Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A belarusz és a kínai vezető tűzszünetet és béketárgyalásokat sürgetett


Aljakszandr Lukasenka és Hszi Csin-ping a kínai fővárosban 2023. március 1-jén
Aljakszandr Lukasenka és Hszi Csin-ping a kínai fővárosban 2023. március 1-jén

Az ukrajnai háború diplomáciai rendezésére szólított fel Aljakszandr Lukasenka és Hszi Csin-ping.

Az Oroszország szoros szövetségesének számító Belarusz vezetője kínai kollégájával találkozott szerdán Pekingben, majd ezt követően támogatásáról biztosította a múlt héten közzétett kínai békejavaslatot.

A tizenkét pontból álló, szakemberek szerint meglehetősen oroszpárti tervezet több eleme is teljesen általános, nem tartalmaz konkrét javaslatokat. A dokumentum valamelyest azért próbál egyensúlyozni, és kitér arra, hogy tiszteletben kell tartani minden állam szuverenitását. Azt nem tudni, ez mit jelentene Ukrajna esetében, amelynek Oroszország jelentős területeit annektálta a nemzetközi jog felrúgásával.

Ehhez kapcsolódóan: Elemzés – A kínai javaslat elvezethet az ukrajnai háború végéhez? Nem egészen

„A kínai álláspont magját a békére és a tárgyalások előmozdítására való felszólítás jelenti (…) illetve tiszteletben tartása minden ország legitim biztonsági aggályainak” – mondta Hszi.

Az Egyesült Államokra és szövetségeseire utalva hozzátette: „Az érintett országoknak fel kellene hagyniuk a világgazdaság átpolitizálásával és eszközként való felhasználásával, és olyan intézkedéseket kellene hozniuk, amelyek valóban segítik a fegyvernyugvás megteremtését, a háború megállítását és a válság békés megoldását.”

Lukasenka közölte, hogy országa teljes mértékben egyért a kínai békejavaslatban foglaltakkal, amelynek nagy szerepe lehet a politikai rendezésben.

Ehhez kapcsolódóan: Hogyan formálta az ukrajnai háború az amerikai felkészülést egy esetleges konfliktusra Kínával?

Belarusz jó kapcsolatot ápol Kínával, a találkozó során a két ország vezetői több együttműködési megállapodást is aláírtak, egyebek mellett a mezőgazdaság, a vámigazgatás és a sport terén.

Kína próbál semleges félként feltűnni a konfliktusban, nem szakította meg a kapcsolatot az ukrajnai vezetéssel sem.

De mennyire semleges valójában?

Elemzők szerint Kína megpróbál egyféle – gyakran ellentmondásos – kötéltáncot járni az ügyben. Eddig retorikai és politikai támogatásban részesítette a Kremlt, például segített megakadályozni a háborút elítélő határozatok elfogadását az ENSZ-ben, azonban fegyvereket nem szállított Oroszországnak, ám friss amerikai hírszerzési értesülések szerint Pekingben jelenleg ennek a lehetőségét is fontolgatják.

„Kína mindkét kapura próbál játszani. A nyilvánosság előtt olyan országként állítja be magát, amely törekszik a békére Ukrajnában, privátim azonban láthattuk az utóbbi hónapokban nem halált okozó felszerelések küldését, amelyek közvetlenül segítik Oroszország háborús erőfeszítéseit” – jelentette ki Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

A kínai kormány többször is azt hangoztatta, hogy Moszkvát a NATO nyugati terjeszkedése provokálta. Hszi Csin-ping elnök pár héttel a háború 2022. február 24-i kezdetét megelőzően fogadta orosz hivatali partnerét, Vlagyimir Putyint. Az ekkor kiadott közös nyilatkozatban korlátlannak minősítették a barátságot a két ország között.

Kína ezt később a nyugati bírálatok ellenére is megerősítette, de Hszi még nem jelentette be tavaszra várt moszkvai látogatását.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG