Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A rendőrség állította le az MCC brüsszeli konferenciáját


A Nemzeti Konzervatív Konferencia helyszíne Brüsszelben
A Nemzeti Konzervatív Konferencia helyszíne Brüsszelben

Korábban két helyszín is visszamondta a konferenciát, a harmadik helyre rendőrök mentek ki alig két órával a reggeli kezdés után.

Kedd reggel 9-kor kezdődött Brüsszelben a Nemzeti Konzervatív Konferencia (NatCon), amelyet részben az MCC szervezett, és ahol Orbán Viktor is felszólalt volna. Ám alig két órával a kezdés után rendőrök jelentek meg a bejáratnál, és leállíttatták az eseményt – épp akkor, amikor bent a brexitpárti Nigel Farage (UKIP) tartott előadást – számolt be a Politico.

A lap tudósítója szerint a rendőrök „lehetséges rendzavarásra” hivatkoztak. Farage a színpadról szörnyűnek nevezte a belga hatósági fellépést, és azt mondta, tudta, hogy nem látják szívesen Brüsszelben.

Frank Füredi, a brüsszeli MCC vezetője diktatórikus fellépésnek nevezte a hatósági intézkedést. Szerinte a rendőrök technikai indokokra hivatkoztak, miközben politikai céljaik voltak a rendezvény felfüggesztésével. „Azt mondták a helyszín tulajdonosának, hogy kikapcsoltatják az áramot, ha nem vet véget az eseménynek” – tette hozzá.

Ehhez kapcsolódóan: Brüsszelben szervezett gazdatüntetést az MCC helyi irodája

A lap tudósítása szerint a rendőrök nem sokkal 11 után elhagyták a helyszínt, majd 12:45-kor visszaértek egy hivatalos paranccsal, amelyet átadtak Anthony Gillandnak, az esemény egyik szervezőjének, az MCC munkatársának. Gilland azt mondta: az egyik ok, amire a rendőrök hivatkoztak, az volt, hogy délután ötkor lesz egy ellentüntetés, és nem tudják szavatolni a MCC-s rendezvényen a résztvevők szólásszabadságát.

Korábban már két lehetséges helyszín is lemondta a konferenciát, ahol ma elkezdték, már a harmadik volt.

A NatConon Orbán mellett felszólalt volna Suella Braverman volt brit belügyminiszter és Eric Zemmour szélsőjobboldali francia politikus is.

A helyszínen tartózkodó Orbán Balázs újságíróknak azt mondta az MTI tudósítása szerint, hogy „Brüsszel többé már nem a szabadság fővárosa, hanem egy baloldali, progresszív liberális elnyomás eszköze”.

Menczer Tamás, a Fidesz frissen kinevezett kommunikációs igazgatója Facebook-oldalán azt írta: „Egész Brüsszel azon dolgozik, hogy elhallgattassa Orbán Viktort”. Menczer szerint az előző két helyszín is már a baloldali polgármester és a szélsőbaloldali antifa nyomására mondta le a konferenciát, mert a „háborúpártiak mindenáron el akarják hallgattatni a béke hangját”.

XS
SM
MD
LG