Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az izraeli hadsereg azt állítja, hogy egy túsz holttestére bukkant Gázában


A Hamász túszainak portréi, Tel-Aviv, 2024. február 3.
A Hamász túszainak portréi, Tel-Aviv, 2024. február 3.

Az izraeli hadsereg közölte, hogy egy Gázában túszul ejtett férfi holttestére bukkant a Hán Júniszban végrehajtott éjszakai rajtaütés során.

Elad Kacirt a Hamász Dél-Izrael elleni támadásában hurcolták el a Nir Oz kibucból október 7-én.

Holttestét éjjel találták meg Gázában, és visszavitték Izraelbe – közölte az Izraeli Védelmi Erők (IDF) és az Izraeli Biztonsági Hatóság (ISA).

A holttestet orvosok azonosították, a családot már értesítették – írja a BBC.

Ehhez kapcsolódóan: Lejárt az informális tűzszünet határideje, nőtt a gázai túszok hozzátartozóinak kétségbeesése

Az IDF és az ISA közös közleménye szerint „az elrabolt Elad Kacir holttestét – akit a hírszerzés értesülése szerint az Iszlám Dzsihád terrorszervezet fogságában gyilkoltak meg – éjjel kimenekítették Hán Júniszból, és visszavitték izraeli területre.”

A közleményben azt írták, hogy az emberi maradványokat pontos hírszerzési adatok segítségével találták meg.

A 47 éves Kacirt édesanyjával, a 77 éves Hannával együtt hurcolták el Nir Ozból.

Az asszonyt novemberben elengedték, míg Kacir édesapját, Avrahámot még a kibucban meggyilkolták – közölte az IDF és az ISA.

Januárban az Iszlám Dzsihád palesztin fegyveres csoport közzétett egy videót, amelyben Elad Kacir a gázai fogságból beszél. Azt nem tudni, hogy kényszer hatására-e, vagy szabadon.

A videóban Kacir azt mondta, hogy többször járt közel a halálhoz, és felszólította az izraeli kormányt, hogy állítsa le a háborút, vigye haza őt és a többi túszt. Szólt arról is, hogy szereti a családját és hiányoznak neki a szerettei.

Az IDF szerint Elad Kacirt január közepén, nem sokkal a videó közzététele után gyilkolhatták meg fogva tartói – közölte az izraeli média.

A The Times of Israel úgy tudja, hogy a túszként fogva tartott férfit a Hán Júnisz-i menekülttáborban temették el egy terroristáknak fenntartott helyen. A sírról körülbelül egy hete szereztek tudomást az izraeliek, az értesülést péntek este sikerült megerősíteni. Órákkal később a holttestet exhumálták, és visszavitték Izraelbe.

„Küldetésünk az elhurcolt emberek felkutatása és hazajuttatása” – közölte szombaton az IDF és az ISA, hozzátéve, hogy „teljes mértékben együttműködünk az illetékes nemzeti és biztonsági szervekkel, és mindaddig nem adjuk fel a küldetésünket, amíg nem járunk sikerrel”.

Amikor a Hamász vezetésével október 7-én palesztin fegyveresek lerohanták Izrael déli részét, mintegy 1200 embert, főként civileket gyilkoltak meg, és 253 túszt ejtettek. Izrael megtorlásként indított offenzívája több mint 33.000 palesztint ölt meg a gázai egészségügyi tisztviselők szerint, és százezreket sodort az éhhalál szélére.

Körülbelül 120 túsz nyerte vissza a szabadságát a novemberi tűzszünet során, amely egyben palesztinok százait szabadította ki izraeli börtönökből; három túszt véletlenül megöltek az izraeli erők egy mentőakció-kísérlet során. A megmaradt túszok közül az izraeli kormány szerint legkevesebb 34-en meghaltak.

Készült a BBC tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG