Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A csalással vádolt Andrej Babiš a cseh elnökválasztás egyik esélyese


Andrej Babiš magyar kollégáját, Orbán Viktort fogadja Prágában 2021. szeptember 29-én
Andrej Babiš magyar kollégáját, Orbán Viktort fogadja Prágában 2021. szeptember 29-én

A milliárdos volt kormányfő csalási ügyének bírósági tárgyalása szerdán folytatódott, néhány nappal a csehországi elnökválasztás előtt, amelyen jelenleg ő az egyik favorit.

Andrej Babiš az elmúlt évtized során megkerülhetetlen tényező volt az ország belpolitikájában, először befolyásos pénzügyminiszter, majd kormányfő volt, amíg a vele szemben egységre lépő ellenzék 2021-ben le nem váltotta, annak ellenére hogy pártja, az ANO nyerte a legtöbb helyet a parlamentben.

Több szakértő a most ellenzékben lévő, 68 éves politikus győzelmét várja a jövő heti elnökválasztástól. Ha bejön a számításuk, ő léphet majd szövetségese, a második ciklusát márciusban lezáró Miloš Zeman helyébe.

A jelentős vállalatbirodalma miatt egyébként is összeférhetetlenséggel vádolt Babiš ellen európai uniós támogatások elcsalása miatt indult büntetőeljárás.

Ehhez kapcsolódóan: Lemondott az Andrej Babiš vezette cseh kormány

Az ügyészség szerint az üzletember még pártja 2011-es alapítása előtt jogtalanul nyert el egy közösségi kisvállalkozói támogatást egy Prágához közeli konferencia-központ építésére azáltal, hogy eltitkolták a pályázó cég tulajdonosi hátterét, a több ágazatot átfogó, hatalmas árbevételű Agrofert-csoport ugyanis nem lett volna jogosult.

A Forbes 2021-es listája szerint az ország ötödik leggazdagabb emberének számító Babiš határozottan tagadja bűnösségét, többször is politikailag motiváltnak minősítette az eljárást.

Még ha a politikust bűnösnek is találják, és esetleg szabadságvesztést szabnak ki rá, akkor is benyújtható fellebbezés a választás előtt. Elemzők szerint ugyanakkor a tárgyalás önmagában is eltántoríthat egyes bizonytalan szavazókat.

Babiš ellen korábban Franciaországban is vizsgálat indult, miután kiszivárgott iratokból kiderült, hogy még 2009-ben megvásárolt egy kastélyt 22 millió dollárért egy offshore-vállalaton keresztül.

A csehországi elnökválasztás első fordulója január 13–14-én lesz. A legfrissebb közvélemény-kutatások alapján nagyjából hasonló esélyekkel indul Andrej Babiš, Petr Pavel nyugalmazott tábornok és Danuše Nerudová közgazdászprofesszor. A második szavazási körben legtöbben a volt kormányfő vereségét prognosztizálják.

Az ANO a pártelnökkel szembeni vádak dacára továbbra is vezeti a felméréseket.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG