Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A brit külügyminiszter Oroszország megbékítése ellen foglalt állást


A brit és a boszniai külügyminiszter közös sajtótájékoztatója Szarajevóban 2022. május 26-án
A brit és a boszniai külügyminiszter közös sajtótájékoztatója Szarajevóban 2022. május 26-án

Határozott fellépésre szólított fel Oroszországgal szemben Liz Truss, hangsúlyozva, hogy megbékítési kísérletekkel nem lehet eltántorítani Vlagyimir Putyin orosz elnököt az ukrajnai agressziótól.

A brit diplomácia vezetője csütörtöki boszniai látogatásán fontosnak nevezte, hogy a nyugati országok és szövetségeseik ne hagyjanak fel Ukrajna támogatásával.

„Az orosz agressziót nem lehet megbékíteni. Erővel kell vele szembeszállni (…) Tanulnunk kell a történelem leckéiből” – mondta további szankciókat és fegyverszállításokat sürgetve.

„Nem hagyhatjuk, hogy egy elhúzódó és egyre fájdalmasabb konfliktus alakuljon ki Ukrajnában. Kérlelhetetlenül folytatnunk kell a katonai segítségen és a szankciókon keresztül Ukrajna győzelmének biztosítását. Nem vehetjük most le a lábunkat a gázpedálról” – jelentette ki.

Nyugat-balkáni béke és stabilitás

A külügyminiszter emellett országa elkötelezettségét hangoztatta a Nyugat-Balkán békéje és stabilitása mellett, az orosz „rosszindulatú befolyásolási kísérletekkel” szemben.

Ennek elősegítésére pedig bejelentette, hogy a londoni kormány százmillió dollár befektetést kíván mozgósítani a térségben 2025-ig.

„Bosznia-Hercegovina jövője a szuverenitáson és az önrendelkezésen alapul, illetve a szélesebb körű partnerségen a NATO-val és az Egyesült Királysághoz hasonló országokkal” – közölte Liz Truss.

XS
SM
MD
LG