Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A brit dolgozók legújabb sztrájkja késéseket okozhat a repülőtereken


Sztrájkoló brit közalkalmazottak Londonban 2022. december 21-én
Sztrájkoló brit közalkalmazottak Londonban 2022. december 21-én

Pénteken a légi utasok lehetséges késésekkel szembesülnek az Egyesült Királyság repülőterein, miután sztrájkba léptek az útleveleket ellenőrző kormányzati alkalmazottak. Fizetésemelést követelnek a megélhetési költségek növekedése miatt.

A határőrizeti alkalmazottak sztrájkja jövő kedd kivételével az év végéig folytatódik. Az Egyesült Királyság hat repülőterén körülbelül ezer dolgozó vesz részt a pénteki leállásban, a Köz- és Kereskedelmi Szolgáltatások (PCS) szervezésében. Január 1-jéig további nyolc akciót terveznek.

Utasok százezrei lehetnek érintettek, bár a brit kormány közölte, hogy katonákat és más közszolgálati ágazatok dolgozóit készít fel arra, hogy segítsenek a repülőtereken az útlevél-ellenőrzésben Heathrow-bn, Birminghamben, Cardiffban, Gatwickben, Glasgow-ban és Manchesterben, valamint a déli part menti Newhaven légikikötőjében.

A sztrájkokkal nyomást gyakorolnak Rishi Sunak miniszterelnök konzervatív kormányára, amely elutasítja a közszféra dolgozóinak béremelési követeléseit.

Az infláció 10,7 százalékos volt novemberben, a Covid–19-világjárvány és az ukrajnai orosz invázió nyomán ugrottak meg az élelmiszer- és energiaárak.

Az egészségügyben ápolók ezrei függesztették fel a munkát kedden a hónap második 24 órás sztrájkjában. A mentősofőrök, a mentők és a diszpécserek is sztrájkba léptek a hét elején, és december 28-án újabb munkabeszüntetést terveznek. A vasutasok szenteste 18 órától újabb sztrájkot tartanak december 27-ig. A határőrség sztrájkjai december 27-e kivételével az év hátralévő részében mindennap zajlanak majd.

A postai kézbesítésben, az autópálya-karbantartásban és a járművezetői vizsgákban is fennakadásokat okoznak a munkabeszüntetések.

Készült az AP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG