Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az ENSZ jogvédő irodája szerint is izraeli lövés végzett az Al Jazeera újságírójával


Az Al Jazeera riportere, Shireen Abu Akleh Jeruzsálemből tudósít 2021. június 12-én
Az Al Jazeera riportere, Shireen Abu Akleh Jeruzsálemből tudósít 2021. június 12-én

Az ENSZ emberi jogi hivatala szerint az információk arra utalnak, hogy az izraeli biztonsági erők adták le azokat a lövéseket, amelyek májusban megölték Shireen Abu Akleh palesztin–amerikai riportert – közölte pénteken egy ENSZ-szóvivő.

„Mélységesen nyugtalanító, hogy az izraeli hatóságok nem folytattak le bűnügyi vizsgálatot” – mondta Ravina Shamdasani egy genfi tájékoztatón.

Izraeli és palesztin tisztviselők egymást vádolják amiatt is, hogy Abu Akleh temetésén kaotikus állapotok alakultak ki, amikor az izraeli rendőrök intézkedni kezdtek a gyászolókkal szemben.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) pénteken közölte, hogy elkötelezett Abu Akleh halálának kivizsgálása mellett, és arra kérte a palesztin hatóságokat, hogy adják át nekik a lövedéket, amely megölte a riportert. A Palesztin Hatóság megtagadta a golyó átadását, mondván, hogy nem bízik Izraelben.

Shamdasani azt mondta, hogy az ENSZ jogvédő hivatala saját megfigyelést végzett a halálos incidensről – a vizsgálat szót nem akarta használni –, és átnézte a fotó-, videó- és hanganyagokat.

Az iroda a helyszínre is elment, szakértőkkel konzultált, átnézte a hivatalos közleményeket, és tanúkat hallgatott meg – mondta.

„Minden általunk összegyűjtött információ – beleértve az izraeli hadseregtől és a palesztin főügyésztől származó hivatalos információkat – összhangban van azzal a megállapítással, hogy a lövések, amelyek megölték Abu Aklehet és megsebesítették kollégáját, Ali Sammoudit, az izraeli biztonsági erőktől érkeztek, és nem válogatás nélkül lövöldöző fegyveres palesztinoktól, ahogy azt az izraeli hatóságok állították” – közölte Ravina Shamdasani.

A Palesztin Hatóság közölte, hogy vizsgálata szerint Abu Aklehet egy izraeli katona lőtte le „szándékosan”. A vizsgálat eredményeit több tanú, köztük palesztin újságírók is alátámasztották, akik azt állították, hogy izraeli lövés végzett az újságíróval. Izrael tagadta a vádakat.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG