Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A brit hatóságok nem elszánt partnerek az illegális bevándorlás megfékezésében egy francia jelentés szerint


Nagy-Britanniába induló migránsok a franciaországi Gravelines-ben 2022. június 11-én
Nagy-Britanniába induló migránsok a franciaországi Gravelines-ben 2022. június 11-én

Kiegyensúlyozatlan az információcsere Franciaország és az Egyesült Királyság között, London részéről nem elégséges a koordináció a migránsok La Manche csatornán való átkelésének megakadályozása érdekében – írta friss jelentésében a francia számvevőszék.

A párizsi kormánytól független szerv értékelése szerint nehézségek vannak az operatív együttműködési megállapodások végrehajtását illetően, például az illegális átkelések számának csökkentése érdekében 2020-ban létrehozott közös hírszerzési egység működése sem zökkenőmentes, amelynek segítségével egyébként 2022-ben hét embercsempész-hálózatot sikerült felszámolni.

Egyebek mellett kiemelték, hogy „a britek nem nyújtanak használható információt a kisebb csónakok indulása kapcsán, és nagyon általános, első szintű információkat adnak át, amelyeket nem ellenőriznek megfelelő alapossággal”.

„Rendkívül hézagosnak tűnnek” a szigetországba érkező bevándorlók nemzetiségével, körülményeivel, hajóival kapcsolatos információk is – mutattak rá.

„Ekképpen a kapcsolat Franciaország és az Egyesült Királyság között kiegyensúlyozatlan az információk és a hírszerzési értesülések cseréjét illetően” – figyelmeztettek.

Ehhez kapcsolódóan: Migrációs megállapodás az Egyesült Királyság és Franciaország között

A brit védelmi minisztérium becslése szerint legalább 58 százalékkal nőtt az átkelések száma a La Manche csatornán 2021 és 2022 között, amikor is több mint 45 ezer embert regisztráltak a brit partokon.

A jelentésben azt írták, hogy az átkelési kísérletek mintegy 56 százalékát sikerült megakadályozni 2022-ben, ez az arány változatlan az egy évvel korábbihoz képest.

Ehhez kapcsolódóan: A bíróság jogszerűtlennek minősítette a menedékkérők Ruandába toloncolását célzó brit terveket

Londonban a héten bejelentették, hogy több mint egyharmadával csökkent az illegális átkelések száma tavaly, számuk így valamivel 26 ezer alatt volt.

Franciaország nagyjából 222 millió eurónyi értékű hozzájárulást kapott az Egyesült Királyságtól 2018 és 2022 között a bevándorlók csónakos átkelésének hatékonyabb megelőzése érdekében. Rishi Sunak brit miniszterelnök tavaly márciusban további 541 millió eurót helyezett kilátásba ebből a célból a 2023 és 2026 közötti időszakra.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG