Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lengyelország szerint jelentősen kevesebb migráns próbál átjutni a határzár megépítése óta


Lengyel határőrök állnak a határkerítés mellett belarusz határon a lengyelországi Kuznica közelében 2022. június 30-án
Lengyel határőrök állnak a határkerítés mellett belarusz határon a lengyelországi Kuznica közelében 2022. június 30-án

Csaknem kétharmadával csökkent a Belaruszból Lengyelországba átjutni próbáló migránsok száma, amióta a lengyel hatóságok egy magas acélkerítést építettek a határ mentén.

A lengyel határellenőrzési ügynökség hétfőn közölte, hogy márciusban 1766 határátlépési kísérletet regisztráltak.

Júniusban ez a szám 596-ra esett vissza a PAP hírügynökség által idézett szóvivő szerint.

Lengyelország június végén jelentette be, hogy befejezte a Belarusszal közös határa mentén húzódó masszív acélkerítés kiépítését, hogy megállítsa az illegális migránsokat, miután tavaly több tízezren - főként a Közel-Keletről – próbáltak belarusz területről bejutni az uniós tagállamba.

Mariusz Kaminski lengyel belügyminiszter a bejelentéskor azt mondta, hogy az 5,5 méter magas, 186 kilométer hosszú acélkerítés megépítése „elválaszt minket Lukasenka sötét diktatúrájától”, akit a Nyugat a migránsáradat gerjesztésével vádol.

A két országot elválasztó határ valójában 418 kilométer hosszú, de nagy részén két határfolyó, a Svislach és a Nyugati Bug folyik.

Lengyelország és más uniós országok szerint Lukasenka szövetségesével, Vlagyimir Putyin orosz elnökkel együtt szándékosan megrendezte a migránsválságot, megtorlásul a szankciókért, amelyeket ellene és rezsimje ellen a másként gondolkodók brutális elnyomása miatt hoztak.

Lukasenka a karhatalom segítségével brutálisan leverte a 2020. augusztusi, vitatott elnökválasztást követő tömegtüntetéseket, hogy megkezdje hatodik ciklusát a hatalomban.

Belarusz tagadja a vádakat, amelyek szerint ő csinálta volna a határválságot.

Készült az RFE/RL belarusz irodája, a dpa és a PAP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG