Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Perre megy Magyarországgal Ukrajna a gabonatilalom meghosszabbítása miatt


Ukrajnából származó tonna gabonát szállító teherhajó a Márvány-tengeren Isztambulban 2022. szeptember 2-án
Ukrajnából származó tonna gabonát szállító teherhajó a Márvány-tengeren Isztambulban 2022. szeptember 2-án

Ukrajna Magyarországot mellett Lengyelországot és Szlovákiát is perli a Kereskedelmi Világszervezetnél, mert saját hatáskörben meghosszabbították az ukrán gabona behozatali tilalmát.

Kijevi vezetés azért perel, mert úgy véli "az egész világnak látnia kell, hogyan viselkednek az EU tagállamai a kereskedelmi partnereikkel és a saját szervezetükkel szemben” - idézi Tarasz Kacska ukrán gazdaságfejlesztési, kereskedelmi és mezőgazdasági miniszterhelyettest a Politico hírlevele alapján a Hvg.

Szeptember 15-én, a határidő lejártának napján jelentette be az Európai Bizottság, hogy nem hosszabbítja meg az ukrán mezőgazdasági termékekre bevezetett akkor már fél éve érvényben lévő behozatali tilalmat. Orbán Viktor aznap a közmédiában arról beszélt, hogy ha Brüsszel nem hosszabbít, akkor Magyarország – összefogva Romániával, Lengyelországgal és Szlovákiával – nemzeti hatáskörben hosszabbítja meg az ukrán gabona behozatali tilalmát.

Ehhez kapcsolódóan: Az ukrán gabona rögös útja: ha nem pusztítják el az oroszok, kitiltják az európaiak

Ugyancsak a Brüsszeli bejelentés napján Nagy István agrárminiszter bejelentette, hogy miután az Európai Bizottság nem hosszabbította meg a korlátozást, azt a magyar kormány nemzeti hatáskörben, a magyar gazdák érdekeire hivatkozva, megteszi, sőt, ki is terjeszti egy szélesebb termékköre. Az erről szóló rendelet még aznap este megjelent a Magyar Közlönyben. Ugyanezt az intézkedést a szlovákok és a lengyelek is meghozták.

Az ukrán politikus arról beszélt a Politiconak, „fontos bebizonyítani, hogy ezek a tettek jogilag helytelenek, ezért megkezdik a jogi eljárást”. Kijev szerint a három ország különutas intézkedése nem az Európai Unió belső ügye, felvetődik a kérdés, a nemzetközi kereskedelmi partnerek bízhatnak-e abban, hogy Brüsszel az egész EU nevében beszél.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG