Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ápolók tízezrei kezdtek sztrájkba az Egyesült Királyságban


Tüntető ápolók a londoni St Thomas Kórház előtt 2022. december 15-én
Tüntető ápolók a londoni St Thomas Kórház előtt 2022. december 15-én

Anglia, Wales és Észak-Írország számos kórházában jelentős zavarokat okozott a munkabeszüntetés, amellyel a résztvevők méltányos béremelést szeretnének elérni.

A brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) arról számolt be, hogy vizsgálatok és műtétek ezreit kellett elhalasztani az akció miatt, miután számos érintett intézmény munkaszüneti üzemmódra váltott.

Az ápolók legnagyobb szakszervezeteként számontartott RCN leszögezte, hogy a kritikus fontosságú szolgáltatásokat, a súlyos esetek ellátását minden gond nélkül fenn fogják tartani, míg más területeken az állami ünnepekkor szokásos rotációs rendszert alkalmazzák.

Ápolók tüntetnek a St Thomas Kórház előtt Londonban 2022. december 15-én
Ápolók tüntetnek a St Thomas Kórház előtt Londonban 2022. december 15-én

Pat Cullen, az RCN vezetője eközben ellenséges hozzáállással vádolta meg Steve Barclay egészségügyi minisztert, miután utóbbi ismét elutasította a bértárgyalásokat.

A tárcavezető többször leszögezte, hogy a kormány továbbra is kitart a megbízott független tanácsadótestület ajánlásai mellett, amelyek szerint az ápolók bérét éves szinten körülbelül 1400 fonttal kellene megemelni.

Ehhez kapcsolódóan: Egészségügyi átalakítás: rossz az irány, de a kormány nem változtat

A szakszervezet ezzel szemben az infláció mértékét öt százalékkal meghaladó fizetésemelést tartana méltányosnak, bár jelezte azt is, hogy ennél valamivel alacsonyabb ajánlatot is kész elfogadni.

Amikor az RCN ezen álláspontját ismertette márciusban, az infláció mintegy 7,5 százalékon állt, ez azonban azóta jelentősen nőtt, szeptemberben 14,2 százalékot mértek.

Az egészségügyi miniszter aláhúzta, hogy az ápolók követelése 19,2 százalékos béremelést jelentene, ami tízmilliárd font éves többletkiadással járna. „Ezek nehéz idők mindannyiunk számára, a gazdasági körülmények miatt az RCN követeléseire nincs fedezet” – közölte.

December 20-án újabb ápolósztrájk várható az Egyesült Királyságban.

Készült a dpa tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG