Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A belarusz hullaházakban és kórházakban kell keresni az orosz katonai veszteségek nyomát


Egy V betűs mentő és orosz katonai kórház a belarusz Nauljában, Homel régióban 2022. március 1-jén
Egy V betűs mentő és orosz katonai kórház a belarusz Nauljában, Homel régióban 2022. március 1-jén

Hány orosz katona halt meg az ukrajnai háborúban? A kérdésre nincs pontos válasz, de belarusz hullaházakban és kórházakban már fellelhetők a nyomok. Mazir város hullaházban már nincs hely, mert tele van orosz katonák holttestével.

A harctéri sebeiktől nyögő katonák hangja tölti meg az ukrán határtól mintegy hatvan kilométerre fekvő belarusz város egyik kórházának folyósóit és kórtermeit.

A főpályaudvaron orosz katonák videóra vették, amint hordágyakat – nyilvánvalóan sebesült katonákat – visznek egy katonai mentőautóból az orosz állami vasúttársaság által üzemeltetett várakozó vonatra.

Az ukrán határhoz még közelebb fekvő Narulia városában pedig a lakosok arról számoltak be, hogy egy volt gépkocsidepóban orosz tábori kórházat alakítottak ki, sebesült orosz katonákat reptetnek oda Ukrajnából, akiket rövid ideig ellátnak, majd továbbszállítják őket Mazirba és a régió fővárosába, Homelbe.

Oroszország ukrajnai háborúja immár negyedik hete folyik, és továbbra is szörnyű áldozatokat szed a civilek és a katonák körében mindkét oldalon. A leghalálosabb támadások és harcok a belarusz határ közelében, Homel közelében, az orosz határ közelében, Harkivban és Szumijban keleten, valamint a déli kikötővárosok, Mariupol és Herszon környékén történtek.

Videó: Megérkeznek a katonai mentők az orosz sebesültekkel. A felvétel készítői trágár megjegyzésekkel fogadják őket

Teljes és megbízható adatot nem lehet mondani az áldozatokról. A civilek közül az ENSZ 780 halottat és több mint 1250 sebesültet jegyzett fel – de becslései szerint a tényleges szám ennél jóval magasabb; ukrán tisztviselők szerint több ezer civil halt meg.

A harcosok száma szintén nehezen ellenőrizhető. Szakértők szerint mindkét fél igyekszik eltúlozni az ellenség és minimalizálni a saját veszteségeit.

Oroszországban még nehezebb pontos számadatokat találni, mivel az új törvények ellehetlenítik a független tudósításokat. Még a háború és az invázió szavak használata is potenciálisan bűncselekménynek minősül.

Az Ukrajnával határos belarusz régiókban azonban a lakosok és az egészségügyi dolgozók arról számoltak be, hogy egyre több holttestet és megcsonkított katonát szállítanak ki Ukrajnából, majd máshová küldik őket további kezelésre – vagy hogy eltemessék őket.

Videó március elejéről: Homelbe is érkeznek katonai mentők

A homeli regionális klinikai kórház egyik alkalmazottja szerint március 13-ig már több mint 2500 katona holttestét szállították vissza Oroszországba vonattal vagy repülővel a homeli régióból.

Mint a Szabad Európának nyilatkozó más emberek, ő is kérte, hogy ne nevezzük meg, mert fél a belarusz vagy orosz biztonsági szervek megtorlásától vagy büntetőeljárásától.

A számadatot nem sikerült független forrásból ellenőrizni.

„Hihetetlen, hogy mennyi holttest volt”

Az ukrán hadsereg azt állítja, hogy több mint 14.000 orosz halt meg azóta, hogy Oroszország február 24-én megkezdte az inváziót – ez a szám jóval magasabb, mint a legtöbb független becslés. Az ukrán hadsereg nem közölt hivatalos áldozati számokat, mondván, hogy államtitok, de Volodimir Zelenszkij elnök a múlt héten azt mondta, hogy körülbelül 1300 ukrán katona halt meg.

Az orosz védelmi minisztérium eközben azt állítja, hogy több mint 2870 ukrán katona és félkatonai harcos halt meg, és mintegy 3700-an megsebesültek.

Az orosz áldozatokról szóló egyetlen hivatalos kimutatás március 2-án készült, amikor a minisztérium 498 katona haláláról és 1597 sebesültről számolt be.

A hét elején az amerikai hírszerzés több mint hétezerre tette az orosz katonai áldozatok számát – és azt mondta, hogy ez óvatos becslés.

A kép a nyugalom megzavarására alkalmas.
Tizenkét orosz katona holtteste egy hűtőkocsiban a voznyeszenszki vasútállomáson 2022. március 16-án
Tizenkét orosz katona holtteste egy hűtőkocsiban a voznyeszenszki vasútállomáson 2022. március 16-án
This image contains sensitive content which some people may find offensive or disturbing - Click to reveal
Tizenkét orosz katona holtteste egy hűtőkocsiban a voznyeszenszki vasútállomáson 2022. március 16-án

Az egyik hely, ahol az orosz katonai halálesetekre vonatkozó bizonyítékokat keresni kell, Belarusz Homel régiója. A terület keleten Oroszországgal, délen pedig Ukrajnával határos. Homel Belarusz második legnagyobb városa, fontos kereskedelmi és közlekedési csomópont.

Az autoriter vezető, Aljakszandr Lukasenka alatt Belarusz a szakértők szerint egyre inkább Oroszország vazallus államává vált. (A két országot egy közös állami szerződés is összeköti, amely az EU-hoz hasonló jogokat ad a munkára és a letelepedésre a két ország polgárainak.)

Lukasenka határozottan kiállt Oroszország háborúja mellett, engedélyezte nagyobb orosz katonai egységek telepítését az országban, és azzal fenyegetőzött, hogy belarusz erőket küld Ukrajnába.

Az inváziót megelőzően több tízezer orosz katona állt az ukrán határ közelében. Az akkori – félrevezető – magyarázat szerint hadgyakorlatra küldték őket.

Az orosz egységek ismeretlen számú állományát dobták át Homel régióból, és nyomultak dél, azaz Kijev felé, de lassan haladnak és jelentős veszteségeket szenvedtek.

A körülbelül százezres lakosú Mazirban a város egyetlen hullaháza március 3-án szemtanúk szerint zsúfolásig megtelt holttestekkel.

„Hihetetlen, hogy mennyi holttest volt” – mondta egy maziri lakos, aki gyakran jár át a városon és a közeli területeken üzleti úton. Elmondása szerint sok fekete zsákot látott, amelyeket katonai mentőautókból rakodtak orosz vasúti kocsikra.

„A maziri vasútállomás utasai megdöbbentek, hogy mennyi holttestet pakoltak fel a vonatra – mondta. – Miután az emberek elkezdtek videózni, a katonaság elkapta és felszólította őket, hogy töröljék le a felvételeket.”

VIDEÓ: Az orosz erők heves ellenállásba ütköznek és veszteségeket szenvednek, miközben megpróbálnak az ukrán főváros, Kijev felé haladni. Március 18-án egy ukrán különleges keresőcsoport összegyűjtötte az orosz katonák holttesteit abban a reményben, hogy ukrán hadifoglyokra cserélhetik őket

Homelben, a régió fővárosában a hónap elején átrendezték a város fő kórházának laboratóriumát, kivitték a meglévő berendezéseket, és ágyakat és orvosi felszerelést hoztak be – mondták a lakosok.

Homel lakói a Szabad Európának elmondták, hogy a sebesült orosz katonákat három különböző egészségügyi intézménybe viszik a városban, köztük egy rákkezelésre szakosodott intézménybe.

Mazir fő városi kórházának egyik orvosa a Szabad Európának elmondta, hogy az intézményt most rendőrök és biztonságiak őrzik, és hogy az orvosokat kirúgással fenyegették meg, ha beszélnek a körülményekről.

Az orvos elmondta, hogy az összes orvost, még a szakorvosokat is a sebesült oroszok ápolásával bízták meg.

Igyekszenek elrejteni a valóságot

„Nincs elég sebész. Korábban a holttesteket mentőautóval szállították és rakták az orosz vonatokra – mondta. – Miután valaki készített erről egy videót, amely felkerült az internetre, a holttesteket éjszaka rakodták fel, hogy ne keltsenek feltűnést.”

A 4. számú homeli kórházban a tisztviselők március 1-jén kezdték elbocsátani a jelenlegi betegeket, hogy helyet csináljanak a sebesült oroszoknak – ezt mondta a Szabad Európának több megszólaltatott helyi lakos.

„Annyi sebesült orosz van – egyszerűen borzalom. Szörnyen eltorzultak. Kibírhatatlan hallgatni a jajgatásukat az egész kórházban” – mondta egy lakos, akit a homeli kórházban kezeltek.

Egy másik homeli orvos azt mondta, hogy a város lakói körében egyre nagyobb az aggodalom, hogy hiány alakulhat ki a mindennapi gyógyszerekből.

„Az emberek pánikolnak, de egyelőre van orvosi ellátás és van elég gyógyszer. Hogy mi lesz ezután, még nem tudni – mondta. – Valószínűleg gondok lesznek a tetanusz elleni gyógyszerekkel.”

A tetanusz gyakori betegség, amely a repesz és golyó okozta sérülésekben szenvedő katonákat sújtja.

Belarusz – Katonai mentők és járművek Mozir város kórházánál 2022. február 28-án
Belarusz – Katonai mentők és járművek Mozir város kórházánál 2022. február 28-án

Az alkalmazottak szerint jelenleg mintegy négyszáz orosz katonát kezelnek a Homel Sugárgyógyászati Központban. A katonák érkezése nyomán az egyik kórházi alkalmazott adományokat – pelenkát, nedves törlőkendőt, szappant, sampont, vizet, süteményt és ruhát – kért a katonák megsegítésére.

Hanna Kraszulina, a száműzetésben élő Szvjatlana Cihanouszkaja belarusz ellenzéki vezető szóvivője március 2-án az ukrán televíziónak azt mondta, hogy a maziri hullaházak tele vannak halott orosz katonákkal, akik közül néhányan Csecsenföldről érkeztek.

„Tájékoztatnunk kell mind a csecseneket, mind az oroszokat, hogy a Belarusz déli részén található hullaházak már tele vannak a katonáik holttestével – mondta. – Ezt fontos tudatni velük. Nem hagyjuk, hogy az orosz propaganda elrejtse ezt.”

Szöveg: Mike Eckel a Szabad Európa Belarusz Szolgálatának tudósítása alapján.
XS
SM
MD
LG