Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A brit kormány felgyorsítaná a Chelsea FC eladásából származó bevétel Ukrajnába irányítását


A Chelsea FC stadionja Londonban
A Chelsea FC stadionja Londonban

A futballklubot korábban tulajdonló orosz oligarcha közölte, hogy humanitárius célokra, az ukrajnai háború áldozatainak támogatására fordítják az üzletből származó bevételt, ez azonban máig nem történt meg. Az ügy több mint egy éve húzódik.

Az Egyesült Királyság az orosz invázió megindítását követően Roman Abramovicsot is felvette szankciós listájára, a milliárdos ennek hatására döntött a csaknem húsz éven keresztül általa birtokolt Chelsea FC eladásáról.

A hírek szerint a Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz közel álló, régóta Londonban élő oligarcha az üzletből származó bevételét egy, az ukrajnai háború áldozatait segítő alapítványnak ajánlotta fel.

Ezt az alapítványt létre is hozták, ugyanakkor egyelőre nem érkezett semmilyen pénz.

Chris Bryant volt munkáspárti miniszter aláhúzta: „A Chelsea-t tavaly májusban adták el, ha jól értem, 2,3 milliárd font hever egy bankszámlán.”

„Tényleg nem értem, hogy miért nem adták még át a pénzt az alapítványnak. Váltottam több üzenetet az ezt felállító személlyel, és azt mondta, hogy készen áll, nem érti, miért nem kapják már meg a pénzt” – jelentette ki.

Ehhez kapcsolódóan: A brit kormány jóváhagyta az Abramovics tulajdonában lévő Chelsea FC eladását

Leo Docherty külügyi államtitkár kiemelte, hogy nem kormányzati szervezetről van szó, és tárgyalások zajlanak a források felhasználásának pontos részleteiről, ami elnyújthatta a folyamatot, de a felgyorsításán dolgoznak.

„Nem kormányzati vitáról van szó, hanem olyanról, amely az ezen forrásokat felhasználó és szétosztó szervezeten belül folyik. Természetesen tájékoztatni fogjuk kollégáinkat arról, hogy mikor rendeződik a helyzet” – tudatta.

A politikus már novemberben reményét fejezte ki, hogy hamarosan eljuttatják a szóban forgó pénzeket a rászorulókhoz.

A parlament a Munkáspárt azon tervezetéről vitázott, amely mielőbb lehetővé tenné a szigetországban befagyasztott orosz állami források átcsatornázását az ukrajnai újjáépítésre. Az erről szóló, viszont nem kötelező érvényű indítványt ellenszavazat nélkül elfogadták.

Ehhez kapcsolódóan: A bürokrácia hátráltatja az orosz vagyonok elkobzását Ukrajnában

David Lammy ellenzéki árnyék-külügyminiszter úgy vélekedett, hogy ezeknek a vagyonoknak rendkívül komoly hatása lehetne Ukrajna jövője szempontjából. „Képzeljék csak el, mi minden jót lehetne tenni 26 milliárd fonttal, ha arra az egyedüli célra fordítanák, hogy biztosítsák az ukrán emberek pozitív jövőjét” – fogalmazott.

„Oroszország feladta a jogát ezekhez a vagyonokhoz, amikor Putyin megindította barbár és törvénytelen invázióját. A legkevesebb, amit tehetünk, hogy nemzetközi szövetségeseinkkel együtt átirányítjuk e javakat az ukránoknak” – tette hozzá.

A kormány képviseletében Docherty közölte, hogy jogilag működőképes eszköz felállításán dolgoznak, azonban egyelőre a világ egyetlen állama sem állt elő ilyennel, így tovább folyik a munka a partnerekkel.

Készült a dpa tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG