Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A brüsszeli bíróság megvédte a NatCon konferenciát, amelyen Orbán Viktor is felszólalt


Orbán Viktor miniszterelnök felszólal a Nemzeti Konzervatív Konferencián (NatCon 2024) a brüsszeli Claridge Hotelben 2024. április 17-én
Orbán Viktor miniszterelnök felszólal a Nemzeti Konzervatív Konferencián (NatCon 2024) a brüsszeli Claridge Hotelben 2024. április 17-én

Szerdán folytatódott Brüsszelben a Nemzeti Konzervativizmus Konferencia, miután a bíróság megsemmisítette a polgármester betiltó határozatát. A belga kormányfő és a brit miniszterelnök is bírálta az esemény bezáratását, amit a polgármester a közrend megvédésével indokolt, mert érkeztek antifasiszta fenyegetések.

A folytatódó konferencián Orbán Viktor is felszólalt. A Mandiner tudósítása szerint egyebek mellett azt mondta, hogy Nyugaton az elnyomás mindennapos, és egyre erősebb.

„Váltsuk le a vezetést. Ha rossz a vezetés, le kell cserélni. Ez nem csak politikai kijelentés, hanem tény” – idézi a lap a miniszterelnököt, aki szerint a zöldátalakulás elbukott, a gazdák bajban vannak, a migráció nincs megoldva, és a versenyképesség is romlott.

Orbán Viktor visszautasította, hogy populista lenne, mert megtartotta az ígéreteit. „Ez nem populizmus, ez politika” – írja a lap.

A miniszterelnök szerint veszélyben van a szabadság Brüsszelben, ami kedden is megnyilvánult.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, két órával a kedd reggel 9 órás kezdés után jelentek meg a rendőrök a Nemzeti Konzervatív Konferencián (NatCon 2024), amelyet részben a magyar kormányhoz kötődő Mathias Corvinus Collegium (MCC) brüsszeli irodája szervezett, és ahol szerdán Orbán Viktor is felszólalt. Épp akkor kezdtek intézkedni a rendőrök, amikor a brexitpárti Nigel Farage, a brit Függetlenségi Párt (UKIP) korábbi vezetője tartott előadást – írta meg a Politico.

A bírósághoz a Nemzeti Konzervativizmus Konferencia szervezői, vagyis az MCC brüsszeli irodája és az AFD International nevű emberi jogi szervezet fordult, amelynek igazgatója a konferencia egyik felszólalója – írja a hvg.hu.

A Conseil d’État, Belgium legfelsőbb közigazgatási bírósága kedd este döntött arról, hogy nem tiltható be a brüsszeli konferencia, mert a belga alkotmány 26. cikke mindenkinek biztosítja a békés gyülekezés jogát.

Bár egy kockázatértékelő testület közepes szintű veszélyt jelzett a rendezvényre, a bíróság szerint a polgármesternek a közbiztonság megerősítésével kellett volna reagálnia, nem egy magánrendezvény betiltásával.

„A hatóságoknak legalább meg kellett volna próbálniuk megvédeni az alkotmányos gyülekezési jogukat gyakorló embereket” – mondta a bíróság.

Nigel Farage euroszkeptikus politikus mellett Eric Zemmour francia szélsőjobboldali politikus is a felszólalók között volt, de az AP tudósítása szerint nem mondhatta el az EU új migráns- és menekültügyi szabályait bíráló beszédét.

Emir Kir, a rendezvénynek otthont adó Saint-Joss negyed polgármestere utasította arra a rendőrséget, hogy ne engedjék be az embereket. Azután döntött így, hogy antifasiszták egy csoportja azzal fenyegetőzött, hogy megzavarja a konferenciát, amely kétszer is helyszínváltoztatásra kényszerült.

Belga és brit vezetők is aggodalmukat fejezték ki a fejlemények miatt. Alexander De Croo belga miniszterelnök elfogadhatatlannak nevezte a bezárást.

„Az önkormányzati autonómia demokráciánk egyik sarokköve, de soha nem írhatja felül a belga alkotmányt, amely 1830 óta garantálja a szólás és a békés gyülekezés szabadságát. A politikai gyűlések betiltása alkotmányellenes. Pont” – írta X-en.

Rishi Sunak brit miniszterelnök „rendkívül zavarónak” tartotta a lépést.

„A miniszterelnök a szólásszabadság nagy támogatója, úgy véli, hogy ez minden demokrácia alapfeltétele kell hogy legyen. A rendezvények bezárása és a szónokok elhallgattatása káros a szólásszabadságra és a demokráciára” – mondta Camilla Marshall szóvivő.

A progresszív liberálisok ugyanúgy viselkednek, mint a kommunisták – mondta Orbán Viktor az Európai Parlamentben a konferencia bezárására reagálva.

„Úgy látszik, elegük lett a szólásszabadságból. Utoljára ’88-ban akartak rendőrökkel elhallgattatni. Akkor sem engedtük és most sem fogjuk” – írta Facebookon.

Frank Füredi, a brüsszeli MCC vezetője diktatórikus fellépésnek nevezte a hatósági intézkedést. Szerinte a rendőrök technikai indokokra hivatkoztak, miközben politikai céljaik voltak a rendezvény felfüggesztésével. „Azt mondták a helyszín tulajdonosának, hogy kikapcsoltatják az áramot, ha nem vet véget az eseménynek” – tette hozzá.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG