Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A besúgás támogatásával vádolják a Zöldeket Németországban


Annalena Baerbock sajtótájékoztatót tart Berlinben 2021. április 29-én
Annalena Baerbock sajtótájékoztatót tart Berlinben 2021. április 29-én

Éles vitát váltott ki Németországban, hogy a Zöldek kancellárjelöltje támogatásáról biztosította az adóelkerülés névtelen bejelentését lehetővé tévő, a Baden-Württemberg tartományban elindított platform országos bevezetését.

Annalena Baerbock üdvözölte az újonnan létrehozott internetes felületet, és közölte, támogatná egy hasonló rendszer bevezetését szövetségi szinten. „Lehetővé kell tennünk, hogy az emberek bejelenthessék a súlyos adóelkerülést, ha tudomásuk róla. A következő kormánynak be kellene ezt vezetnie” – mondta egy szerda esti tévéinterjúban.

A balközép szociáldemokraták (SPD) és a liberális szabaddemokraták (FPD) vezetője egyaránt arról számolt be, hogy ellenezne egy ilyen tervet. A jobbközép kereszténydemokraták (CDU) pedig egyenesen „a besúgás támogatásával és egy adóügyi szégyenfal felállításával” vádolták meg Danyal Bayaz ötletgazdát, Baden-Württemberg zöldpárti pénzügyminiszterét.

Hasonlóan nyilatkozott később Lothar Binding, az SPD egyik szóvivője is, mondván, a kezdeményezés „a bizalmatlanság, a rosszindulat, a rágalmazás és a besúgás kultúráját erősíti”.

A párt kancellárjelöltje, Olaf Scholz pénzügyminiszter nem fogalmazott ilyen élesen, mindössze fontosnak nevezte, hogy mindenki tisztességesen befizesse az adót, és úgy vélekedett, hogy a nagy többség ezt is teszi, aki pedig nem, azzal az adóhatóságnak kell foglalkoznia.

„Adóügyi Stasi”

A platform bejelentését követően gyűlölködő levelek árasztották el Danyal Bayaz irodáját, sokan azzal vádolták, hogy olyan gyakorlatokat kíván újjáéleszteni, amelyek az ország tekintélyelvű vezetésének idején voltak ismertek. Egyes üzenetek rasszista megjegyzéseket is tartalmaztak a politikus török származására vonatkozóan.

Bayaz néhány nappal ezelőtt közölte, hogy egy új weboldalon keresztül névtelen lakossági bejelentések küldhetők az adóellenőröknek. Bár erre korábban is volt lehetőség e-mailben, levélben vagy telefonon, a lépés nagy felhördülést váltott ki a politikai ellenfelek és egyes sajtótermékek részéről.

A Bild című bulvárlap cikkében azt írták, hogy a miniszter egyfajta „adóügyi Stasit” akar létrehozni, utalva a keletnémet titkosrendőrségre, amely arra buzdította az embereket, hogy jelentsenek a szomszédaikról, rokonaikról.

Bayaz védelmébe vette a döntést, és hangsúlyozta, hogy Németország évente mintegy ötvenmilliárd eurót veszít az adóelkerülés következtében. Később a Transparency International nemzetközi korrupcióellenes szervezet is támogató közleményt adott ki.

Készült a dpa és az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG