Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Elmék és rakéták: Észak-Korea titkos fegyverfejlesztői


Kim Dzsongun egy észak-koreai rakétateszten
Kim Dzsongun egy észak-koreai rakétateszten

Észak-Korea új rakétakísérletei, köztük az általa hiperszonikusnak nevezett fegyverek tesztjei ráirányították a figyelmet az ország rakétamérnökeire és -tudósaira. A csoport nagy tekintélynek örvend a kormányon belül, de kívülállók nem ismerik.

Elemzők szerint úgy tűnik, hogy Kim Dzsongun lépéseket tesz arra, hogy véglegesen beépítse a hadseregbe a rakétaerőket, azaz hosszú távú katonai tervezése operatív részévé akarja tenni a csapásméről eszközöket.

A tudósok

Nagyon keveset tudunk a rakétakutatásban és -fejlesztésben részt vevő közép- és alacsonyabb szintű tudósok és technikusok nevéről és beosztásáról.

Elemzők szerint úgy tűnik, hogy biztos a munkahelyük (az oktatásukra és képzésükre fordított erőforrások és erőfeszítések miatt), és külön körzetekben, elkülönítetten élnek, hogy csökkentsék disszidálásuk kockázatát, mert szökésük politikai vagy társadalmi kellemetlenséget jelentene a rezsim számára.

„A gazdasági káderekkel vagy akár a katonai parancsnokokkal ellentétben ez egy olyan csoport, amelyet nem lehet könnyen lecserélni” – mondta Michael Madden, a washingtoni székhelyű Stimson Center Észak-Korea-szakértője.

Sokan közülük a Kim Dzsongun Nemzeti Védelmi Egyetemre járnak, amely a védelmi szférában dolgozó észak-koreai tudományos és technológiai szakemberek képzőhelye. Az intézmény jelentések szerint egy hiperszonikus rakétatechnológiára összpontosító főiskolával bővült.

Egy vonatról indított rakéta az állami média szerint élő lőgyakorlat során, ismeretlen észak-koreai helyszínen. A képet 2022. január 14-én adták ki
Egy vonatról indított rakéta az állami média szerint élő lőgyakorlat során, ismeretlen észak-koreai helyszínen. A képet 2022. január 14-én adták ki

A tudósokat és mérnököket gyakran hasonló típusú fegyvereket tervező, egymással versengő csapatokra osztják, ami lehetővé teszi, hogy több módon is teszteljék, hogy melyik technológia a legígéretesebb – mondta Ken Gause, a virginiai Arlingtonban működő nonprofit kutatási és elemzőszervezet, a CNA nemzetközi ügyekért felelős csoportjának igazgatója.

A James Martin Center for Nonproliferation Studies (CNS, a Nukleáris Fegyverek Elterjedése James Martin Kutatási Központja) 2018-as tanulmánya szerint észak-koreai tudósok más országok kutatóival együttműködve legalább száz olyan publikált cikket írtak, amelyeknek jelentőségük volt a kettős felhasználású technológia, a tömegpusztító fegyverek vagy más katonai célú felhasználás szempontjából.

Az illetékesek

Kim Dzsongun három vezető emberre támaszkodik a világtól elzárkózó ország gyorsan felgyorsuló rakétaprogramjának irányításához.

Közéjük tartozik Ri Pjong Csol, a légierő korábbi vezető tábornoka, Kim Dzsong Szik, veterán rakétatudós és Dzsang Csang Ha, egy fegyverfejlesztési és -beszerzési központ vezetője.

Egy negyedik tisztviselő – Pak Dzsong Cson, a vezérkari főnök – magas szintű vezető a stratégiai fegyverek gyártásáért felelős hadiipari minisztériumban, mondta Gause.

„Az elmúlt néhány évben sok változást láttunk a hadiipari színtéren” – tette hozzá.

Hogyan kerülik ki a hiperszonikus rakéták a radarokat? A ballisztikus rakétákkal szemben jóval a radarok érzékelési pontja alatt repülnek
Hogyan kerülik ki a hiperszonikus rakéták a radarokat? A ballisztikus rakétákkal szemben jóval a radarok érzékelési pontja alatt repülnek

Pak a közelmúltban számos tesztet felügyelt Kim Dzsongun távollétében. A vezér 2021-ben egyetlen rakétaindításon sem vett részt, de idén januárban megjelent az egyik hiperszonikus rakétakilövésen.

Tavaly Ju Dzsimet kinevezték a hadiipari minisztérium élélre. Ju korábban Észak-Korea állami fegyverkereskedő cégének képviselője volt Iránban – mondta Madden.

A szervezetek

A Nemzetvédelmi Tudományos Akadémia (NADS), más néven a Második Természettudományi Akadémia (SANS) felügyeli Észak-Korea rakétafejlesztését.

Madden szerint az, hogy hol tart egy fegyver fejlesztése, gyakran sejthető abból, hogy kiről jelentik, hogy részt vett egy-egy tesztelésen.

Egy olyan esemény, ahol csak a NADS/SANS munkatársai vannak jelen, azt jelenti, hogy a rendszer még mindig a kutatási és fejlesztési fázisban van. Ha egy eseményen a NADS és a 2. Gazdasági Bizottság is részt vesz, az gyakran azt jelenti, hogy a rendszer a fejlesztéstől a gyártás felé halad.

Kim Dzsongun észak-koreai vezető a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság alapításának 73. évfordulóján a Phenjanban található Kim Ir Szen téren. A képet 2021. szeptember 9-én adták ki
Kim Dzsongun észak-koreai vezető a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság alapításának 73. évfordulóján a Phenjanban található Kim Ir Szen téren. A képet 2021. szeptember 9-én adták ki

Ha a katonai vezérkari főosztály (GSD) személyzete részt vesz egy tesztelésen – mint például nemrégiben egy vonatra szerelhető rakéta esetében –, az általában azt jelzi, hogy a rendszer elkészült, és bevetésre kerül.

Külföldi segítség

Elemzők szerint Észak-Korea rakétaprogramja a Szovjetuniótól, majd Oroszországtól kapott segítségre épül. A legújabb hiperszonikus robbanófejek meghajtásához használt hajtóművek a szovjet tervrajzokat idézik.

Vita folyik arról, hogy a támogatás mennyire folytatódott a kilencvenes évek után.

Az Egyesült Államok legutóbbi szankciós döntései szerint a NADS-hez kötődő észak-koreaiak továbbra is anyagokat és technikai információkat szereznek be kínai és oroszországi forrásokból Észak-Korea tömegpusztítófegyver- és rakétaprogramjaihoz, és ebben legalább egy orosz távközlési vállalat és egy orosz állampolgár közreműködik.

Markus Schiller európai rakétaszakértő azzal érvelt, hogy Észak-Koreának a tesztelésben elért sikerei arra utalnak, hogy külső támogatást kapott.

Schiller azonban megjegyzi, hogy Kim Dzsongun alatt az észak-koreai rakéták gyakrabban vallottak kudarcot, mint korábban, ami arra utal, hogy a fiatalabb Kim több saját fejlesztésű rakétát tesztelt, mint elődei.

A Reuters tudósítása nyomán.
XS
SM
MD
LG