Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A britek is meglépték azt, amit a magyarok: kötelező az oltás az egészségügyieknek


Egy nő az első adag oltást kapja a Pfizer–BioNTech-vakcinából egy cardiffi oltóponton 2020. december 8-án
Egy nő az első adag oltást kapja a Pfizer–BioNTech-vakcinából egy cardiffi oltóponton 2020. december 8-án

Április 1-jéig be kell oltani Angliában az egészségügyben dolgozókat Covid–19 ellen – mondta Sajid Javid egészségügyi miniszter kedden. Ez kötelező feltétele lesz a foglalkoztatásnak az Országos Egészségügyi Szolgálat (NHS) frontvonalában dolgozók számára.

A lépés azt jelenti, hogy Anglia követi mások mellett például Franciaországot, Olaszországot, Belgiumot, Magyarországot és több amerikai szövetségi államot, amikor elrendeli az egészségügyi dolgozók oltását.

„Mindenkit, aki az NHS-ben és a szociális ellátásban dolgozik, be kell oltani. Meg kell előznünk a megelőzhető károkat, meg kell védenünk a betegeket az NHS-ben, meg kell védenünk az NHS-ben dolgozó kollégákat, és természetesen magát az NHS-t is” – mondta Sajid Javid a parlamentben.

„A feltétel betartatását április 1-jén kívánjuk megkezdeni.”

Javid elmondta, hogy a kötelező védőoltások alól mentesülnek azok, akik egészségügyi okokból nem kaphatják meg, illetve azok, akik nem állnak kapcsolatban személyesen a betegekkel.

A lépést egy hasonló, csütörtökön életbe lépő döntés előzte meg, amely kötelezővé teszi a Covid–19 elleni védőoltást a szociális otthonokban dolgozóknak.

Javid elmondta, hogy az egészségügyi dolgozókkal folytatott konzultáción fontolóra vették az influenza elleni védőoltások kötelezővé tételét is. A mostani helyzetben nem vezetik be, de a lehetőség nyitva marad – tette hozzá.

Magyarországon is kötelező

Magyarországon az egészségügyi dolgozóknak először szeptember elsejéig, majd a határidő kitolásával szeptember 15-ig volt kötelező beoltatniuk magukat Covid–19 ellen.

Egészen pontosan végül akkor vesztik el a munkájukat az érintettek, ha munkaadójuk felszólítása után 15 nappal sem oltatják be magukat. Emellett az iparág nem minden munkakörére vonatkozott, de a legtöbbre igen. Felmentést csak orvosi szakvélemény alapján lehetett kapni. A Magyar Orvosi Kamara támogatta a lépést.

Készült a Reuters beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG