Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A brit parlament épületének rossz állapotára figyelmeztettek egy jelentésben


A londoni Westminster-palota 2017. június 9-én
A londoni Westminster-palota 2017. június 9-én

Bár az UNESCO-világörökség részét képező Westminster-palota kétségtelenül építészeti mestermű, egy friss képviselőházi értékelésben figyelmeztettek, hogy az omladozó, beázó, azbesztet tartalmazó épületben bármikor katasztrófa történhet.

A parlamenti alsóház illetékes bizottságának friss jelentésében többek között szivárgásokról, instabillá váló falazatról, azbesztről és állandó tűzveszélyről írtak.

„Valódi és növekvő kockázata van annak, hogy egy katasztrofális esemény elpusztítja az épületet, még mielőtt elkészülne a régóta késlekedő helyreállítási munka” – hangsúlyozták.

A testület sérelmezte, hogy a felújítás kínzóan lassan halad, ráadásul leginkább csak a XIX. századi épület befoltozására szolgál heti mintegy kétmillió font költséggel. Bírálták „az évek óta tartó halogatást” a Westminster-palota jövőjét illetően.

A törvényhozók hosszú hezitálás után 2018-ban megszavazták, hogy a 2020-as évek közepére ideiglenesen átteszik az üléseiket máshova, hogy lehetővé váljon az épületegyüttes átfogó tatarozása. A döntést azóta sokan megkérdőjelezték, a projektet felügyelő bizottságot tavaly feloszlatták.

Eközben egyre rosszabb állapotba kerül a palota, a tető beázik, gyakran van probléma a már nagyjából százéves csövekkel, omlik a vakolat. Az elektromos hálózatot és a gépészeti rendszert érdemben utoljára a negyvenes években fejlesztették.

Ehhez kapcsolódóan: Az ukrán elnök az Egyesült Királyságba is ellátogat európai körútján

A jelentésben aláhúzták: akkora mennyiségű egészségkárosító azbesztet kellene eltávolítani, hogy egyedül ezen mintegy háromszáz embernek kellene dolgoznia két és fél éven keresztül.

A parlamenti épületben 2016 óta negyvennégy tűzeset történt, ezért jelenleg folyamatos a gondnokok járőrözése a területen.

Meg Hillier, a szakbizottság munkáspárti elnöke kijelentette, hogy „valós kockázata van annak, hogy az egész épület elpusztul egy katasztrofális esemény nyomán, még mielőtt a munkálat elkészülne vagy egyáltalán megkezdődne”.

A bizottság felszólította a politikusokat és a hatóságokat, hogy fogadjanak el világos megoldási tervet, mielőtt túl késő lenne.

Sokan a történelem tanulságaira hívták fel a figyelmet az üggyel kapcsolatban, ugyanis a Westminster-palotát azután kellett újjáépíteni, hogy tűzvész pusztította el 1834-ben.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG