Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A bolgár parlament nem engedélyezte az orosz vakcina beszerzését


A Szputnyik V vakcinával oltanak Boszniában 2021. február 12-én.
A Szputnyik V vakcinával oltanak Boszniában 2021. február 12-én.

A bolgár parlament 65 igen, 9 nem és 79 tartózkodás mellett elutasította a Bolgár Szocialista Párt javaslatát arról, hogy határozatban szólítsa fel a kormányt: kezdjen tárgyalásokat Oroszországgal a Szputnyik V Covid-vakcina beszerzéséről.

Bulgáriában akadozik az oltási program és nincs elég hozzáférhető nyugati vakcina. A szocialisták így arra akarták rávenni a törvényhozáson keresztül a kormányt, hogy Magyarországhoz és Szlovákiához hasonlóan vásároljon az Európai Unióban még nem jóváhagyott Szputnyik V orosz szérumból.

A képviselők többsége azonban egy pénteki vokson ezt nem támogatta, ami után a baloldali képviselők kivonultak.

Ezt követően a parlament – az Egészségügyi Bizottság indítványa nyomán - felszólította a kormányt: kezdjen tárgyalásokat az Európai Bizottsággal más, az EU-ban még nem engedélyezett vakcinák beszerzéséről.

Ezt a javaslatot már 96 igen mellett elfogadták, úgy, hogy az ülésteremben maradtak közül senki sem tartózkodott. (A Bolgár Szocialista Párt és a liberális, döntően a török és muzulmán kisebbség érdekeit kifejező Mozgalom a Jogokért és Szabadságokért nem vett részt a szavazáson).

A képviselők nem támogatták Valerij Szimeonov parlamenti alelnök, a Nemzeti Front Bulgária Megmentésért párt ellentmondásos vezérének kompromisszumos javaslatát, amely a két kezdeményezést gyúrta volna egybe.

A parlamenti vitát eredetileg a szocialisták kezdeményezték és ők nyújtottak be határozati javaslatot az orosz vakcina beszerzéséről, mivel gondok merültek fel a Pfizer-BioNTech, Moderna és AstraZeneca vakcinák leszállításával és ezzel elakadt a bolgár nemzeti vakcinációs program.

A konzervatív kormánypárt, a GERB parlamenti frakciója élesen reagált a javaslatra és „szisztematikus szabotázzsal” vádolta meg az ellenzéket, azt állítva, hogy aláássa a kormánynak a járvány ellen tett lépéseit.

A vita során elhangzott, hogy az orosz vakcina használatának feltétele, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) először engedélyezze a Szputynik V alkalmazását. Az ügynökség csütörtökön indította meg gyorsított procedúráját az orosz szérum jóváhagyására.

Oroszország január 29-én jelentette be, hogy kérelmezte a Szputynik V európai jóváhagyását. Az európia gyógyszerfelügyelet (EMA) február 10-én viszont még azt jelezte, hogy náluk biztosan nem, hozzájuk semmilyen kérelem nem érkezett meg.

XS
SM
MD
LG