Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A csecsen vezér apjának dicső életrajza immár kötelező olvasmány az iskolákban


Ahmed Kadirov (balra) és fia, Ramzan 2004 márciusában szülőfalujukban
Ahmed Kadirov (balra) és fia, Ramzan 2004 márciusában szülőfalujukban

2019 márciusában szokatlan fordulatot vett a tekintélyelvű csecsen vezető, Ramzan Kadirov alkotmánynapi beszéde: a Trónok harca című népszerű sorozathoz hasonlította a orosz tagköztársaság kilencvenes és kétezres évek eleji viharos történelmét.

Csecsenföldet bandák és királyságok szabdalták darabokra – mondta. Ezek egymás torkának estek az Oroszországtól való de facto függetlenség rövid időszaka alatt. Aki rendet teremtett a káoszban, az apja, Ahmad Kadirov (aki viszont véres merénylet áldozata lett) volt.

A fiatalabb Kadirov azt is hozzátette, hogy az iskolásoknak apja életéről és tetteiről kellene tanulniuk.

„Ha a tanárok a kezdetektől, az óvodától kezdve egy-két-három-öt percet azzal töltenének, hogy elmesélnék azt az utat, amin keresztül eljutottunk oda, ami most van, megértenék” – mondta.

Az idei tanévben megvalósult Kadirov álma. A csecsen állami televízió beszámolója szerint a középiskolások számára kötelező olvasmány lett Ahmed Kadirov életrajza, A fényben fürdő út, amely immár „kiegészítő anyag, az orosz történelem-tananyag része”. A média szerint a könyv „Ahmed Kadirov politikai és szellemi örökségét” mutatja be.

2021. október 5. Emberek sétálnak az Ahmed Kadirov-mecset közelében a Groznij város napja alkalmából rendezett ünnepségek idején
2021. október 5. Emberek sétálnak az Ahmed Kadirov-mecset közelében a Groznij város napja alkalmából rendezett ünnepségek idején

Az új tankönyv a legújabb megnyilvánulása a Kadirov családot övező intenzív személyi kultusznak, amely a köztársaságban rátelepedett a közbeszédre.

Csecsenföldön már több mint háromszáz utcát neveztek el Ahmed Kadirovról. Ezenkívül a főváros, Groznij főterét és mecsetjét, Csecsenföld állami egyetemét, iskolákat, intézeteket, óvodákat, egy nemzetőrségi ezredet, egy várost, egy focicsapatot és harcművészeti klubokat is.

Az Ahmed Kadirov jótékonysági alapítványt a Kadirov család kenőpénzalapjaként jellemezték, amelyet a köztársaság polgárai kénytelenek támogatni. 2020-ban Ramzan Kadirov elrendelte, hogy a csecsen gyermekközpontokból és játszóterekről távolítsák el az amerikai képregények szuperhőseinek képeit, és helyükre az apja és a régió más „igazi hőseinek” portréit tegyék.

„Igazi hősök”

Ahmed Kadirov az első csecsen háború idején, a kilencvenes évek közepén Oroszország ellen harcoló szeparatista, a két háború közötti de facto függetlenségi időszakban a köztársaság főmuftija volt. Az 1999-ben kezdődő második csecsen háború idején átállt a másik oldalra, és Moszkvát támogatta. 2000 júliusában a régió tényleges vezetője, 2003. október 5-én pedig hivatalosan Csecsenföld elnöke lett.

Kevesebb mint egy évvel később, 2004. május 9-én azonban meggyilkolták egy terroristamerényletben, miközben Groznijban a győzelem napját ünnepelte. Az akkor 28 éves Ramzan Kadirov volt apja biztonsági főnöke. Vlagyimir Putyin orosz elnök 2007-ben, nem sokkal azután, hogy elérte a szükséges harmincéves kort, a fiatalabb Kadirovot nevezte ki elnöknek, aki azóta is Putyin támogatásával irányítja a régiót.

2021. október 5. Ramzan Kadirov csecsen köztársasági vezető a beiktatási ünnepségén. Kadirovot – aki 2007 óta vezeti Csecsenföldet – 2021 szeptemberében újraválasztották köztársasági elnöknek
2021. október 5. Ramzan Kadirov csecsen köztársasági vezető a beiktatási ünnepségén. Kadirovot – aki 2007 óta vezeti Csecsenföldet – 2021 szeptemberében újraválasztották köztársasági elnöknek

A Fényben fürdő út című könyv első számú szerzője Amrudi Edilov rendőr őrnagy. A társszerzők között van Tamara Elbuzdukajeva, a grozniji Nemzeti Múzeum igazgatója és Ruszlan Alhanov, a köztársaság belügyminisztere.

Edilov ugyanazon a településen született, ahonnan Kadirov is származik. Csentorojt 2019-ben Ahmad Kadirov tiszteletére Ahmad-Jurtra neveztek át.

Edilov 2018-ban kezdte meteorszerű karrierjét a rendőrségnél, 2020 decemberében még hadnagy volt, a múlt hónapban őrnaggyá léptették elő.

Edilov édesapja 2015-től ez év elejéig regionális ingatlanügyi miniszterhelyettesként szolgált, és a tagköztársaság építkezéseit felügyelte. Jelenleg a csecsen parlamentben képviselőként és az építési és lakásügyi bizottság elnökeként tevékenykedik. Edilov unokatestvére, Abdul-Kerim Edilov egykori harcművész, jelenleg Ramzan Kadirov kabinetfőnöke tíz évig Kadirov fiainak magántanára volt.

Edilov rokonai közé tartozik még az Ahmat atlétikai klub főigazgatója (aki egyben a Csecsen Ökölvívó-szövetség vezetője is), egy közlekedési rendőr alezredes, egy egészségügyiminiszter-helyettes és a Csecsen Biztonsági Tanács egyik vezető munkatársa.

Hűségvállalás

Egy gudermeszi iskola oktatási programjának igazgatója a megtorlástól való félelmében névtelenül nyilatkozott a Szabad Európának. Azt mondta: a kormány már régóta próbálja beépíteni az oktatási anyagba a Kadirov-féle személyi kultusz elemeit. A Fényben fürdőző út a legújabb mérföldkő ebben az erőfeszítésben.

Elmondta, hogy az iskoláknak rendszeresen esszé- és plakátversenyeket kell szervezniük Kadirovval és családjával kapcsolatos témákban. A tanároknak és az iskolai adminisztrátoroknak hozzá kell szólniuk a Kadirov és belső köre által a közösségi médiában közzétett posztokhoz.

„Nem elég csak kommentet írni, képernyőfotót kell készítenünk és elküldenünk az adminisztrációnak, hogy megmutassuk a munkánk eredményét” – mondta a forrás.

Emberek vonulnak Groznijban Ahmed Kadirov és fia, Ramzan képével 2016. január 22-én
Emberek vonulnak Groznijban Ahmed Kadirov és fia, Ramzan képével 2016. január 22-én

Szeptemberben a kormány pályázatot hirdetett Ahmad Kadirov, felesége, Ajmana Kadirova és Ramzan Kadirov portréjának elkészítésére. A nyerteseknek fejenként ötszázezer rubelt (6800 dollárt) ajánlottak fel, amelyet az Ahmad Kadirov Alapítvány biztosított.

Muhamad Abdurahmanov, a svédországi székhelyű Vayfond csecsen emberi jogi csoport szóvivője szerint Ramzan Kadirov személyi kultuszt teremtett maga és családja körül, hogy megijessze az embereket.

„Nem tudnak a tényekre támaszkodni, ezért a hatalomra támaszkodnak – mondta Abdurahmanov. – Pontosan úgy, mint a szovjet alapító, Vlagyimir Lenin és a szovjet diktátor, Joszif Sztálin idejében.”

Aszlan Murtazalijev, az Európai Csecsenek Gyűlésének vezetője szerint a Kadirovok kultusza kísérlet arra, hogy „igazolják magukat és elfedjék a bűneiket”.

Ramzan Kadirovot mind Oroszországban, mind külföldön széles körben bírálták az állítólagos emberi jogi visszaélésekért, beleértve az emberrablásokat, kínzásokat, bírósági eljárás nélküli kivégzéseket, a politikai és személyes ellenségek meggyilkolását, valamint a homoszexuálisok és más kisebbségek üldözését.

Írta Robert Coalson, a Szabad Európa észak-kaukázusi szolgálatának munkatársa Pjotr Szevrjuk jelentése alapján.
XS
SM
MD
LG