Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A bíróság elrendelte Navalnij harmincnapos letartóztatását


Alekszej Navalnij a bíróságon 2021. január 18-án.
Alekszej Navalnij a bíróságon 2021. január 18-án.

Harminc napig őrizetben marad Navalnij a bíróság ítélete értelmében - közölte az orosz ellenzéki politikus ügyvédje. Hétfőn megtartották Alekszej Navalnij bírósági meghallgatását, egy nappal azután, hogy a külföldi orvosi kezeléséről hazatérve őrizetbe vették. Az orosz ellenzéki politikus az eljárást az „igazságszolgáltatás megcsúfolásának” nevezte.

Navalnijt a Moszkva melletti Himki település rendőrőrsén felállított tárgyalóterembe vitték január 18-án, nem sokkal később ügyvédje, Vadim Kobzev a Twitteren jelentette be, hogy Navalnijnak 30 napig, azaz február 15-ig rendőri őrizetben kell maradnia.

Navalnij arra szólította fel az embereket, hogy tiltakozásként vonuljanak utcára, miután elrendelték előzetes letartóztatását.
"Ne féljetek, vonuljatok utcára. Ne miattam, hanem magatokért és a jövőtökért" - mondta Navalnij a YouTube-ra feltöltött videójában.

Közben egy másik bíróság vélhetően ítéletet hoz majd arról, hogy le kell-e töltenie Putyin legismertebb bírálójának a rá korábban kiszabott három és fél éves felfüggesztett börtönbüntetést.

A politikus munkatársai arról számoltak be, hogy Navalnijt a hatóságok az utolsó pillanatban értesítették a meghallgatásról, és megtagadták tőle azt is, hogy felvegye a kapcsolatot az ügyvédjeivel. Szóvivője pedig közzétett egy videót, amelyen a férfi arról beszél, hogy Vlagyimir Putyin elnök a jelek szerint annyira fél tőle, hogy teljességgel felhagyott az ország törvényeinek alkalmazásával.

"Nem félek": videón Navalnij hazatérése
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:09 0:00

Navalnij jogi képviselői közölték, hogy nem léphettek kapcsolatba ügyfelükkel, akinek egészségi állapotáról sem tudnak semmit.

„Számtalan alkalommal tapasztaltam az igazságszolgáltatás megcsúfolását, ezúttal azonban olyan ijedtnek tűnik az öregfiú a bunkerben, hogy a büntető törvénykönyvet tüntetőleg széttépték és eldobták” – mondta Putyinra utalva az ellenzéki politikus.

A rendőrség január 17-én vette őrizetbe a 44 éves Navalnijt a moszkvai Seremetyjevó repülőtér útlevél-ellenőrzésénél, miután megérkezett Berlinből, ahol azóta lábadozott, hogy tavaly augusztusban megmérgezték, szerinte az orosz elnök utasítására.

Az orosz büntetés-végrehajtási szolgálat (FSZIN) tájékoztatása szerint Navalnijt azért vették őrizetbe, mert „többszörösen megsértette” a rá egy csalási ügyben 2014-ben kiszabott felfüggesztett börtönbüntetés letöltésének szabályait. Az ellenzéki vezető szerint viszont politikailag motivált ügyről van szó.

Az Amnesty International nemzetközi emberi jogi szervezet „lelkiismereti fogolynak" nevezte a Kreml leghíresebb kritikusaként is ismert Navalnijt. Nyugati laboratóriumokban végzett vizsgálatok szerint novicsok idegméreggel mérgezték meg a politikust, akit két nappal később emberi jogi szervezetek közbenjárásával sürgősségi orvosi ellátásra Németországba repítettek.

Navalnij, akit Oroszországban már számos alkalommal bebörtönöztek kormányellenes tüntetések szervezéséért és azok vezetéséért, a mérgezést az orosz hatóságoknak rója fel.

Hasonló novicsokos támadás érte 2018-ban az orosz kettős ügynököt, Szergej Szkripalt és lányát Juliát az angliai Salisbury-ben. A mérgezés, amely majdnem végzett Szkripallal és lányával, széles körű nemzetközi figyelmet váltott ki, csakúgy, mint Navalnij mostani hazatérése.

Az EU és az USA is magyarázatot vár

„Rendkívül aggasztónak tartjuk Alekszej Navalnij őrizetbe vételét, és azonnali szabadon engedésére szólítunk fel, illetve a tisztességes eljáráshoz fűződő jogai tiszteletben tartására, a jogállamisági kritériumokkal összhangban. Megismételjük emellett korábbi felhívásunkat a megmérgezésével kapcsolatos alapos és pártatlan kivizsgálásra vonatkozóan” – írta az ENSZ emberi jogi főbiztosának hivatala a Twitteren.

Hasonló nyilatkozatot adott ki az Európai Unió, az Egyesült Államok, illetve számos más ország és emberi jogi szervezet is, magyarázatot követelve a Kremltől Navalnij megmérgezésével kapcsolatosan.

„Borzasztó, hogy Alekszej Navalnijt, egy alávaló bűncselekmény áldozatát őrizetbe vették az orosz hatóságok. Azonnali hatállyal szabadon kell bocsátani” – szögezte le Dominic Raab brit külügyminiszter.

„Navalnij úr üldöztetése helyett Oroszországnak magyarázatot kellene adnia arra, hogy hogyan vethettek be vegyi fegyvert orosz földön” – hangsúlyozta.

Moszkva azonban továbbra is tagadja ezeket a vádakat.

Lavrov szerint mindez a Nyugat válságáról szól

Miközben a Kreml általában a bűnüldöző szervekhez irányítja a Navalnijjal kapcsolatos kérdéseket, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfőn kijelentette, a bírálatokkal a Nyugat a saját problémáiról próbálja elterelni a figyelmet.

„Érezni lehet az örömöt, amellyel készültek a (Navalnij őrizetbe vételével kapcsolatos) kommentárok” – mondta moszkvai sajtótájékoztatóján az orosz diplomácia vezetője.

„A nyugati politikusok azt gondolhatják, hogy ezzel elterelhetik a figyelmet arról a mély válságról, amelybe a fejlődés liberális modellje került” – tette hozzá Lavrov.

Az utolsó pillanatban változtattak a repülőtéren

Navalnij gépének a moszkvai Vnukovó repülőtéren kellett volna leszállnia január 17-én, ahol több száz támogatója várta erős rendőri jelenlét mellett, a hatóságok azonban az utolsó pillanatban átirányították a repülőt a főváros másik oldalán található Seremetyjevóra.

Röviddel őrizetbe vételét megelőzően az ellenzéki politikus azt mondta újságíróknak, hogy örül a hazatérésnek, és nem fél az esetleges letartóztatástól.

„Nem félek, mert tudom, hogy igazam van, tudom, hogy az ellenem felhozott vádak koholmányok” – húzta alá.

A rendőrség a Navalnij érkezését váró tömeg több tagját őrizetbe vette, köztük Ljubov Szobolt, a politikus Korrupcióellenes Alapítványának jogászát, Ruszlán Saveddinovot, a szervezet projektmenedzserét, a Novaja Gazeta című lap egyik munkatársát, illetve más újságírókat.

Szobol és mások később arról számoltak be, hogy szabálysértési eljárás indult ellenük, de elengedték őket.

Készült az AFP, az Interfax és a Reuters tudósításainak felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG