Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A brit miniszterelnök bocsánatot kért a gazdasági tervéért, kiadáscsökkentések jönnek


Liz Truss
Liz Truss

Liz Truss miniszterelnök bocsánatot kért Nagy-Britannia gazdasági stabilitásának veszélyeztetéséért, miután kénytelen volt lemondani hatalmas adócsökkentési terveiről, és helyettük „rendkívüli mértékű” állami kiadáscsökkentési programba kezdeni.

Truss némán figyelte hétfőn a parlamentben, ahogy új pénzügyminisztere, Jeremy Hunt összetépte a miniszterelnök által alig egy hónapja javasolt radikális gazdasági programot, amely akkora rohamot indított el a kötvénypiacon, hogy a Bank of England volt kénytelen beavatkozni a nyugdíjalapok összeomlásának megakadályozása érdekében.

A Financial Times kedden arról számolt be, hogy a központi bank valószínűleg elhalasztja a több milliárd fontnyi államkötvény-eladást, mert a piacok továbbra is túlságosan ingatagok.

Truss döntése gazdasági programja visszavonásáról eddig némileg enyhítette azt a nyomást, amely Nagy-Britannia megemelkedett hitelfelvételi költségeire nehezedik, de a fordulat mértéke azt jelzi, hogy Truss már most a túlélésért küzd, mindössze hat héttel azután, hogy miniszterelnök lett.

Néhány képviselője már a nyilvánosság előtt szólította fel lemondásra.

„Vállalni akarom a felelősséget, és elnézést kérek az elkövetett hibákért” – mondta Truss a BBC-nek hétfőn este.

„Szerettem volna cselekedni, hogy segítsek az embereken az energiaszámláikkal, kezeljem a magas adók kérdését, de túl messzire mentünk, és túl gyorsan.” Hozzátette, hogy késlekedett, és később szólni fog miniszteri kabinetjéhez.

A Truss tervét üdvözölő Daily Mail hétfőn a parlamentből távozó kormányfő képét közölte első oldalán Posztján van, de nincs hatalmon címmel, míg az őt szintén támogató Sun szellem-miniszterelnöknek nevezte.

James Heappey, a védelmi minisztérium államtitkára kedden azt mondta: Truss, a főnöke nem engedheti meg magának, hogy több hibát kövessen el. „Becsületére legyen mondva, elismerte ezt, és bocsánatot kért” – mondta a Sky Newsnak.

Piaci felfordulás

Trusst a párttagok választották meg, és nem az ország szélesebb értelemben vett választópolgárai, mégpedig az adók és a szabályzók csökkentésének ígéretével a gazdaság felpörgetése érdekében. Politikáját bírálói visszatérésnek minősítették a nyolcvanas évek thatcherista stílusú, leszivárgó, vagyis a nagyobb jövedelműeknek kedvező gazdaságához.

A piaci reakció azonban olyan drámai volt, hogy a hitelfelvételi költségek megugrottak, a hitelezők jelzáloghitel-ajánlatokat vontak be, és a nyugdíjalapok negatív spirálba kerültek.

Mivel Nagy-Britannia gazdasági reputációját ez megviselte, Huntnak most tovább kell mennie a közkiadások csökkentésében annál, mint amit a kormánynak tennie kellett volna, ha Truss nem a növekvő infláció idején bontja ki gazdasági tervét.

A kiadások egyik területe Truss hatalmas, kétéves energiatámogatási csomagja, amely a várakozások szerint jóval több mint százmilliárd fontba fog kerülni. Hunt azt mondta, hogy a háztartásoknak és vállalkozásoknak nyújtott támogatás most áprilisig tart, akkor felülvizsgálják.

Hétfőn Hunt azt is elutasította, hogy garantálják a már bejelentett intézkedéseket, például azt a kötelezettségvállalást, hogy az infláció mértékében emelik a nyugdíjakat, nem zárta ki az egészségügyi kiadások csökkentését sem, és nem kötelezte el magát Truss ígérete mellett a védelmi kiadások növelésére.

Rámutatva a kormányra nehezedő nyomásra, amely nőni fog, amikor megpróbálják csökkenteni a kiadásokat, Heappey államtitkár közölte: lemond, ha a kormány eláll attól a tervétől, hogy 2030-ra a GDP három százalékára emeli védelmi kiadásait. „Nincs jólét biztonság nélkül” – fogalmazott az LBC rádiónak.

Torsten Bell, a Resolution Foundation agytröszt vezetője arról beszélt a BBC-nek, hogy a kormánynak most körülbelül harmincmilliárd fontnyi közkiadás-csökkentést kell találnia, amit megnehezít, hogy az egymást követő konzervatív kormányok az elmúlt tíz évben csökkentették a területi költségvetéseket.

Készült a Reuters beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG