Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A drónkezelők új frontot nyitnak az orosz invázió elleni ukrán harcban


Ilja Trohin oktató bemutatja egy drón irányítását a kijevi Kruk dróniskolában
Ilja Trohin oktató bemutatja egy drón irányítását a kijevi Kruk dróniskolában

Ruszlan, egy 41 éves volt értékesítési vezető, aki biztonsági okokból kérte vezetékneve elhallgatását, közvetlenül Oroszország februári, ukrajnai invázióját követően kezdte el tanulni a drónhadviselés fortélyait.

Ruszlan részmunkaidős tartalékosokból álló egysége a kijevi Hosztomel repülőtér közelében volt a háború első napján, amikor lerohanták az elit orosz ejtőernyősök. Miközben az ukrán erők igyekeztek felszámolni az orosz hídfőállást, Ruszlan egysége megtudta, hogy a 72. tüzér dandárnak segítségre van szüksége a célmeghatározáshoz.

Bár Ruszlan egységének nem voltak kiképzett drónkezelői, ő és bajtársai mégis bevetésre jelentkeztek.

„A csapat egyik tagjának volt egy drónja – emlékezett vissza. – Nyolc emberünk volt: egy repült, a többiek őt védték.”

Hét hónappal később Ruszlan a frontról visszatérve továbbképzésen van; a kijevi Kruk dróniskolában csiszolja képességeit. Mindez része annak a törekvésnek, hogy az ukrán katonai és civil szervezetek drónkezelők ezreit képezzék ki a létfontosságú katonai felderítő küldetések végrehajtására.

Egy viharos reggel Ruszlan más katonákkal együtt előadást hallgatott egy padon, és elmondta: még többet akar tanulni: „Soha nem volt időnk arra, hogy beleássuk magunkat a kopterek irányításába a fronton” – mondta.

„A legnagyobb probléma”

Bár az ukrán közösségi médiában rendszeresen jelennek meg crowdfundingkampányok, amelyek célja drónok vásárlása a hadsereg egységei számára, „a legnagyobb probléma a pilóták hiánya” – mondta Maksz, a Dronarium, egy másik kijevi drónkezelő iskola 45 éves oktatója, aki katonai személyzetet tanít be. Maksz biztonsági okokból nem kívánta megadni a vezetéknevét.

„Ukrajnában nagy a probléma a drónkezelőkkel – értett egyet vele Anton Frolov, a Kruk drónkezelő-iskola vezető oktatója. – Nincs elég tapasztalt pilótánk.”

A Kruk dróniskolában képzett katonák egy drón irányítását nézik
A Kruk dróniskolában képzett katonák egy drón irányítását nézik

Pedig nagy szükség van kezelőkre, mert ezek a gépek kiemelt szerepet játszhatnak az ellenséges állások és gyenge pontok felderítésében.

„Ha meghódítjuk az eget, megnyerjük a háborút” – mondta Frolov.

Még a kevésbé fejlett, kereskedelmi forgalomban kapható drónok is kulcsfontosságú eszköznek számítanak Samuel Bendett, az amerikai székhelyű Center for Naval Analyses kutató-elemzőjének közösségi médiában megjelent kommentárja szerint.

Drónok harca

Oroszország Ukrajnával vívott, immár nyolcadik hónapja tartó háborújában a drónok különböző szerepekre történő bevetése kiemelkedően fontos. Mindkét fél fejlett katonai drónokat vetett be, amelyek akár háromszáz kilométerre is képesek repülni, hogy hírszerzési információkat szerezzenek vagy halálos csapást mérjenek.

A civil drónokat azonban még gyakrabban használják, különösen az ukrán fél.

A csúcsminőségű katonai drónok árának töredékébe kerülő kereskedelmi modelleket, amelyeket légi fényképezésre készítettek, most az ellenséges tankok és utánpótlási raktárak felderítésére használják.

Drone Army: Ukraine Unveils New Gear For The Fight Against Russia
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:27 0:00

Július elején az ukrán hadsereg a Digitális Átalakulás Minisztériumával együttműködve elindította a Drónhadsereg-kezdeményezést.

A program pénzt gyűjt katonai drónok beszerzésére, lehetővé teszi, hogy civilek adományozzanak drónt a katonai egységeknek, és civil dróniskolákkal együttműködve pilótatanfolyamokat tart a hadsereg számára.

Minden szakasznak egy drónpilóta

De még maguknál a drónoknál is értékesebbek a képzett drónkezelők, akiket arra tanítanak meg, hogy a legtöbbet hozzák ki a technológiából.

Amikor a háború elkezdődött, sok lelkes civil igyekezett drónpilótává válni. A képzetlen emberek azonban jelentős veszteségeket szenvedtek Maksz, a Dronarium oktatója szerint.

„Nagyon nagy veszteségeket szenvedtek el – mondta. – Polgári szemüvegen keresztül tekintettek a repülésre.”

Néhány esetben Oroszország azonosította, majd megcélozta az üzemeltetők pozícióit, kihasználva egy olyan drónbiztonsági funkciót, amelyet a bűnüldözés segítésére terveztek – emlékeztetett Mihajlo Fedorov digitális átalakulásért felelős ukrán miniszter.

A képzett kezelők iránti égető szükséglet irányítja Ukrajna ambiciózus drónkezelőképzési céljait.

„A következő két-három hónapban körülbelül kétezer kezelőt tervezünk kiképezni” – mondta Fedorov augusztusban a Forbes Ukrajnának.

A Kruk és a Dronarium dróniskola adományokat kap működéséhez, valamint némi pénzügyi segítséget a Digitális Átalakulás Minisztériumától.

A Kruk iskola április óta négyszáz kezelőt képzett ki – mondta Frolov a Szabad Európának. A Dronarium honlapja szerint 871 kezelőt képeztek ki a háború kezdete óta.

Olekszandr, a Dronarium vezető oktatója, aki kérte, hogy vezetéknevét ne közöljék, elmondta, hogy az iskola jelenleg havonta mintegy négyszáz kezelőt készít fel három ukrajnai helyszínen.

Hozzátette: szeretné, ha minden szakasznak lenne egy drónkezelője. Mivel az ukrán fegyveres erők háborús létszáma hétszázezer fő, e cél eléréséhez több ezer kiképzett pilótára lenne szükség.

Öt perc

A kijevi Kruk telephelyén a 25 éves Ilja Trohin oktató egy hideg szeptemberi reggelen kiképző őrmestert játszik egy csapat diák előtt.

„Húzd el onnan a fejed!” – kiabálja egy tanulónak, aki éppen egy drón kilövését gyakorolja a tenyeréből.

Percekkel korábban egy másik diák megvágta az ujját a drón pörgő rotorjával.

Trohin, aki a háború előtt a barátai snowboardos mutatványainak filmezésével tanulta meg a drónkezelést, azt mondta, hogy az érdeklődés szintje a legerősebb mutatója annak, hogy egy diák milyen jól teljesít majd az intézet ötnapos tanfolyamán.

„Nagyon fontos, hogy a kadét maga akarjon tanulni” – mondta a Szabad Európának, miközben a diákpárok a drónok indítását és leszállását gyakorolták.

Kruk és a Dronarium oktatói egyaránt elmondták, hogy különösen fontos, hogy a diákok megtanulják, hogyan kerüljék el, hogy drónjaik működtetése közben bemérjék a helyzetüket. A Dronariumban a diákok megtanulják, hogyan használjanak hatékonyan álcázó ponyvát, hogy elrejtsék pozíciójukat.

Az üzemeltetők azt is megtanulják, hogyan reagáljanak, ha az orosz elektronikai hadviselési egységek átveszik az irányítást a drónjaik felett. A Dronariumban dolgozó Olekszandr elmondta, hogy ez a helyzettől függ: a drón üzemeltetője mindaddig repülhet, amíg irányítja a drón mozgását, még akkor is, ha elveszíti valamilyen más funkcióját.

A Kruk dróniskolában a drónokról történő bombázás gyakorlásához használt gyakorlóbomba
A Kruk dróniskolában a drónokról történő bombázás gyakorlásához használt gyakorlóbomba

Kruk tantervében bombázási műveletek is szerepelnek az érdeklődő diákok számára. Kifejezetten a harcban használt, robbanóanyaggal megrakott bombák súlyának megfelelően kialakított gyakorlóbombákkal tanulnak.

Maguknak az oktatóknak a történetei tükrözik azt az ad hoc módot, ahogyan Ukrajna igyekszik minél több drónkezelőt kiképezni.

A Dronarium egyik, 28 éves oktatója korábban Harkiv közelében drónüzemeltető asszisztensként szolgált, bár gyakorlati tapasztalata nem volt a drónok vezetésében. Amikor a drónkezelő elhagyta a zászlóaljat, előléptették kezelővé, és a munkahelyén tanulta meg a szakmát.

A Dronarium kizárólag kereskedelmi modellekkel folytat oktatást. Olekszandr különösen hasznosnak nevezi a DJI Matrice 30T-t – ez egy tízezer dolláros modell –, amelyet jellemzően inkább mezőgazdasági vagy ipari célokra árulnak, nem orosz katonák felkutatására.

A drónokat nem használják anélkül, hogy egy kicsit ne alakítsanak rajtuk. Konkrétumot nem mond, Olekszandr megjegyzi: a drónokat azért módosítják, hogy megvédjék őket az orosz beavatkozástól.

Egy Akela hívójelű ukrán katona megerősítette, hogy rendkívül aktív a fronton az orosz drónellenes beavatkozás. Frolov szerint egy civil drón szokásos élettartama a harcban az aktív orosz elektronikai hadviselési intézkedések közepette mindössze öt perc.

Ukrajna azon törekvése, hogy több drónkezelőt képezzen ki, versenyfutás Oroszországgal, amely szintén a kereskedelmi drónok felé fordult, hogy a drágább modellek mellett ezekkel töltse fel a flottát.

Szeptember elején orosz civilek – a kelet-ukrajnai, oroszok által megszállt területekről származó „frontvonalbeli” kezelőkkel együtt – többnapos drónversenyt és előadássorozatot tartottak a nyugat-oroszországi Novgorod városában, hogy megosszák tudásukat a katonai drónkezelőkkel.

Az orosz rendezvényhez kapcsolódó közösségimédia-csatorna azt írta, hogy az esemény egyik legfontosabb következtetése az volt, hogy „óriási hiány van képzett drónkezelőkből és még nagyobb hiány van jó oktatókból”.

A tanfolyam résztvevői szerint az orosz katonai vezetés elzárkózott, nem reagált a drónok iránti igényre.

Ukrajna eközben felgyorsítja a kezelők kiképzését és a további drónok beszerzését.

„Nem hagytak nekünk más választást – mondta Fedorov a Szabad Európának. Egy közeli székre mutatva hozzátette: – Ha ez a szék tudna repülni, az is kint repülne.”

Szöveg: Sam Skove.
XS
SM
MD
LG