Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Már vizsgálja az Európai Gyógyszerügynökség az orosz vakcinát


50 ezer adag orosz vakcina érkezik Belgrádba, Szerbiába, 2021. február 22-én.
50 ezer adag orosz vakcina érkezik Belgrádba, Szerbiába, 2021. február 22-én.

Az európai gyógyszerszabályozó hatóság március 4-én közölte, hogy megkezdte az orosz Gamaleya Intézet által kifejlesztett Szputnyik V elnevezésű COVID-19-elleni oltóanyag folyamatos felülvizsgálatát, hogy azt a régióban történő használatra esetlegesen jóváhagyhassák.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) emberi felhasználásra szánt gyógyszerkészítmények bizottsága vizsgálja felül a vakcina klinikai adatait mindaddig, amíg elegendő információ nem áll rendelkezésre az orosz oltóanyag jóváhagyáshoz – olvasható az EMA honlapján közzétett sajtóközleményben.

Február elején a The Lancet nevű orvosi folyóiratban megjelent, szakértők által felülvizsgált, késői stádiumú vizsgálati eredmények azt mutatták, hogy a Szputnyik V két dózisa 91,6 százalékos hatékonyságú.

Az orosz oltóanyag két különböző legyengített vírust használ ahhoz, hogy az immunépítő fehérjét bejuttassa az emberi testbe.

Az EMA felgyorsította a vizsgálati módszereket

Az EMA „gördülő felülvizsgálatának" célja, hogy felgyorsítsa a sikeres vakcinák jóváhagyásának folyamatát. Ez a felülvizsgálati módszer lehetővé teszi a kutatók számára, hogy valós időben nyújtsák be eredményeiket, még mielőtt a végleges adatokkal elkészülnének.

Oroszország arra számít, hogy még ebben a hónapban több európai országban is jóváhagyják a Szputnyik V-t.

Az EMA eddig a Pfizer/BioNTech, a Moderna és az AstraZeneca vakcináit hagyta jóvá; de tart már a CureVac és a Novavax oltóanyagainak felülvizsgálata is.

Az EMA várhatóan március 11-én dönt a Johnson & Johnson egyadagos vakcinájának engedélyezéséről.


Készült a Reuters tudósítása felhasználásával.
XS
SM
MD
LG