Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A bíróság fenntartotta az al-Dzsazíra átmeneti betiltását Izraelben


Az al-Dzsazíra irodája Jeruzsálemben 2017. július 31-én
Az al-Dzsazíra irodája Jeruzsálemben 2017. július 31-én

A törvényszék helybenhagyta az izraeli kormányzat korábbi határozatát, amellyel nemzetbiztonsági megfontolásokból harmincöt napra felfüggesztették a pánarab hírtelevízió sugárzási engedélyét.

Az izraeli hatóságok május 5-én razziát tartottak a katari székhelyű al-Dzsazíra által átmeneti irodaként használt jeruzsálemi szállodai lakosztályban, és közölték, hogy leállítják a csatorna működését a gázai háború idejére, ugyanis az ott közvetített híradások táplálják az ellenséges érzületeket a zsidó állammal szemben.

A társaság határozottan visszautasította, illetve „nevetséges hazugságnak” nevezte a nemzetbiztonság veszélyeztetésével kapcsolatos vádakat.

A szerdai bírósági döntés visszamenőlegesen jóváhagyta a tévécsatorna korábban elrendelt, harmincöt napra szóló, június 8-ig érvényes betiltását.

Ehhez kapcsolódóan: Az ENSZ jogvédő irodája szerint is izraeli lövés végzett az al-Dzsazíra újságírójával

Az ügyben eljáró bíró közölte, hogy bizonyítékokat mutattak be a Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezet és az al-Dzsazíra között régóta fennálló és szoros kapcsolatra.

„A véleménynyilvánítás szabadsága különös fontossággal bír háború idején (…) De amikor ez jelentősen sértheti a nemzetbiztonságot, akkor utóbbi az első számú szempont” – szögezte le.

Az izraeli katonai műveletet élesen bíráló csatorna jogi képviselői hangoztatták, hogy nem bujtottak fel erőszakra vagy terrorcselekményekre, a tiltás pedig aránytalan.

A Hamásszal fenntartott kapcsolatokról szólva rámutattak, hogy újságíróik mind az izraeli, mind a palesztin oldalon kiterjedt forrásokkal és hálózattal rendelkeznek.

Ehhez kapcsolódóan: Katar rendkívül fontos közvetítővé lépett elő a közel-keleti konfliktusban

Eközben az izraeli kormány illetékes minisztere bejelentette, hogy újabb negyvenöt nappal meg kívánja hosszabbítani a felfüggesztést.

Az al-Dzsazíra sugárzásának felfüggesztését az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága és az Egyesült Államok is kritizálta.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG