Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Csak mi állíthatjuk meg az őrületet” Mit ér az orosz tévés tiltakozása az ukrajnai háború ellen?


Marina Ovszjannikova és híres protesztfelirata az orosz állami tévé híradójának március 14-i adásában
Marina Ovszjannikova és híres protesztfelirata az orosz állami tévé híradójának március 14-i adásában

Hozhat-e változást Oroszországban Marina Ovszjannikova, az állami televízió szerkesztőjének bátor háborúellenes kiállása? Az újságíró több millió ember előtt használta a tiltott szót: háború. Később viszont Putyin elnök – ugyancsak a tévé számára – több százezres tömeggyűlést tartott a Krím elcsatolására emlékezve.​

„Mi vagyunk az orosz nép (…) Csak mi tudjuk megállítani ezt az őrületet” – mondta Marina Ovszjannikova, az orosz állami televízió szerkesztője egyik videójában, amely bejárta a világot. „Gyertek ki és tiltakozzatok. Ne féljetek! Nem tudnak mindnyájunkat börtönbe zárni” – üzente.

A szerkesztő ezt még azelőtt vette fel, hogy berontott volna az orosz állami tévé Vremja című esti híradójának élő adásába egy háborúellenes táblával. „Állítsátok meg a háborút! Ne higgyetek a propagandának! Itt hazudnak nektek” – ez volt a kézzel írt felirat. Az új orosz törvények értelmében „a fegyveres erőkről terjesztett álhírek” – azaz hogy Ukrajnában háború és nem „különleges katonai művelet” folyik – akár 15 év börtönnel is büntethető.

De vajon mennyire fordítja szembe a háborút, illetve inkább Putyint támogató oroszokat a gesztus, ahogy Ukrajna és a Nyugat is reméli?

A hatóságok ravaszul reagáltak, úgy tűnik, tudatosan kerülték, hogy a szabadságért harcoló mártírt csináljanak a nőből. Ugyan azonnal őrizetbe vették Ovszjannikovát, majd elmondása szerint ügyvédi támogatás nélkül 14 órán át tartó kihallgatáson vett részt, másnap, március 15-én már kiengedték. A vártnál jóval enyhébb vádat fogalmaztak meg ellene (illegális tüntetés szervezése, közigazgatási szabálysértés), és mindössze harmincezer rubel (275 dollár) pénzbírsággal sújtották.

Március 18-án Vlagyimir Putyin elnök médiagépezete pedig megmutatta, hogy mire képes. A moszkvai Luzsnyiki stadiont (amely békeidőben például Bajnokok Ligája-döntő és legendás rockkoncertek színhelye) kétszázezer látszólagos támogatóval töltötték meg a Krím elcsatolásának nyolcadik évfordulójára. (A közösségi médiába visszaszorult független csatornák szerint diákokat és állami cégek alkalmazottait utasították, hogy menjenek el a gyűlésre.)

Putyin mellett megjelent a „Za Rossziju” (Oroszországért) cirill betűs felirat, amelynek kezdőbetűje immár az Ukrajnában gyűlölt latin Z betű, az orosz járművekre festett jel és a háborúpártiak szimbóluma. Egy állítólagos technikai hiba miatt egy időre lekeverték Putyint, de az üzenet, amelyet a hazafias hiphoppal fűszerezett show közvetíteni akart, világos volt: tömegek támogatják Putyint és ukrajnai akcióját.

Az a bizonyos latin Z – a háborúpártiság jelének számító betű váltotta fel Putyin nagygyűlésén a cirill Z-t. A rendezvény eredeti célja a Krím elcsatolásának nyolcadik évfordulójáról történő megemlékezés volt
Az a bizonyos latin Z – a háborúpártiság jelének számító betű váltotta fel Putyin nagygyűlésén a cirill Z-t. A rendezvény eredeti célja a Krím elcsatolásának nyolcadik évfordulójáról történő megemlékezés volt

Bár a tévés szerkesztő, Ovszjannikova akciója eddig vitathatatlanul a legmerészebb és leglátványosabb tiltakozás a Putyin által február 24-én megindított invázió óta, felmerül a kérdés: szimbolikus marad-e a gesztus? Vagy talán befolyásolhatja-e az emberek – köztük az Ovszjannikovához hasonlóan a Putyin hatalmi és médiaapparátusán belül dolgozók – cselekedeteit egy olyan országban, amely régóta passzivitáshoz és félelemhez van szoktatva?

„Az ilyen dolgok befolyásolhatják a hangulatot az elit körében – írta Dmitrij Kozeljev moszkvai kommentátor a Telegramon. – Valaki a belső körből – még ha nem is a rendszer legjelentősebb képviselője – fellépett ellene. Ez azt jelenti, hogy mások is követhetik.”

„Információim szerint az establishmentben elég erősek a háborúellenes érzelmek – tette hozzá. – Még a tábornokok között is vannak bírálók. Ha ma az állami tévé egyik szerkesztője egy táblával adásba kerülhet, mi történhet holnap?” – tette fel a kérdést.

„Ne legyetek zombik!”

A Reuters hírügynökségnek március 15-én adott interjújában Ovszjannikova, a negyvenes éveiben járó kétgyermekes anya azt mondta, reméli, hogy „az emberek kinyitják a szemüket”, és hozzátette, hogy üzenetet küldött más oroszoknak is: „Ne legyetek ilyen zombik, ne hallgassatok a propagandára!”

„Szerintem hőstettet hajtott végre – mondta Jevgenyij Kiszeljov, aki még azelőtt volt az egykor kormányfüggetlen orosz NTV televízió vezérigazgatója, hogy 2001-ben az állami irányítású Gazprom átvette volna. – Nem érdekel különösebben, hogy mit tett korábban. Tudta, hogy mekkora kockázatot vállal.”

„A lényeg az, hogy ezt tette – mondta a Szabad Európa ukrán szolgálatának adott interjúban az évek óta Kijevben élő, Kreml-kritikus Kiszeljov. – Bármely diktatórikus rezsim bármelyik bürokratájának – aki a diktatórikus rezsimnek dolgozik, és egy bizonyos ponton elárulja a rendszert és átáll a fény oldalára (…) – gesztusa nagyobb gyakorlati jelentőséggel bír, mint tíz felkavaró cikk, amelyet hivatásos ellenzékiek írtak (…) Minél több ilyen ember van, mint ő, annál jobb.”

Ovszjannikovát ugyan kiengedték a fogdából, de később még megbüntethetik
Ovszjannikovát ugyan kiengedték a fogdából, de később még megbüntethetik

Miközben egyelőre nem látszik, hová fut ki a három hete tartó orosz invázió, a masszív katonai offenzíva következményei egyre inkább érezhetők Oroszország számára. Átlagcsaládok kapnak országszerte értesítést arról, hogy Ukrajnában odaveszett a fiuk, férjük vagy testvérük. Szembesülnek azzal, hogy immár nem férnek hozzá a globális internet nagy részéhez (amiben Putyin és nyugati szankcionálói érdekei egybeesnek), az üzletekben már fejadagot vezettek be, és megdrágultak a fogyasztási cikkek. A példátlan és egyre erősebb nyugati szankciók nyomán orosz vállalkozások rogynak térdre, és zárva tart a tőzsde.

Az elitből eddig kevesen követték a példáját

Ennek ellenére a rendszernek kevés képviselője állt ki úgy nyilvánosan, ami arra a fajta gondolkodásmód-váltásra utalna, mint amilyenen Kiszeljov Ovszjannikova átment. Az ilyen háborúellenes megnyilvánulások az Állami Duma, az orosz parlament alsóházának néhány kevésbé ismert tagjára, néhány helyi politikusra és médiadolgozóra korlátozódtak.

Alekszej Venegyiktov, a nemrég bezárt és a független orosz média egyik zászlóshajójának számító Eho Moszkvi rádió jó kapcsolatokkal rendelkező volt főszerkesztője március 15-én az Amerika Hangjának nyilatkozva úgy vélte, hogy a Putyin-rendszer legmagasabb szintjén állók továbbra is szilárdan az elnököt és az Ukrajna elleni pusztító háborút támogatják.

„Úgy vélik, hogy a lépések sikeresek voltak – mondta Venegyiktov. – Megerősítést kaptak a Nyugattól, hogy a Nyugat nem fog katonailag válaszolni, és ez nekik a legfontosabb (…) Most csak nő az eufóriájuk.”

„Amíg Putyin határozza meg a politikát, amíg Putyin él és egészséges, addig támogatni fogják és köréje gyűlnek” – tette hozzá.

Alekszej Venegyiktov beszél az Associated Pressnek a rádióállomás irodájában, Moszkvában 2019. június 10-én. Az Eha leállította a sugárzást és weboldalát, és a közösségi médiába szorult vissza
Alekszej Venegyiktov beszél az Associated Pressnek a rádióállomás irodájában, Moszkvában 2019. június 10-én. Az Eha leállította a sugárzást és weboldalát, és a közösségi médiába szorult vissza

Ugyanakkor Putyin médiaapparátusából lemondásokról érkeztek hírek. A Mediazona szerint távozott az Egyes Csatorna párizsi tudósítója, Zsanna Agalakova, valamint az NTV brüsszeli tudósítója, Vagyim Glusker. Lilija Gilgyejeva, az NTV régóta dolgozó műsorvezetője március 15-én közölte, hogy felmondott és elhagyta Oroszországot.

„Először azért mentem el, mert féltem, hogy nem fognak csak úgy elengedni – mondta Ilja Varlamov újságíró a Telegram-csatornáján. – Aztán írtam egy felmondólevelet.”

Ilja Novikov orosz ügyvéd Twitteren azt írta, hogy az emberek Ovszjannikova múltjának ismeretében szkeptikusak az indítékaival kapcsolatban. A nő saját bevallása szerint éveken át a propagandagépezet része volt, de virális videójában azt mondta, most szégyelli magát.

„A személyes bátorság jó dolog, de Putyin számára az lenne a vég igazi jele, ha az emberek önző számításból kezdenének menekülni tőle” – írta.

Andrej Kolesznyikov, a Carnegie Moszkvai Központ politikai elemzője Ovszjannikova tiltakozása kapcsán megemlítette azt, amikor 1969-ben Jan Palach cseh diák a szovjet invázió után a csehszlovákok passzivitása ellen tiltakozva felgyújtotta magát.

„Ez nem Jan Palach 1969-es önégetése, de érzelmileg pontosan ugyanaz – írta Kolesznyikov Twitteren. – A jövő Oroszországában Maria Ovszjannikova az lesz, ami most Marianne Franciaországnak.”

Jan Palach cseh diák, aki 1969. január 16-án halt meg, miután a Varsói Szerződés csapatainak 1968-es bevonulása ellen tiltakozva felgyújtotta magát
Jan Palach cseh diák, aki 1969. január 16-án halt meg, miután a Varsói Szerződés csapatainak 1968-es bevonulása ellen tiltakozva felgyújtotta magát

Hogy Ovszjannikova tiltakozása felrázza-e a szélesebb közvéleményt, az még a jövő zenéje. A kormány az elmúlt hetekben fokozta az amúgy is kemény elnyomást, különösen az információkhoz való hozzáférés szigorú korlátozásával és az új törvény elfogadásával, amely súlyos börtönbüntetéssel fenyegeti a fegyveres erőkről szóló „hamis információk” terjesztésének homályosan meghatározott bűncselekményét. Putyin az elmúlt héten megvető módon beszélt „a lelkükben nyugati” oroszokról és árulókról, akiket az orosz nép „kiköp, mint egy véletlenül a szájába repült legyet”.

Március 14-én az oroszországi Csuvasföld fővárosából, Csebokszariból származó 48 éves programozó, Dmitrij Gavrilov lett az első orosz, akit az új bűncselekmény miatt pénzbírsággal sújtottak. A bíróság 35.000 rubel (325 dollár) megfizetésére kötelezte, amiért egy „Nem a háborúra!” feliratú táblát tartott a kezében.

A Szabad Európának elmondta: lehetetlen, hogy az oroszok ne féljenek a letartóztatástól, „amikor látják a város központjában járőröző rendőrhadsereget”.

„Ami a legjobban megijeszt, az az, hogy az emberek hallgatnak – mondta. – Mindenki nagyon fél (…) Amikor Putyinra szavaztak, mindenki azt mondogatta: Amíg nincs háború… Most megkérdezem ugyanazokat az embereket, hogy mit mondanak, és hallgatnak.”

Dmitrij Gavrilov: „Ami a legjobban megijeszt, az az, hogy az emberek hallgatnak”
Dmitrij Gavrilov: „Ami a legjobban megijeszt, az az, hogy az emberek hallgatnak”

Dmitrij Oreskin orosz politikai elemző megjegyezte, hogy milliók láthatták Ovszjannikova öt másodperces tiltakozását, és arra a következtetésre juthattak, hogy hasadás van Putyin rendszerén belül – hogy „vannak alternatív nézőpontok”.

„Úgy gondolom, hogy kinyitotta a csapot – tette hozzá –, mert az én országomban emberek tízmilliói ellenzik ezt a háborút (…) ezt az értelmetlen háborút, amely nemcsak Ukrajnát, hanem Oroszországot is tönkreteszi. De vonakodnak, félnek. Karrierjük van, jelzáloghitelük van, ahogy mondani szokták. De Ovszjannikovának is van jelzáloga, gyerekei, karrierje.”

Szöveg: Robert Coalson, a Szabad Európa orosz és ukrán szolgálata, az északi és szibériai szerkesztőség és a Jelenidő jelentéseinek felhasználásával.
XS
SM
MD
LG