Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Covid-járvány sem lassította le az észak-koreai fegyverprogramot


Kim Dzsongun észak-koreai vezető egy Hvaszong–14 típusú interkontinentális ballisztikus rakétával 2017. július 5-én
Kim Dzsongun észak-koreai vezető egy Hvaszong–14 típusú interkontinentális ballisztikus rakétával 2017. július 5-én

A kelet-ázsiai diktatúra idén regisztrálta hivatalosan az első hazai koronavírusos eseteket, ennek nyomán újabb gazdasági károkat okozva meghosszabbították a határzárat és a járvány elleni korlátozásokat, a fegyverkísérleteket azonban ez sem tudta lelassítani.

Észak-Korea 2017 után idén folytatta rakétatesztjeit, és sikeres kísérleteket hajtott végre a feltehetőleg mintegy 15 ezer kilométer hatótávolságú Hvaszong–17 interkontinentális ballisztikus rakétával, ahogy több más eszközzel is.

Phenjan emellett előkészületeket tett korábban bezárt nukleáris tesztállomása újranyitására, és egyesek attól tartanak, hogy ez a 2017-ben beszüntetett atomfegyver-kísérletek újraélesztését jelezheti előre.

Ehhez kapcsolódóan: Átrepült Japán felett Észak-Korea ballisztikus rakétája

Miközben a világ figyelme az ukrajnai háborúra, az éleződő amerikai–kínai nagyhatalmi rivalizálásra és a koronavírus-járványra irányul, a nemzetközileg elszigetelt sztálinista ország nagy lépéseket próbál tenni katonai ereje növelésére.

„Észak-Korea legalább tehetett volna úgy, mintha nyitott lenne a párbeszédre, de nem ez a helyzet. Azt hiszem, hogy a rezsim egyszerűen fejleszteni akarja a képességeit, tekintet nélkül a következményekre” – közölte Ramon Pacheco Pardo, a londoni King’s College szakértője.

Ehhez kapcsolódóan: Elmék és rakéták: Észak-Korea titkos fegyverfejlesztői

Evans Revere volt amerikai diplomata úgy vélekedett, hogy az idei év az eddigi legtisztább bizonyítéka annak, hogy az ország mára stabil atomhatalomként tekint magára, és nem kíván tárgyalni az amerikai kormánnyal a nukleáris fegyverek felszámolásáról.

„Veszélyes és feltérképezetlen terepen járunk az észak-koreai fenyegetést illetően. Teljességgel elillant Észak-Korea denuklearizációjának lehetősége” – mondta.

Ehhez kapcsolódóan: Hogyan segíthetnek az észak-koreai fegyverek Oroszországnak?

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa 2006 óta több határozatban is megtiltotta Phenjan számára a nukleáris és rakétatesztek végzését. Idén májusban azonban Kína és Oroszország megvétózta az Egyesült Államok azon kezdeményezését, amellyel szigorították volna az elrendelt szankciókat.

Washington és térségbeli szövetségesei, Japán és Dél-Korea azóta több hadgyakorlatot végrehajtottak elrettentési célzattal, illetve a régióba amerikai repülőgép-hordozók és stratégiai bombázók érkeztek.

Semmit nem tudni arról, hogy a járvány valójában hány áldozatot követelt Észak-Koreában, minthogy független intézmények és sajtótermékek nincsenek, a tesztelés pedig meglehetősen hiányos.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG