Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A csehek visszaállítják az ellenőrzést a szlovák határon a migránshullám miatt


A koronavírus-járvány miatt már volt határellenőrzés Csehország és Szlovákia között. Drietoma, 2020. március 13.
A koronavírus-járvány miatt már volt határellenőrzés Csehország és Szlovákia között. Drietoma, 2020. március 13.

A cseh rendőrség figyelmeztető lövéseket adott le a levegőbe, mielőtt őrizetbe vette egy 15 migránst szállító furgon sofőrjét csütörtök reggel, miután Csehország és Ausztria az új migrációs hullám miatt visszaállította az ellenőrzést a szlovák határon.

A cseh rendőrség torlódásokról számolt be, különösen a teherautók esetében, miután csütörtökön az intézkedés életbe lépett 27 határátkelőhelyen. Az osztrák hatóságok 11 határátkelőhelyen vezették be az ellenőrzést.

Az intézkedés kezdetben tíz napig lesz érvényben. Ausztria, Csehország és Szlovákia az Európai Unió vízummentes schengeni övezetéhez tartozik, ahol a tagországok lakosai jellemzően útlevél vagy vízum felmutatása nélkül léphetik át a határokat. A schengeni országok a múltban különböző okokból vezettek már be ideiglenes határellenőrzést, például az illegális migráció visszaszorítása és a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében.

Az ellenőrzések első nyolc órájában a cseh rendőrség tájékoztatása szerint mintegy 120 illegális migránst – köztük a furgonban lévő 15-öt – vettek őrizetbe Csehország területén, kilenc embercsempész társaságában.

„A cél nem az, hogy megnehezítsük a cseh és a szlovák állampolgárok életét – mondta Vít Rakušan cseh belügyminiszter éjfél után az egyik határátkelőhelyen. – A cél mindössze annyi, hogy világossá tegyük a csempészcsoportoknak, hogy kik az igazi bűnözők (…) hogy van előttük egy akadály a határon.”

Azután beszélt, hogy Eduard Heger szlovák miniszterelnök bírálta a szomszédos állam lépését. 1992-ig egy ország voltak: Csehszlovákia.

Rakušan azt mondta, hogy a cseh tisztviselők további lépésekről tárgyalnak más európai országok hatóságaival. Közölte, hogy a EU-elnökséget jelenleg betöltő Cseh Köztársaság „a tőle telhető legtöbbet fogja tenni azért, hogy Európa-szerte megoldást találjanak”.

Szlovákia is meglépheti

Szlovákia segíteni kíván a Magyarország és Szerbia közötti külső schengeni határ megerősítésében a migránsáradat megfékezése érdekében. Roman Mikulec belügyminiszter azt mondta: ha a szomszédos országokkal folytatott tárgyalások nem vezetnek el a megoldáshoz, akkor országa is visszaállítja a határellenőrzést.

Miután Oroszország megtámadta Ukrajnát, a Cseh Köztársaság mintegy 430.000 ukrán menekültet fogadott be, ám Rakušan azt mondja, a legújabb intézkedés az illegális migrációt célozza.

A belügyminisztérium közölte, hogy az ellenőrzések azért váltak szükségessé, mert a hatóságok idén csaknem 12.000 migránst vettek őrizetbe Csehország területén. Többségük Szíriából érkezett. Ez több annál a 8500-nál, amivel az előző, 2015-ös hatalmas európai migrációs hullám idején találkoztak, amikor Csehország nem volt a fő útvonal része. Idén mintegy 125 embercsempészt tartóztattak le, ami jelentős növekedés az előző évekhez képest.

A minisztérium közölte, hogy a migránsok többnyire tranzitországként használják a Cseh Köztársaságot Törökországból nyugatra tartó útjukon, és nem folyamodnak menedékjogért az országban.

Rakušan német tisztviselőkkel folytatott megbeszéléseit követően azt mondta: „természetesen fennáll a veszély”, hogy a szomszédos Németország, amely hazája kulcsfontosságú kereskedelmi partnere, szintén ellenőrzésekbe kezd a Cseh Köztársasággal közös határon.

„Mindent, amit tudunk, megteszünk ennek megelőzésére” – közölte.

A Cseh Köztársaság Magyarországgal és Lengyelországgal együtt elutasította az EU menekültkvóta-programjának betartását, amikor 2015-ben jóval több mint egymillió migráns lépett be az unióba, zömmel a szíriai és az iraki háború elől menekülve.

Készült az AP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG