Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A dánok és a németek balti szélközponttal pótolnák az orosz gázt


Tengeri szélerőműfarm Dániában, Øresundnál 2009. július 1-jén
Tengeri szélerőműfarm Dániában, Øresundnál 2009. július 1-jén

Dánia 3 gigawattra növeli tervezett part menti szélenergia-kapacitását a Balti-tengeren, és csatlakoztatja a német hálózathoz, ami újabb lépés lesz Európa megszabadítása felé az orosz gázfüggéstől.

Amikor ez 2030-ban megvalósul, akár 4,5 millió európai otthont is képes lesz ellátni villamos energiával.

A 470 kilométeres, tenger alatti kábel a dán balti-tengeri szigeten, Bornholmon keresztül vezet majd Németország északi részébe, lehetővé téve, hogy az áramot közvetlenül a német villamosenergia-hálózatba, majd Európa többi részébe továbbítsák.

Jelenleg Dánia és Németország tengeri szélenergia-kapacitása 1,5, illetve egy gigawatt.

Két fontos cél egy csapásra

Robert Habeck német gazdasági és klímaügyi miniszter zászlóshajóprojektnek nevezte a tervet, és hozzátette, hogy „az európai partnerek ilyen projektjeivel egyszerre két kulcsfontosságú célt érünk el: az európai energiabiztonságot és a klímasemlegességet”. A megállapodást hétfőn jelentették be Koppenhágában.

Dan Jørgensen, Dánia energiaügyi minisztere szerint „a nemzetközi együttműködés minden eddiginél sürgetőbb az üvegházhatású gázok kibocsátásának további csökkentéséhez és Európa függetlenítéséhez az orosz gáztól és olajtól”.

A német külügyminiszter pénteken azt mondta, hogy becslések szerint a balti-tengeri szél „több mint a kétszeresét tudja előállítani az összes üzembe helyezett széntüzelésű német erőmű kapacitásának”. A balti-tengeri országoknak „fel kell húzniuk a vitorlát, együtt kell dolgozniuk, és meg kell szabniuk az irányt ahhoz, hogy térségünket fenntarthatóbbá, ellenállóbbá és biztonságosabbá tegyük” – fogalmazott Annalena Baerbock.

Kedden Koppenhágában is szó lesz róla

Olaf Scholz német kancellár kijelentette: Németország továbbra is elkötelezett abban, hogy felszámolja az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását 2045-ig, a legkorábban a nagy ipari országok közül. A cél elérése érdekében kormánya bejelentette, hogy bezárja az ukrajnai háború miatt újraindított széntüzelésű erőműveket, idén megszünteti az orosz olaj- és szénimportot, és céljai szerint a következő két éven belül az orosz gáz használatát is.

A dán kormány szerint a hétfői bejelentés egy nappal a koppenhágai találkozó előtt érkezett, ahol megvitatják, hogyan lehet „mentesíteni a balti-tengeri térséget az orosz energiától, és egyben előkészíteni az utat egy jelentős zöld átmenethez”.

A találkozóra az Európai Unió végrehajtó bizottságának elnökét, Litvánia államfőjét, Lengyelország, Lettország, Észtország, Finnország és Dánia miniszterelnökét várják több energiaügyi miniszter mellett.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG