Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A brit kormány jóváhagyta az Abramovics tulajdonában lévő Chelsea FC eladását


Roman Abramovics 2022. április 13-án Londonban
Roman Abramovics 2022. április 13-án Londonban

Az angol labdarúgó Premier League és a brit kormány is jóváhagyta szerdán az ukrajnai háború miatt szankciók alá vont Roman Abramovics orosz oligarcha tulajdonában lévő Chelsea futballklub eladását egy amerikai befektetői csoportnak.

Az 5,33 milliárd dolláros üzlet nyomán a klub irányítása a Los Angeles Dodgers amerikai baseballcsapat résztulajdonosa, Todd Boehly kezében fog összpontosulni, míg a többségi tulajdonos a Clearlake Capital nevű vállalat lesz.

Nadine Dorries brit sportminiszter elégedettségét fejezte ki a Twitteren azzal kapcsolatban, hogy az eladásból befolyó összeg nem Abramovicsot vagy valamely másik olyan oligarchát fogja gazdagítani, aki ellen büntetőintézkedések vannak érvényben.

„A Putyinhoz köthető személyekkel szembeni szankciókra és az átkozott ukrajnai invázióra tekintettel a csapat hosszú távú jövője kizárólag egy új tulajdonossal biztosítható” – hangsúlyozta.

Abramovics, aki csaknem húsz éven keresztül volt a Chelsea FC tulajdonosa, március elején bocsátotta eladásra kényszerűségből a klubot, néhány héttel azt követően, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, és ennek nyomán a Nyugat példátlanul súlyos korlátozásokat kezdett életbe léptetni orosz jogi és magánszemélyek ellen.

A brit kormány szankciókkal sújtotta a milliárdost is, annak Vlagyimir Putyinnal ápolt állítólagos jó kapcsolatai miatt. A csapatot az elmúlt hónapokban ideglenes testület irányította.

Az üzletből befolyó pénzt az ukrajnai háború áldozatainak megsegítésére fogják fordítani.

Bár Roman Abramovics nem tagja semmilyen hivatalos delegációnak, az egyik leggazdagabb oroszként és Putyin bizalmasaként korábban részt vett az ukrajnai béketárgyalások több fordulóján. Az egyik ilyen egyeztetésen őt és az ukrán küldöttség két tagját is megmérgezhették.

Az érintetteknek bevörösödött a szemük, fájdalmasan könnyeztek, és elkezdett hámlani a bőr az arcukról és a kezükről. Egyesek olyan szélsőséges moszkvai csoportokat sejtettek az eset mögött, amelyek a béketárgyalások leállítását szerették volna elérni.

XS
SM
MD
LG