Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A bizottság választ ígér a magyar gabonatilalomra


Bolgár búzatermelők tiltakoznak a behozatali tilalom feloldása ellen. Fotó: Kraszimir Nikolov/BTA
Bolgár búzatermelők tiltakoznak a behozatali tilalom feloldása ellen. Fotó: Kraszimir Nikolov/BTA

Az Európai Bizottság vizsgálja, milyen választ adjon a magyar, a lengyel és a szlovák kormányoknak arra a döntésére, hogy egyoldalúan, a testület döntésével szembeszegülve meghosszabbítják az ukrán gabonatermékek egy csoportjára bevezetett behozatali tilalmat – közölte a bizottság illetékes szóvivője.

A bizottság egyelőre nem fűz kommentárt a három közép-európai uniós tagállam által egyoldalúan meghosszabbított gabonabehozatali tilalomhoz, de elemzi az intézkedéseket és annak fényében dönt majd a további lépésekről – közölte hétfőn újságírókkal a testület illetékes szóvivője.

Az Európai Bizottság pénteki döntése szerint megszűntek azok a piaci torzulások, amelyek indokolttá tették négy ukrán gabonatermék, köztük a búza és a napraforgó-magok importjának tilalmát, ezért egy exportellenőrzési rendszer gyors felállításáért cserébe feloldotta a korlátozásokat. A magyar, a lengyel és a szlovák kormány erre válaszul egyoldalúan az év végéig meghosszabbította a korlátozó intézkedést, nyíltan szembeszegülve az EU-val.

A lehetséges intézkedések között van kötelezettségszegési eljárás indítása a három tagállam ellen.

Ehhez kapcsolódóan: Perre megy Magyarországgal Ukrajna a gabonatilalom meghosszabbítása miatt

Miriam Ferrer hétfőn emlékeztetett rá, hogy a kereskedelempolitika kizárólagos uniós hatáskörbe tartozik, ahol nincs helyük az egyoldalú nemzeti intézkedéseknek. Mindazonáltal nem kívánta minősíteni a három ország intézkedését, mint mondta, a testületnél még vizsgálják a konkrét lépéseket. A szóvivő világossá tette, hogy a bizottság szerint megszűntek azok az okok, amelyek még júniusban az átmeneti behozatali tilalmat öt Ukrajnával szomszédos országba indokolttá tették, mivel az egyébként harmadik országokba irányuló ukrán gabona egy része ezekben az országokban landolt, leszorítva a gabona árát és súlyos gazdasági csapást mérve a termelőikre.

A bizottság szerint azóta közös erőfeszítéssel növelni sikerült az úgynevezett szolidaritási folyosók szállítási kapacitásait és a gabonaraktárak befogadóképességét is. Éppen hétfőn délután ült össze Brüsszelben az a koordinációs platform, amelyen az ukrán kormány bemutatta azoknak a garanciális intézkedéseknek, köztük egy ellenőrző rendszernek a terveit, amelyek a jövőbeni piaci zavaroknak a megelőzését szolgálják.

Kijev ezzel párhuzamosan bejelentette, hogy a WTO-hoz fordul a három ország szerinte protekcionista intézkedései miatt.

  • 16x9 Image

    Gyévai Zoltán

    Gyévai Zoltán a Szabad Európa brüsszeli munkatársa. Több mint harminc éve újságíró, ebből 25 évet Brüsszelben dolgozott tudósítóként. Pályáját az Esti Hírlapnál kezdte, majd a Köztársaság című hetilap és a Magyar Hírlap külpolitikai rovatának tagja volt. Ez utóbbit és a Figyelőt az EU központjából tudósította éveken keresztül. A BruxInfo brüsszeli uniós hírportál alapítója és főszerkesztője. Másfél évtizeden át az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorának állandó uniós szakértője.

XS
SM
MD
LG