Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az ukrán elnök az Egyesült Királyságba is ellátogat európai körútján


Volodimir Zelenszkij és Rishi Sunak az angliai Dorset megyében 2023. február 8-án
Volodimir Zelenszkij és Rishi Sunak az angliai Dorset megyében 2023. február 8-án

Volodimir Zelenszkij hétfőn megérkezett Londonba, miután az utóbbi napokban Párizsban, Rómában és Berlinben járt.

Az ukrán elnök többet között Rishi Sunak brit kormányfővel fog egyeztetni a nap folyamán, miközben a szigetország vezetése újabb fegyverszállítmányokat készít elő Ukrajna számára.

„Ma London. Az Egyesült Királyság vezető szerepet tölt be szárazföldi és légi képességeink bővítésében. Ez az együttműködés most folytatódik” – írta Twitteren Zelenszkij, aki az orosz invázió tavaly februári kezdete óta másodjára látogat a szigetországba.

Az Egyesült Királyság Ukrajna egyik legfőbb katonai támogatója, egyebek mellett rakétákat és korszerű harckocsikat küldött a megtámadott államnak, illetve mintegy 15 ezer ukrán katonát képzett ki. Előző héten a brit kormány nagy hatótávolságú Storm Shadow robotrepülőgépek szállítását jelentette be, amelyekkel jóval a frontvonalak mögött is támadhatnak, így a már 2014-ben illegálisan annektált Krím félszigeten is.

A londoni miniszterelnöki hivatal hétfőn megerősítette, hogy további több száz légvédelmi rakétát és nagy hatótávolságú drónt fognak átadni.

„Döntő fontosságú pillanat ez a borzalmas, nem választott vagy általuk kiprovokált támadó háborúval szembeni ukrán ellenállás számára” – mondta Sunak.

„A nemzetközi közösség támogatásának fenntartására van szükségük ahhoz, hogy védekezhessenek az állandó és válogatás nélküli támadásokkal szemben, amelyek már több mint egy éve a mindennapjaik részét képezik. Nem hagyhatjuk őket cserben” – tette hozzá.

Erős Pista és hőkamerás drónok: magyar civilek segítik az ukrán harcoló alakulatot
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:33 0:00

Az orosz hadsereg előző hétvégén fokozta rakéta- és dróncsapásait Ukrajna-szerte. Vasárnap az északi Szumi területen két települést is ágyúztak, több mint száz robbanásról érkezett hír.

Zelenszkij a napokban megkezdte európai körútját, amelytől újabb fegyverszállításokat remél a készülő ellenoffenzívára tekintettel. Párizsban mintegy három órán át tárgyalt francia kollégájával, Emmanuel Macronnal, aki ezt követően arról számolt be, hogy országa a következő hetekben többtucatnyi újabb páncélost és légvédelmi eszközöket szállít Ukrajnába.

A francia kormány idén nagyjából kétezer ukrán katonát készül kiképezni Franciaországban, négyezret pedig Lengyelországban. Párizs már eddig is jelentős fegyverszállítmányokat küldött a megtámadott országnak.

Ehhez kapcsolódóan: Zelenszkij: Az ukrán ellentámadáshoz több idő kell, most túl nagyok lennének a veszteségek

Az ukrán elnök a háború kezdete óta most vasárnap járt először Berlinben, ahol Olaf Scholz kancellárral találkozott, egy nappal azt követően, hogy Németország több mint 2,7 milliárd eurónyi értékű katonai segítségnyújtást jelentetett be.

Zelenszkij emellett Aachenben átvette az európai egységért végzett kiemelkedő munkájáért idén neki és az ukrán népnek ítélt Nagy Károly-díjat.

Bár Berlin kezdetben vonakodott, mára Kijev egyik legfőbb fegyverszállítója lett.

Ehhez kapcsolódóan: Zelenszkij Rómában, Berlin újabb hárommilliárd dolláros segélyt ígért Ukrajnának

Szombaton az ukrán vezető Giorgia Meloni olasz kormányfővel és Ferenc pápával találkozott Rómában.

Volodimir Zelenszkij leszögezte, hogy céljuk nem az oroszországi célpontok támadása, hanem az orosz ellenőrzés alatt álló területek felszabadítása Ukrajna nemzetközileg elismert határain belül.

A The Washington Post amerikai újság hírszerzési forrásokra hivatkozva arról írt nemrég, hogy az ukrán elnök oroszországi területek esetleges elfoglalásáról beszélt, hogy ezeket felhasználhassa később majd a béketárgyalásokon.

Ennek kapcsán hangsúlyozta: „Nem támadunk orosz területeket, saját legitim területünket szabadítjuk fel. Sem időnk, sem erőnk nincs (Oroszország megtámadásához), illetve e célból felesleges fegyvereink sincsenek.”

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG