Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lemondott az Andrej Babiš vezette cseh kormány


Az Andrej Babiš vezette ANO mozgalom második lett az idei választásokon, és ellenzékbe vonult

A cseh alkotmánnyal összhangban Milos Zeman államfő az új kormány megalakulásáig ügyvezetéssel bízza meg a lemondott Babiš-kabinetet.

A cseh kormány csütörtök kora reggeli ülésén született döntés a lemondásról, a hivatalos lemondólevelet azonnal elküldték Milos Zeman államfőnek. Andrej Babiš már korábban közölte, hogy kormánya lemondását írásban nyújtja be az október 10-e óta a prágai Központi Katonai Kórházban kezelt államfőnek. A cseh alkotmánnyal összhangban Zeman az új kabinet megalakulásáig ügyvezetéssel bízza meg a lemondott Babiš-kormányt.

Andrej Babiš a 2017-es választások után alakított kormányt, miután az általa vezetett ANO mozgalom megnyerte a voksolást. Az első próbálkozásra Babiš nem talált koalíciós partnert, és az ANO kisebbségi kabinet 2018 januárjában nem kapta meg a képviselőház bizalmát. Néhány hónap múlva lemondott – írja összefoglalójában az MTI.

Az ANO ezt követően a Cseh Szociáldemokrata Párttal (CSSD) alakított kisebbségi kormányt, amely a kommunista párt (KSCM) külső támogatásának köszönhetően 2018 júliusában bizalmat kapott a parlamentben, és a választási ciklus végéig hatalmon maradt. Az idei, október 8–9-én lezajlott képviselőházi választásokat a hárompárti Spolu-koalíció (ODS, KDU-CSL, TOP 09) nyerte 27,8 százalékkal. A Babiš vezette ANO 27,1 százalékkal a második lett és ellenzékbe vonult.

Fiala karácsony előtt hivatalba lépne

A hárompárti Spolu a harmadik helyen végző kétpárti PirSTAN-koalícióval (Kalózok, Polgármesterek és Függetlenek, 15,6 százalék) tárgyal az új kormánykoalíció létrehozásáról. Kormányfőjelöltjük az 57 éves Petr Fiala, az ODS elnöke, aki kedden megbízatást kapott a kormányalakítási tárgyalásokra az államfőtől.

Az öt párt koalíciós szerződését hétfőn írták alá. Petr Fiala azzal számol, hogy az általa vezetett kormány még karácsony előtt hivatalba lép.

A három tömörülésen kívül még a Közvetlen Demokrácia Pártja (SPD) jutott be az alsóházba 9,6 százalékkal.

A cseh parlamenti alsóház új elnökévé szerdán Markéta Pekarová Adamovát, a jobboldali TOP 09 párt 37 éves vezetőjét választották.

XS
SM
MD
LG