Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Die Weltnél kapott munkát az orosz állami tévé tiltakozó újságírója


Marina Ovszjannyikova Moszkvában 2022. március 15-én
Marina Ovszjannyikova Moszkvában 2022. március 15-én

A német médiacsoportnál fog dolgozni Marina Ovszjannyikova, aki az orosz állami televíziós csatorna élő adásában tiltakozott az ukrajnai háború ellen – jelentette be a tulajdonos Axel Springer hétfőn.

A 43 éves újságírónő a Die Welt című lapot, illetve a csoport hírcsatornáját fogja tudósítani ukrajnai és oroszországi eseményekről.

Az invázió február 24-i megindítását követően háborúellenes tüntetők ezreit vették őrizetbe Oroszország-szerte, Ovszjannyikova azonban ennek ellenére a tiltakozás mellett döntött.

Ulf Porschardt, a Welt-csoport főszerkesztője hangsúlyozta, hogy akciójával a riporter „a legfontosabb újságírói etikai elveket vette védelmébe az állami megtorlás veszélye ellenére”.

Marina Ovszjannyikova márciusban kijelentette, hogy bár aggódik a biztonságáért, nem kíván külföldre menekülni, ezért korábban visszautasította Emmanuel Macron francia elnök ajánlatát, aki politikai menedékjogot kínált fel neki. Ovszjannyikova reményét fejezte ki, hogy tiltakozása felnyitja az oroszok szemét.

A hatóságok egyesek szerint ravaszul reagáltak az akcióra, ugyanis úgy tűnik, tudatosan kerülték, hogy a szabadságért harcoló mártírt csináljanak a nőből. Ugyan azonnal őrizetbe vették Ovszjannyikovát, másnap már kiengedték. A vártnál jóval enyhébb vádat fogalmaztak meg ellene (illegális tüntetés szervezése, közigazgatási szabálysértés), és mindössze harmincezer rubel (275 dollár) pénzbírsággal sújtották.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG