Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A brit kormányfő nem vonja vissza az ukrán helyzet kapcsán tett vitatott megjegyzését


Boris Johnson kijevi látogatása 2022. február 1-jén
Boris Johnson kijevi látogatása 2022. február 1-jén

Boris Johnson nem közvetlen párhuzamot vont Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépése (brexit) és az ukrajnai háborúval szembeni ukrán ellenállás között, ezért nem is vonja vissza nagy felháborodást keltő megjegyzését – közölte a brit kormányfő szóvivője hétfőn.

A miniszterelnök szombaton arról beszélt, hogy „a britek, akárcsak az ukránok ösztönösen a szabadságot választják”, s ennek egyik „ismert közelmúltbeli példája volt” az EU-tagságról rendezett népszavazás, amelyen a kilépésre voksolók kerültek szűk többségbe.

„Nem közvetlen összehasonlítás volt az ukrajnai harcok és a brexit között, nem közvetlen analógia. Mindössze észrevételeket tett az emberek szabadságvágyával kapcsolatban” – mondta a szóvivő.

Majd hozzátette, hogy Johnson nem bánta meg és nem is vonja vissza a kijelentését.

A mariupoli kórházban már a padlón tárolják a holttesteket
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:25 0:00

A kormányzó brit Konzervatív Párt tavaszi kongresszusán, ahol a beszéd elhangzott, Ukrajna londoni nagykövete is részt vett.

„Amikor a britek ilyen nagy számban a brexitre szavaztak, akkor nem hiszem, hogy akár távolról is azért tettek volna így, mert idegenellenesek lennének. Hanem azért, mert azt akarták, hogy szabadon, másképp csinálhassanak dolgokat, és hogy az ország önmagát irányíthassa” – fogalmazott a kormányfő.

Chris Bryant, az ellenzéki Munkáspárt törvényhozója teljességgel elhibázottnak nevezte ezt az érvelést. „Ukrajna be akar lépni az EU-ba. A francia vagy a spanyol nép is szabad” – mutatott rá.

A 2016-os brexitreferendumon a szavazók 52 százaléka támogatta a brit EU-tagság megszüntetését. Az ukrán kormány néhány héttel ezelőtt nyújtotta be hivatalos csatlakozási kérelmét a közösséghez.

Boris Johnson beszédében ismét megerősítette, hogy országa szilárdan Kijev mellett áll, valamint úgy vélekedett, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök retteg egy demokratikus és szabad Ukrajnától, amely szerinte alááshatná a hatalmát.

„Ha ezek után megpróbálnánk ismét normalizálni a kapcsolatokat Putyinnal, ahogy 2014-ben tettük, ugyanazt a hibát követnénk el megint” – szögezte le.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG