Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A bíróság jogszerűtlennek minősítette a menedékkérők Ruandába toloncolását célzó brit terveket


Gumicsónakkal az angliai Doverbe tartó migránsok a La Manche csatornán
Gumicsónakkal az angliai Doverbe tartó migránsok a La Manche csatornán

A brit legfelsőbb bíróság helybenhagyta azt az alsóbb szintű törvényszéki döntést, amely ugyancsak jogsértőnek ítélte az országhatárt illegálisan átlépők áttelepítésére vonatkozó kormányzati terveket.

A törvényszék arra jutott, hogy a migránsok nem megfelelő bánásmód kockázatának lennének kitéve, mivel a ruandai kormány visszatoloncolhatná őket abba az országba, ahonnan elmenekültek.

Robert Reed, a bírói testület elnöke az egyhangú döntést ismertetve az emberi jogok nem túl fényes ruandai helyzetére is kitért.

A végzés megerősítette a londoni fellebbviteli bíróság ugyanilyen értelmű júniusi döntését, és elvetette a brit kormány által beterjesztett fellebbezést.

A határozat súlyos csapást jelent a széles körben bírált intézkedésre, amelyet még Boris Johnson előző miniszterelnök jelentett be tavaly áprilisban.

Rishi Sunak jelenlegi kormányfő kijelentette, hogy „nem ez az az eredmény, amelyben reménykedtek”, de már mérlegelik a további lépéseket.

Ehhez kapcsolódóan: A brit kormány törölte az első járatot, amellyel menedékkérőket toloncolt volna Ruandába

Az Egyesült Királyság arról állapodott meg Ruandával, hogy a kelet-afrikai államba szállítják azokat, akik illegálisan érkeznek a szigetországba. A kitoloncoltak ott kérhetnének menedékjogot, Ruanda pedig több millió font fejlesztési segélyt kapna befogadásukért cserébe.

Az ellenzők úgy vélik, hogy törvénytelen és embertelen több ezer kilométerre elvinni az embereket egy olyan országba, ahol nem akarnak élni. Az anglikán egyház vezetői csatlakoztak a tiltakozókhoz, erkölcstelennek nevezve a lépést, és hasonló álláspontra helyezkedett a jelenlegi uralkodó, III. Károly brit király is.

Ehhez kapcsolódóan: Tunéziai nők trendi posztjai a migránsok kockázatos átkeléseiről

Johnson határozottan kiállt a terv mellett, azzal érvelve, hogy ez jogszerű módja az élet védelmének és a La Manche csatornán kis csónakokkal embereket csempésző bűnbandák megfékezésének. Aláhúzták, hogy a ruandai átszállítás eltántoríthatná azokat, akik az életük kockáztatásával is megpróbálnak átjutni a szigetországba.

Az Egyesült Királyság az elmúlt években jelentős illegális migránsáradattal nézett szembe. A legtöbben Szíriából, Afganisztánból, Iránból, Szudánból, Irakból és Jemenből érkeztek.

Idén már több 27.300-an keltek át a La Manche csatornán; ez kevesebbe a tavalyi 46 ezernél.

Ehhez kapcsolódóan: Migrációs megállapodás az Egyesült Királyság és Franciaország között

Aktivisták elítélték az intézkedést, szerintük támadás a menekültek jogai ellen. Eddig még egyetlen személyt sem toloncoltak ki Ruandába. A tiltakozás és az Emberi Jogok Európai Bírósága beavatkozása nyomán a kormány tavaly júniusban törölte az első tervezett repülőjáratot.

Bár Ruandában 1994-ben népirtás volt, több százezer embert öltek meg, az ország azóta stabil, fejlődik a gazdaság. A kritikusok szerint azonban a stabilitás politikai elnyomás árán valósul meg.

A vitatott tervezet legfőbb támogatója a napokban menesztett belügyminiszter, Suella Braverman volt, aki kijelentette, hogy Londonnak ki kellene lépnie az Emberi Jogok Európai Egyezményéből, amennyiben az azt felügyelő strasbourgi bíróság blokkolja az intézkedést.

A brit kormány korábban arról számolt be, hogy hasonló megállapodásokat kíván kötni más államokkal is, ha Ruandával beválik. Aláhúzták: számos más európai ország is ilyen egyezményeken dolgozik.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG