett már bőven benne vannak. A harmadik pedig az, hogy a pártelnökök. Nekem az első két felállás szimpatikusabb, szerintem a választóknak is.

Elképzelhető ezek szerint, hogy Hadházy befutó helyre kerül a Momentum-listán? Mert úgy tudom, neki Momentum-támogatottként is hoznia kell az egyéni körzetet, hogy bekerüljön a parlamentbe.

Ha az ellenzéki politikusok népszerűsége alapján döntünk a listáról, neki ott a helye. De nem aggódom: Hadházy le fogja győzni Tóth Csabát Zuglóban, és egyéni országgyűlési képviselő lesz.

2017. május 1-jén egy tüntetésen
2017. május 1-jén egy tüntetésen

Amikor tavaly október végén beszéltünk, még arról szóltak a számítások, hogy akár 27-28 helyen is a Momentum lehet a befutó. Most a Fidesszel szemben valamekkora eséllyel megnyerhető körzetek közül mindössze tizenkettőt számítottam oda, ahol, ha minden összejön, nyerhet a momentumos jelölt az előválasztáson, és esetleg utána a „nagyon” is. Mi változott ebben a kilenc-tíz hónapban?

Nem merek valószínűséget számítani, még jóslatokba se merek bocsátkozni az előválasztások tekintetében, olyannyira nem ismerjük ennek az intézmények a működését. Budapesten csináltuk már, országosan még nem. A választói részvételre vonatkozó becslések a kétszázezertől a nyolcszázezerig terjednek. Azt gondolom, minél többen elmennek szavazni, annál jobb az új politikai generációnak. Szerintem mindannyian bízhatunk ebben, mert ez fontos előszobája a jövő évi, sorsdöntő országgyűlési választásoknak. Nem mernék olyan latolgatásokba bocsátkozni, mint ön.

Szóval nem gondolja, hogy rosszabbak a Momentum várakozásai, mint fél éve?

Nem gondolom. A Momentum a választásokon szokott nagyot gurítani. Emlékezzen vissza akár az önkormányzati, akár az európai parlamenti választásra. Mindig alulbecsülik a pártot. De a kutatók valójában nem tudják megtalálni a mi választóinkat, a fiatalabbakat, ahogy a rejtőzködőket sem. Szóval várjuk ki a választás napját, és utána értékeljünk.

Most a Momentum külön pártként nem tudja megmérettetni magát, ez a fajta meglepetés elmarad. Besorol majd egy listára, amelyet alapvetően fog meghatározni az előválasztási eredmény.

Nagyon fontos, hogy mi a tétje az előválasztásnak. A Momentum-szavazók szempontjából az, hogy meg tud-e újulni a magyar ellenzék a Fidesszel szemben, vagy sem. Marad-e a 2010 előtti Nokia-dobozokkal operáló politikai kultúra, vagy pedig hozunk egy becsületen, tisztességen, szakértelmen alapuló új politikai generációt, amelyet Hadházy Ákosok, Donáth Annák, Soproni Tamások, Fekete-Győr Andrások és Szél Bernadettek szimbolizálnak. Szerintem ez a kérdés. Fontos tét, és minél több momentumos van a páston, annál nagyobb, annál valódibb lesz a rendszerváltás.

Csak kevés helyen lesznek befutó helyen az egyéni előválasztáson. A szocialisták a mérések szerint gyakorlatilag eltűnő párt, két–hat százalék között mérik őket. 2019-ben, az önkormányzati választást megelőző egyezkedéseken mégis sokkal több jó pozíciót fogtak, mint a Momentum, amely sokkal jobban szerepelt a választáson. Az előzetes egyezkedések, tárgyalások, füstös szobák mintha jobban mennének nekik.

Fiatal politikusként azt tanulom, hogy rengeteget számít a szervezeti múlt, a gyökerek, amelyek az elmúlt évtizedekben megszilárdultak a társadalomban. A Momentum előtt még hosszú út áll, hogy olyan országosan vagy helyi szinten ismert vezető politikusai legyenek, mint a Magyar Szocialista Pártnak vannak. A Momentum szempontjából ebben a tekintetben a 2020-as évek jelentik az igazi párttá válást.

Mi már nem vagyunk generációs párt, de még nem vagyunk néppárt sem. Megyünk abba az irányba, hol lassabban, hol gyorsabban. De a régi pártok az adatbázisaikkal, a választói kapcsolatrendszerükkel még mindig előnyt élveznek. Azt gondolom, hogy ez ezeken a tárgyalásokon is érvényesült, mert ezeknek van szerepük.

Az adatbázisnak abban, hogy Molnár Zsolt hogyan tárgyal?

Nem az adatbázisnak. A polgármesterek, az önkormányzati képviselők számának. A Magyar Szocialista Pártnak sok képviselője van helyi szinten. Egyre kevesebb, ahogy megyünk előre az időben, de még mindig sok. A Momentumnak egyre több, de az én ízlésemhez képest még mindig kevés.

Závecz Tibor mondta ​lapunknak másfél hónapja, hogy az előválasztáson az lesz a fontos, hogy mennyire fedi le egy párt az országot. Tízezer fő alatti településeken kevés a Momentum-szavazó, emiatt nem is épül ki szervezet, amelynek a csápjai elérhetnének ide. Ilyen értelemben hátrányban indul a Momentum. Ezt aláírja?

2019-ben az önkormányzati választásokon nagyon kellemes meglepetés ért minket. Mi lettünk a kistelepülések világának legnépszerűbb ellenzéki pártja. Ez azt jelenti, hogy a megyei listákra leadott szavazatok terén, amelyek a megyei jogú városokon kívüli világból érkeztek, a Momentum lett a legnépszerűbb ellenzéki párt a DK-t is, a Jobbikot is megelőzve. Ezzel a számmal cáfolom a kérdésben szereplő állítást. Bár ő nem momentumos szervezeti tagtársam, de abban igazat adok Závecz Tibornak, hogy a szervezeteink még leginkább a tízezer fő feletti településeken vannak jelen. Ez pártevolúció kérdése.

Vannak tárgyalások a pártok között, hogy esetleg legyenek még visszalépések a körzetekben szeptember 18-a, a szavazás megkezdése előtt?

Ilyen tárgyalásról nem tudok. Ettől lehet, hogy vannak, mert sokan vagyunk a szövetségben. Nem tartom kizártnak, hogy lennének még megállapodások.

Pár napja azt mondta, hogy meglepetésre készülnek. Mivel tudják mobilizálni az előválasztásra a szavazóikat?

Mindenki járja az országot, természetesen én is járom. Imádom ezt csinálni. A legnagyobb meglepetés a 17 éveseknél ért, akik meglepően tájékozottak voltak arról, hogy ők is szavazhatnak. Kell majd szülői engedélyt szerezniük. Innen is kérem a szülőket, hogy engedélyezzék gyermekeiknek a választást. De ők azok, akiket nehezen mérnek.

Ott vannak a külföldre vándorolt magyarok öt-hatszázezren, családtagjaim is vannak köztük. Szeretnének beleszólni, hogy milyen összetételű legyen az új magyar parlament és az új magyar kormány 2022-ben. A meglepetést itt értettem. Sokan akarnak majd online szavazni. Örülök, lehet online szavazni az előválasztáson.

Azt nyilatkozta, ​hogy érdemben sikerült megváltoztatniuk az ellenzék politikáját: „elkezdték megemberelni magukat az önkormányzati munkában, mert tudják, hogy a momentumosok nem szívbajosak”. Tényleg azt látja, hogy a régi ellenzéki pártok másképp politizálnak?

Persze. Bekerült egy új tag a csapatba. A többiek nézik az új tag mozgását, helyezkedését. Alkalmazkodnak hozzánk, és ennek nagyon örülök.

Ez nem nehezíti meg a mostani egyezkedéseket országosan? Mondjuk hogy Paróczai Anikó továbbra is fellép a baloldali korrupció ellen a XIX. kerületben.

Örülök ennek, és nem nehezíti meg. Örülök, hogy kicsit sikerült változtatni az ellenzék politikai kultúráján.

Kevesebb a susmus? Kevesebb az összejátszás a Fidesszel?

Ezt tapasztalom. Nagyon kevés korrupciógyanús ügyet látunk. Ez nagyon jó jel, és ezt többek között a Momentum érdemének is tartom.

Itt a másik politikai kulturális kérdés, a vitáké. Mi nagyon hajtottuk azt, hogy legyen minél több vita a parlamenti képviselőjelöltek és a miniszterelnök-jelöltek között. Voltak olyan szereplők, akik nem akartak egyet sem.

Kik?

Nem mondom meg, nem szeretném őket elárulni. Voltak ilyen szereplők, ez nekem mindig fura. Én demokrata politikus vagyok. Hiszek abban, hogy a vitákon keresztül ismernek meg.

Azt mondja, nem szándékozik visszalépni a miniszterelnök-jelölti versenyben. Önön kívül ki a legesélyesebb Orbán legyőzésére miniszterelnök-jelöltként?

Őszintén nem tudom. Ahogy arra a kérdésre sem tudnék választ adni, hogy most a Momentum hány körzetben számít biztos győztesnek. Az előválasztás kiismerhetetlensége miatt sem tudom megmondani.

Az olvasókat is megszondáztattuk az interjú előtt, hogy mire lennének kíváncsiak. Volt, aki azt írta, hogy már nem hisz el semmit az elszámoltatásokkal kapcsolatban, olyan sokszor hallotta. Hogyan tudná meggyőzni arról, hogy tényleg el akarják és el is fogják számoltatni a jelenlegi kormányt?

Én is hallottam ilyet, és meg is értem. Ha és amennyiben ők a baloldali pártokat vagy a Fideszt veszik szemügyre, nem hihetnek már az elszámoltatásban. De van itt egy új politikai generáció. Említette Paróczai Anikót Kispesten, Hadházy Ákost Zuglóban. Ők olyan személyiségek, akik azt jelzik, hogy itt nemcsak pofázás van, hanem cselekvés is. Konfrontáció van a korrupcióval. Mi pedig színvakok vagyunk, mert a korrupciónak nincs színe, se vörös, se narancssárga, se lila. Ha korrupció van, azt fel kell számolni.

Az elszámoltatás politikai akarat kérdése. Amellett hogy morálisan kötelességünk felelősségre vonni a bűnösöket, az új kormánynak politikai érdeke is, hogy mindazt az ellopott vagyont, cégbirodalmat, állami intézményrendszert, amelyet a Fidesz leuralt, visszavegye Magyarországnak a társadalom javára. Különben egyesével le leszünk vadászva a Fidesz által. Ezt nem engedhetjük. Ez nemcsak a választóknak szóló ígéret, hanem magunkkal szemben támasztott kötelesség is, hogy kormányozni tudjunk. Önérdek és közérdek együtt.

Meddig lehet egy hatpárti kormányt működtetni? Mi lehet a menetrend? Előbb-utóbb alkotmányozás és új választások? Vagy azt gondolja, hogy ennyire ellenkező felfogású pártok ki fognak tudni tölteni négy évet?

Persze, szerintem ki fognak tudni tölteni. Fogunk kötni egy koalíciós megállapodást, ahogy ez minden nyugati, polgári demokráciában történik. Van, ahol nem hat, hanem nyolc párt fog össze.

Ott ennek megvan a politikai kultúrája.

Mi pedig most azon dolgozunk, hogy megteremtsük ezt. Egy koalíciós megállapodás kijelöli az új kormány csapásirányát, intézkedési irányát és minden mást. Nem lesz vitáktól mentes, ahogy egyik koalíció sem vitáktól mentes. De azt is tudjuk, hogy ha szétesnénk, utána nem lesz, aki összeszedjen minket, mert a választóink vagy elmennek az oszágból, vagy nem járulnak többé az urnákhoz.

Dobrev Klára azt mondta, reális veszély, hogy Orbán Viktor egy éven belül visszatér, ha nem tudják jól vezetni az országot. Reálisnak tartja ezt a jóslatot? Hogyan lehetne kivédeni?

Ha Orbán Viktor elveszíti ezt a választást, több forgatókönyv is valószínű. Az egyik az, hogy felelősségre vonja őt a független igazságszolgáltatás. A másik, hogy nem várja meg, és menedéket kér Türkmenisztánban, Oroszországban vagy valahol Keleten, adott esetben Kínában. A harmadik pedig, hogy párton belül azt mondja mondjuk Lázár János, hogy elindul Orbán Viktorral szemben, és kitör egy belső fideszes polgárháború. Szerintem ezek a legvalószínűbb forgatókönyvek, ha nyerni fogunk a ’22-es választáson.

Jogállami ​csomagjuk bejelentésekor azt mondták, hogy legalább hétszáz fideszes kormányzati tisztviselőt el kellene küldeni. Nagy felfordulás lesz.

Politikai vezetői pozíciókról van szó. Tavaly nyár óta készülünk a kormányzásra. Több száz momentumos állami vezetőt képzünk. Hétszáz olyan állami vezetői pozíció van, amelyik politikai, nem szakmai. Szakmaiból van 78 ezer. Senki nem fogja bántani a hivatalnokokat, a közszolgákat. Nagyon számítunk a szakmai munkájukra. De a politikai pozíciókból el kell távolítani a korrupt rendszer kiszolgálóit.

Be fogják tartani a Fidesz kétharmados törvényeit?

Olyanokat nem fogunk betartani, amelyek az alkotmányosság – hangsúlyozom, nem a jelenlegi fideszes Alaptörvény, hanem az alkotmányosság – szellemével ellentétesek.

Ezt ki állapítja meg?

Az Alkotmánybíróság fogja megállapítani.

Az új, gondolom.

Az Alkotmánybíróságról az a véleményünk, hogy az Állami Számvevőszékhez hasonlóan és Polt Péterrel ellentétben olyan testületek, amelyek rendszerváltás és Orbán pártjának összeomlása esetén visszatérnek a politikától független, tárgyilagos, szakmai munkához. Ez a várakozásunk, és ez lesz a társadalom elvárása is feléjük. Más lehetőségük nem is nagyon lesz.

Fideszes magánalapítványokba szerveztek ki több ezer milliárdnyi forintot tőlünk, adófizetőktől: alkotmányellenes volt, hogy ezt az Alaptörvénybe építették. Vissza fogjuk venni az MCC-től azokat a részvénycsomagokat, vissza fogjuk venni azokat a földeket, értékpapírokat, amelyeket elvettek.

Ezt a bíróság fogja kimondani, vagy a belügyminiszter?

Ha és amennyiben én vezetem majd a kormányt, akkor kezdeményezni fogja, és az új Országgyűlés meg fogja hozni ezt a jogszabályt, amelyet az Alkotmánybíróság előtt megtámadhatnak, ha szeretnék, és meg fogjuk védeni. Mert tízből tíz alkotmányjogászunk és közjogászunk azon az állásponton van, hogy ezek alkotmánysértő intézkedések voltak. Ebben nyerni fogunk.

A hat pártnak lesz közös kampányfőnöke? Kell, hogy legyen, különben nincs közös kampány.

Hogyne lenne a közös miniszterelnök-jelöltnek és az egész összefogásnak.

Hogyan fog kiválasztódni?

Ez a jövő, illetve az október 23. utáni időszak zenéje. Ahogy a közös lista is, amelyre már kérdezett, vagy a minisztériumi, a kormányzati rendszer kidolgozása, a kormányprogram véglegesítése is mind az ősz és a tél feladata lesz.

Összeültetik majd a spin doktorokat?

Szerencsére nagyon sok okos elemző és véleményformáló tanácsadó van az ellenzékben. Úgyhogy igen, össze fogjuk rakni azt, amink van. Akik jól kiegészítik egymást, azok egy csapatot fognak alkotni.

Amikor októberben ​beszéltünk, még biztos volt abban, hogy minden szavazókörben meglesz a két szavazatszámláló. Ezt most is tartja? Lesz 22 ezer ember az országban? Ennyi aktivistája összesen nincs az ellenzéki pártoknak.

Szerintem több is van. Nem is lesz szükség a pártok aktivistáira. Rengeteg aktív ellenzéki választóval futok össze, akik azt mondják, várunk, küldjétek az e-mailt, ahol fel lehet iratkozni, és megyünk szavazatot számlálni. Meglepődöm, hogy mennyi ember vállalná. Eddig is csak a mi szervezésünkön múlott, hogy van-e elég vagy nincs. 2018-ban ezen a teszten, ahogy más teszteken is, elvéreztünk, elhasaltunk. 2022-ben nem fogunk.

Hogy látja az induló pártokat, mennyire akarnak győzni? Márki-Zay Péter nagyon szkeptikus a régi pártokkal szemben. Mennyire akarnak győzni és mennyire a legnagyobb ellenzéki frakciót építeni?

Én csak a magam nevében tudok beszélni. A munkatársaim, a választóink azt mondják, hogy ha nem győzünk, akkor a lábukkal szavaznak majd, és elmennek külföldre. Facebook- és Instagram-követőim írják, hogy ha győztök, jövünk haza Hamburgból, Londonból, Milánóból. Ha nem győztök, maradunk kint. Ennél motiválóbb vagy kényszerítőbb impulzus nem kell egy politikusnak.

A magam nevében tudok beszélni: mi nagyon szeretnénk győzni. Még kicsit tovább is megyek, mert nem egyszerű kormányváltást, hanem valódi rendszerváltást szeretnénk. Az elmúlt harminc évet lezárni, magunk mögött hagyni, bevezetni az eurót, felemelni a magyar iskolákat oda, ahova a finn iskolák is tartoznak. A magyarok egészségét osztrák szintre emelni. Ne haljunk meg négy-hat évvel korábban, mint ők! Sok a dolog, és nagyon szeretnénk győzni. A többiek majd elmondják a maguk nevében.

Biztos benne, hogy tiszta választások lesznek? Lejt a pálya, ezt az EBESZ is kimondta a korábbi választásnál. Ennél többre lehet-e számítani, vagy ne riogassuk a jónépet?

Biztos csak a halálban vagyok, riogatni nem szeretek. A szavazatszámláló delegáltak miatt pedig optimista vagyok, mert a valódi csalást helyi szinten tudod megakadályozni. Biztos vagyok benne, hogy meglesz a 22 ezer szavazóköri delegált.

A választási szoftver is területi adatokból tud majd dolgozni. Azokat pedig fogjuk tudni ellenőrizni. Ez nem bizalom kérdése: legyen meg a 22 ezer szavazóköri delegált, és jók vagyunk.

(Az interjút szerdán vettük föl, és pénteken, miután a 24.hu-n megjelent egy cikk arról, hogy a Fidesz egy szabolcsi körzetben az előválasztáson megsegíti az MSZP (DK támogatta) jelöltjét a jobbikossal szemben, erre még rákérdeztünk Fekete-Győr Andrásnál.)

Elképzelhetőnek tartja, hogy a Fidesznek általános taktikája lesz, hogy a gyengébb ellenzéki jelöltet megtolja az előválasztáson?

Olyan előválasztási rendszert raktunk össze, amelyben relatíve magas a belépési küszöb. Egy fideszes szimpatizáns szerintem nem fog rajta részt venni, mert egy ellenzéki értéknyilatkozatot kell aláírni, és meg kell adni adatokat. Nem látunk reális esélyt arra, hogy a Fidesz befolyásolni tudná az előválasztást.

De pont erről szól a felvétel.

Az, hogy egy ember erről beszél, még nem jelenti azt, hogy ez meg is fog történni. Erről beszélnek választók is, de mi nem félünk ettől.

Mert azt gondolják, hogy a fideszes rajongótábor nem lesz elég bátor ahhoz, hogy megadja a nevét az ellenzéknek?

Nem csak névről szól, hanem nyilatkozatról, adatokról: ez az intézmény elkötelezett ellenzékiekre lett szabva, ezért nagy számban nem fognak fideszesek részt venni rajta. Azt nem zárom ki, hogy páran megtegyék, de hogy nagy tömegben, manipulatív céllal, azt kizártnak tartom.

És ha a másik oldalt nézzük: el tudja képzelni, hogy bizonyos pártok, bizonyos jelöltek ilyen igénnyel forduljanak a Fideszhez?

Senkiről sem feltételezem ezt. Ha valakiről ilyen kiderül, és bizonyítást nyer, annak nincs helye az összefogás közösségében.

Elhiszi, hogy a felvételen hallható dolgok igazak?

Nem. Ezzel ellentéteset állít az MSZP-DK közös jelöltje. Két állítás áll szemben egymással, ezt jogvégzett emberként nem tartom elég bizonyítéknak.

  • 16x9 Image

    Kerényi György

    Kerényi György közel harmincéves újságírói pályája során hét médiumot alapított vagy vett részt az indításában: köztük kalóz-, roma és két börtönrádiót, valamint mainstream újságokat. Volt a Kossuth rádió főszerkesztője és három évig dolgozott a szlovák közszolgálati média magyar adójánál, a Pátria Rádiónál. Tíz évig tanított az ELTE médiatanszékén. 

XS
SM
MD
LG