Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A belügy kérdezi Iványi Gáboréktól, hogy hol a pénz


Iványi Gábor
Iványi Gábor

A szociális államtitkár nyílt levélben kérdezi Iványi Gábort, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) vezetőjét, hogy hol a pénz, miért nem fizetnek adót és béreket. Valótlannak nevezi, hogy az állam nem fizet a szociális szolgáltatások után. Iványi Gáborék kedden kezdtek tüntetéssorozatba, mert már az áramot és a gázt is kikapcsolhatja a szolgáltató. A lelkész szerint továbbra sem kapják meg az államtól, ami jár nekik.

Fizesse meg az adót, fizesse meg a dolgozók után a járulékot, ne halmozzon fel köztartozást, és lássa el azt a feladatot, amit állami támogatás fejében saját maga vállalt – ezt javasolta nyílt levelében Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára Iványi Gábornak, aki kedden kezdett újabb tiltakozó akcióba, mert szerinte az állam továbbra sem fizeti ki nekik a kiegészítő egyházi normatívát.

Az államtitkár szerint az elmúlt 13 évben 8,6 milliárd forint állami támogatást kapott csak szociális feladatokra a MET és az Oltalom Karitatív Egyesület, ezért nem érti, miért lett akkora köztartozása a MET-nek, hogy már a saját dolgozóinak sem tud fizetést adni.

A nyílt levél szerint Iványi Gábor túszként használja a legkiszolgáltatottabbakat személyes harcához. „Visszataszító és aljas dolog a rászorulókra és a kiszolgáltatott emberekre hivatkozva kötelezettséget nem teljesíteni. Márpedig itt ez a helyzet” – írja Fülöp Attila, aki valótlannak nevezi Iványi Gábor elmúlt napokban tett állításait.

Ehhez kapcsolódóan: A templom már a zaciban – az eladósodott MET egyház és a kormány csatája

Az államtitkár szerint Iványi Gábor veszélyezteti a rájuk bízott embereket, és saját munkavállalóival szemben is felelőtlenül jár el. Azt írta, bízik benne, hogy a többi szolgáltatóhoz hasonlóan a MET is teljesíti az alapvető elvárásokat, betartja a törvényeket, megfizeti az adót, ellátja vállalt feladatát.

Csakhogy Iványi Gábor szerint éppen a kormány nem tartja be a bírósági ítéletet, amely szerint vissza kellene kapniuk az egyházi státuszt és az azzal járó kiegészítő normatívát is, de ez továbbra sem történt meg.

A MET a kormány törvényalkotása miatt 2011-ben elvesztette egyházi státuszát. Iványi Gábor egyháza 2013-ban pert nyert az Alkotmánybíróságon, de a kormány ezt sem vette figyelembe. 2017-ben a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága is kimondta, hogy jogsértő volt az egyházi státusz elvétele, és vissza kell állítani.

Korábbi cikkünk a témában: Nem kaptak fizetést a 175 milliós inkasszó után az Iványi Gábor vezette Oltalom munkatársai

A MET azóta bejegyzett egyház lett, de a kiegészítő állami normatívát továbbra sem kapja meg szociális és oktatási feladatellátása után. Iványi Gábor szerint legalább 12 milliárd forinttal tartozik nekik az állam.

Most újabb határponthoz érkeztek, mert a kormány utasítására a NAV az elvégzett munkájuk után járó alapnormatívát is drasztikusan csökkentette, majd teljesen elkobozta a felhalmozott tartozások miatt. Nem tudnak teljes fizetést adni a dolgozóiknak, akik közül ezért sokan felmondanak, így veszélybe kerülnek egyes szolgáltatásaik. Az állami MVM energiaszolgáltató jelezte: a tartozások miatt napokon belül kikapcsolja az áramot és a gázt az egyház által fenntartott fővárosi intézményekben, például a Dankó utcai hajléktalanszállón és a Wesley János Lelkészképző Főiskolán.

"A liberális múltjára emlékeztetem Orbánt"
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:20 0:00
XS
SM
MD
LG